El 23 de gener de 2022, El Periódico va treure en portada 25 dones que llançàvem el MeToo Universitat, que ja ha aconseguit dimensions mundials. Un excel·lent reportatge realitzat per tres extraordinàries periodistes dedicava 8 pàgines a treure a la llum la violència de gènere i la violència de gènere aïlladora (que són els atacs a qui defensem a les víctimes directes) que hem sofert en universitats espanyoles. Un dels prejudicis més erronis que hi ha en aquest tema és que són les dones d’esquerres, no creients (agnòstiques i atees), i que s’autoconsideren feministes les que s’oposen a l’assetjament sexual i les que fan costat a les víctimes, mentre que les altres no ho fem.

Diverses de les esmentades 25 dones som catòliques, algunes són d’altres religions, unes altres són agnòstiques i atees i, per descomptat, tenim diferents opcions polítiques. Però això no ocorre només entre nosaltres 25, també es dona aquesta mateixa diversitat en el conjunt de la societat i en tots els moviments del MeToo en altres països del món. Les recerques científiques internacionals mostren molt clarament, entre altres, dos resultats. El primer és que, en tot cas d’abús sexual, tant entre les persones que estan del costat de la víctima com entre les que estan del costat de l’assetjador, existeix total diversitat ideològica i de creences. El segon és que els intents de negar aquesta realitat perjudiquen seriosament les víctimes i són totalment contraris a les evidències científiques sobre aquest tema.

Porto anys treballant en recerca científica internacional en el camp de la superació dels abusos i assetjaments sexuals. Hi ha dones autoconsiderades feministes que ataquen a les víctimes i als qui els donen suport, que fan violència de gènere aïlladora. I hi ha dones catòliques que, inspirades en els valors de l’Evangeli, des de realitats molt diverses estan dedicant la seva vida a escoltar i atendre les víctimes, a fer justícia, a reparar els danys causats i a salvaguardar a nenes i dones, i no responen en absolut al prejudici que abans comentava. La profunda coherència d’aquestes dones entre el que diuen defensar i el que fan ens acosta a aquest món lliure de violència que la majoria de la societat, en tota la nostra diversitat, somiem. Em sento molt agraïda a aquestes dones.

L’evidència ens diu que som persones molt diverses en tot les qui protegim les víctimes directes, ha estat així al llarg de la història, i que el problema dels abusos sexuals no és només de l’Església. El MeToo Universitat és un exemple de totes dues coses.

[Imatge de Mihai SurduPixabay]

T'AGRADA EL QUE HAS LLEGIT?
Per continuar fent possible la nostra tasca de reflexió, necessitem el teu suport.
Amb només 1,5 € al mes fas possible aquest espai.
Professora agregada a la UB. Doble PhD per la Universitat de Wisconsin-Madison. Realitza investigació científica en l'àmbit de la socioneurociència aplicada a la superació de la violència en les relacions humanes. És membre de el projecte Jordà (UNIJES) sobre abusos a l'Església i coordina un projecte sobre prevenció de la violència contra les dones en 6 escoles de Fe y Alegría a Nicaragua.
Article anteriorCriptolandia
Article següentServir como práctica igualitaria (III): servicio y comunidad eclesial

DEIXA UN COMENTARI

Introdueix el teu comentari.
Please enter your name here