Vull fer una breu reflexió, no social ni antropològica, sinó teològica, sobre la violència contra les dones.

A la Bíblia Déu és presentat com una mare tendra que no oblida mai els seus fills, com la Saviesa que dirigeix i il·lumina el món; l’Esperit és alè i vida femenina; Jesús compara el Regne amb la dona que fermenta amb llevat tota la massa de farina, amb la dona que escombra  la casa per trobar la dracma perduda.

Però a l’Església, a la litúrgia i a l’art, ha prevalgut la imatge d’un Déu exclusivament masculí, Pare totpoderós, creador de cel i terra. La imatge del pastor amb la ovella a coll preval sobre la de la dona que escombra la casa.

Les teòlogues constaten avui que aquesta imatge exclusivament masculina de Déu es projecta molt negativament a la societat i a la família, on l’home domina, exclou i agredeix la dona; i també a l’Església, on la dona queda molt marginada comunitàriament i exclosa dels ministeris ordenats que només corresponen als homes, “veritable imatge del Crist”.

Afegim que els abusos sexuals comesos per clergues o religiosos a nens i nenes, no són només un tema de sexualitat, sinó també un abús del poder sagrat.

Ens cal una profunda conversió personal, familiar, social i eclesial, obrir-nos a la força de l’Esperit a una imatge no exclusivament masculina d’un Déu Misteri que desborda tot gènere i que és tant Pare com Mare; obrir-nos a una família i una societat igualitària, respectuosa y no masclista; a una Església que no sigui clerical ni patriarcal. Avui la veu de l’Església queda desacreditada quan parla de la igualtat i dignitat de la dona a la societat. Aquesta conversió ajudarà a una visió més respectuosa i positiva de les dones i la seva dignitat a la família, la societat i l’Església. Cal baixar de la creu les dones crucificades al llarg de la història i edificar un món més inclusiu, fraternal i sororal.

[Imatge de MillerGruppePixabay]

T'AGRADA EL QUE HAS LLEGIT?
Per continuar fent possible la nostra tasca de reflexió, necessitem el teu suport.
Amb només 1,5 € al mes fas possible aquest espai.
Jesuïta. Va estudiar filosofia i teologia a Sant Cugat, a Innsbruck i Roma. Doctor en Teologia per Roma (1965), professor de teologia a Sant Cugat mentre vivia a l'Hospitalet i Terrassa. Des de 1982 va residir a Bolívia on va treballar amb sectors populars i en la formació de laics a Oruro i Santa Cruz. Professor emèrit de la Universidad Católica Boliviana de Cochabamba, alternant amb treball de pastoral en barris populars. Ha escrit nombrosos llibres i articles. En 2018 va tornar a Barcelona on resideix actualment.
Article anteriorNo desperdiciar a las personas: entre el descarte de personas y alimentos
Article següentI això no ens interpel·la?

DEIXA UN COMENTARI

Introdueix el teu comentari.
Please enter your name here