Cada cop més accelerats i amb més pressa. Més experiències, més informació, més imatges, més, més, més… sense aturador. A les societats occidentals vivim en i del soroll. Vivim distrets, a la superfície, buits, sempre cercant quelcom nou. Ens deixem seduir per la riuada d’estímuls, pel miratge d’una societat de consum que ens anestesia, ens fa creure omnipotents, ens inocula la por irracional a la desconnexió i ens utilitza a nosaltres com a mercaderia. Ens hi submergim acríticament i ens perdem.

Aquesta permanent excitació, aquesta intoxicació, de fet, ens allunya de la realitat i ens fa oblidar el profund privilegi i excepcionalitat que suposa tenir accés a l’electricitat 24 hores, sense interrupcions (quan més de mil milions de persones no en té o, per exemple, menys del 7% de la població de Sudán del Sud té accés a l’electricitat). Oblidem també que estar connectats permanentment a internet no és pas quelcom obvi ni tampoc generalitzat (més del 40% de la població mundial no està connectada a internet).

Recentment, la doctora Anna Lembke, psiquiatra especialitzada en addiccions, a l’oferir maneres d’abordar el vincle insà –en alguns casos fins i tot patològic– amb la tecnologia (sobretot el mòbil), suggeria quelcom tan senzill com guardar el mòbil en un calaix, com a mínim 24 hores i si pot ser vàries setmanes. També recollia un consell que ben bé podria formar part de qualsevol manual tradicional de vida espiritual: “És més senzill passar de l’abstinència a la moderació que no pas passar d’un consum excessiu a la moderació.” El títol del seu últim llibre és eloqüent: Nació dopamina: trobar l’equilibri en l’època de la indulgència, fent referència a la necessitat de limitar estímuls constants que avui la teconolgia ens posa a l’abast.

Fa uns tres anys un company jesuita de la meva edat reconeixia amb honestedat que l’ús desordenat de la tecnologia no només li impedia sinó que li arribava a impossibilitar la vida espiritual. En aquell moment va prendre la decisió de no usar la tecnologia abans d’anar a dormir i no acudir a ella fins al matí següent un cop feta la pregària matutina. O aquella família que quan va de cap de setmana recull els mòbils de tots els membres i fan plegats un detox tecnològic. O aquella llar que apaga el wifi abans del sopar fins l’endemà. O aquell jove que després d’una conversa profunda amb un amic torna a casa amb transport públic i escull no consultar el mòbil per tal de reposar i assaborir els ressons de la trobada. O aquell empresari que després d’una reunió es retira no tant per mirar si ha arribat algun nou correu electrònic sinó que bolígraf en mà anota serenament quins son els reptes i les oportunitats que s’obren. O aquella universitat que col·loca inhibidors de senyal de mòbil i prohibeix l’us d’ordinadors i altres aparells teconlògics a la majoria de les seves classes, … Hi ha maneres doncs de limitar la dinàmica del sempre més i l’ara mateix i poder així connectar amb nivells més profunds i autèntics de nosaltres mateixos.

Em puc preguntar: realment hi ha tantes coses veritablement urgents i importants que em demanen estar permanentment connectat? No hem perdut l’oremus?

Sant Ignasi de Loiola, en el llibret que escriu pel mestre espiritual (els Exercicis Espirituals) que té prop de 500 anys recull un seguit de consells (regles en dèia Ignasi) molt pràctics fruit de la seva pròpia experiència. En una petita secció parla sobre la manera d’ordenar-se en el menjar. L’avidesa s’expressa de diverses formes: en el menjar, en el tenir, en l’aparentar,… Les recomanacions d’Ignasi no disten gaire de les de la doctora Lembke; semblantment ja fa quasi una dècada un altre company jesuita va fer una relectura i actualizació de les regles d’Ignasi al nostre context.

Avui en les societats hiperconnectades l’ús i l’abús de les pantalles és una de les maneres principals per on l’avidesa ens pot treure llibertat fins al punt d’esclavitzar-nos. I ho fa subtilment, imperceptiblement. Per evitar-ho, cal saber dir no, cultivar pacientment l’atenció, posar límits i certa distància de la immediatesa, ordenar-ne l’ús, ser conscient del sentit global de la meva vida i fer períodes d’abstinència total. En el fons sabem que una vida frugal, senzilla i lliure de tot lligam insà és profundament joiosa i plena.

Tan de bo estiguem disposats a fer silenci, baixar a la cova del cor, recuperar la llibertat i poder viure més conscientment, més agraïdament i per això més al servei dels desposseits de la terra. D’això va el seguiment de Jesús de Natzaret, no?

[Una primera versió més breu d’aquest article va aparèixer publicada a Pregaria.cat/Imatge de Free-PhotosPixabay]

T'AGRADA EL QUE HAS LLEGIT?
Per continuar fent possible la nostra tasca de reflexió, necessitem el teu suport.
Amb només 1,5 € al mes fas possible aquest espai.
Jesuïta, arquitecte i teòleg. En Berkeley, als Estats Units, va ampliar els seus estudis en l'àrea de la teologia de les migracions. Ha treballat amb el Servei Jesuïta a Refugiats (JRS) a Libèria, Nogueres (frontera EUA-Mèxic), Kakuma (Kenya) i Sudan del Sud. Actualment treballa a Barcelona a la Fundació Migra Studium, en el projecte d'acollida de refugiats i migrants (hospitalaris.org). És el coordinador de l'Escola Ignasiana d'Espiritualitat (EIDES), que és l'àrea d'espiritualitat del centre d'estudis Cristianisme i Justícia. És coautor del Paper CJ "Refugiats. Víctimes del desgovern i la indiferència" i va impartir a Cristianisme i Justícia el seminari "Quina espiritualitat per a una acció social?".
Article anterior«La queja sube al cielo en el vaho doliente de la tierra»: Jorge González Bastías y la teodicea poética
Article següentUn mes bajo la covid

DEIXA UN COMENTARI

Introdueix el teu comentari.
Please enter your name here