Els talibans han recuperat el poder que van perdre després de la invasió nord-americana secundada per l’OTAN en 2001. En molt pocs dies, ciutat rere ciutat, ha lliurat el poder sense oposar resistència. La manca de defensa dels 300.000 soldats afganesos fa palès el fracàs de la missió occidental i de l’estat de desmoralització del país veient-se derrotats per endavant. En anunciar ara els Estats Units l’abandó total del país, que Trump havia negociat amb els talibans, l’Estat afganès ha tirat la tovallola.

El que Occident hauria d’aprendre és semblant al que hem vist a Líbia i a l’Iraq: és fàcil envair un país si es té força militar, però pot ser impossible reconstruir-lo. No importa que es menteixi per a enderrocar a Sadam Hussein, s’aprofiti la Primavera Àrab per a suprimir a l’extravagant i odiat Gaddafi, es vulgui perseguir terroristes a l’Afganistan o s’intenti protegir les seves dones. Els temps dels pobles no són els temps de les grans potències, ni dels nostres millors desitjos. Proposo quatre claus que ens ajudin a entendre la situació:

  1. Clau política

El país ha sofert un seriós problema de governança i de legitimitat, acusat d’absoluta incompetència i endèmica corrupció: com voldrà algú donar la vida per un sistema que no funciona? El funcionament tribal d’algunes ètnies, el fonamentalisme islàmic antidemocràtic talibà, la falta de formació de molts afganesos i la persistència fins i tot de formes nòmades de vida fan gairebé impossible (i desitjable?) construir unes estructures estatals de tipus occidental.

2. Clau ètnica

El país és un veritable puzle. Encara que no existeixen al país més conflictes ètnics que en el veí Pakistan, sí que contribueix poderosament a dificultar la cohesió del país. La majoria de la població pertany als paixtus (un 40%), presents especialment en el sud i l’est del país, però rarament han estat units políticament. Estan dividits en diverses confederacions i tribus sovint enfrontades. Els talibans pertanyen majoritàriament als ghilani i el primer president després de la invasió americana als durrani. En qualsevol cas, la voluntat de domini dels paixtus sobretot el país es basa en el fet que es consideren els veritables afganesos autòctons.

Els tayikos, d’origen persa, són el 30% del país, i viuen especialment en el nord-est i l’oest del país. Van ser essencials en la lluita contra els talibans. Els hazaras del centre del país, un 15%, conserven alguns trets mongols del seu origen mestís, i tenen una estructura social jerarquitzada amb trets feudals.

A més, existeix un cert nombre d’ètnies turques (12%) (els uzbeks, els turkmenos, kirguizos, kazakhs i aimaqs), una regió, Nuristan, que no va ser islamitzada fins al s.XIX, i algunes minories nòmades o seminòmades, com els beluchis, els brahuis, i els koochis.

3. Clau religiosa

La pràctica totalitat del país és musulmana, encara que amb interpretacions diferents. El xiisme, que és molt minoritari, el trobem entre els hazaras. La seva confessió islàmica, diferent de la sunnita, ha enfrontat sovint als paixtus i als tayikos.

Encara que l’escola d’interpretació islàmica sunnita majoritària del país és la més tolerant, la hanafi, l’ètnia paixtu ha sofert una intensa influència del wahhabisme saudita, creant el moviment talibà (originat a les escoles alcoràniques) i permetent el naixement d’al-Qaeda.

L’aparició de l’Estat Islàmic també a la regió i el seu enfrontament amb al-Qaeda ha “moderat” tal vegada a aquesta. Els paixtus es regeixen per un codi moral propi molt estricte, el pastunwali que, encara que no és incompatible amb la Llei islàmica no s’identifica exactament. El neuroticisme purificador de l’Estat islàmic denunciant la mescla de costums tradicionals dels paixtus i la tàctica pactista de l’Al-Qaeda afganès amb corrents islàmics més moderats (com els hanafiis) per a unir als musulmans enfront d’Occident, ha distanciat a Al-Qaeda de l’Estat Islàmic, i, per comparació, al-Qaeda i els mateixos talibans han quedat situats “més al centre”. En ser considerats com a més moderats, han aconseguit pactar més fàcilment amb tots els decebuts amb el sistema polític afganès derrotat. Ara que han arribat al poder, hauran de demostrar que no són els que van governar entre 1996 i 2001. Sabem que la seva voluntat de pactar amb interpretacions islàmiques més moderades a les seves tenia com a objectiu principal expulsar els occidentals del país, però ara està per veure de quina manera toleraran les visions més moderades de la religió.

4. Clau internacional

No hi ha dubte que la intervenció internacional ha estat també decisiva en aquest conflicte. Els grans imperis moderns que l’han intentat dominar, han fracassat: el colonialisme britànic del s. XIX, la invasió soviètica (1979 al 1989) i ara el domini dels Estats Units (2001-2021). La voluntat d’aquest últim d’evitar l’expansió soviètica per Àsia va armar als talibans, i va permetre la creació d’al-Qaeda. La ideologia islàmica radical d’uns es va unir als diners i armes dels altres: els combatents contra els soviètics anaven a tornar-se ara contra Occident. La resta, la coneixem: atemptats de l’11-S (2001) i invasió nord-americana per a deposar als talibans que es van negar a lliurar a Bin Laden.

El Pakistan té una llarga frontera comuna amb l’Afganistan, precisament en les zones de domini paixtu. De fet, un 15% dels pakistanesos són d’aquesta ètnia, la qual cosa fa del Pakistan un interessat i un aliat del moviment talibà, de majoria paixtu. Aquest acostament, contradiu la tradició pakistanesa d’aliança amb els Estats Units. De fet, una enquesta de 2012 al país per Pew Research Center va fer patent l’animadversió d’aquest país pels Estats Units: un 74% el consideraven un enemic, per estar utilitzant el seu país per a atacar als talibans. Aquests, a més, ajuden al Pakistan a mantenir una posició de força a Caixmir, la regió de l’Índia de majoria musulmana que reclama el Pakistan. Per això, l’Índia s’ha significat contra els talibans ajudant al govern afganès deposat, els Estats Units, per part seva, està triant a l’Índia com a gran aliat regional enfront de les ambigüitats del Pakistan.

L’Iran està d’una banda, interessat en l’expulsió dels Estats Units, però d’altra banda defensa a la minoria xiïta, cerca impedir la propagació del salafisme saudita entre els talibans, i està interessat en l’estabilitat del país per l’entrada massiva de refugiats afganesos a l’Iran. Ja compta amb un milió d’ells. Cerca, doncs, un impossible: expulsar als Estats Units i evitar la influència saudita dels talibans al mateix temps. De fet, els únics tres països que van reconèixer al govern talibà abans de la invasió americana van ser l’Aràbia Saudita, els Emirats Àrabs i el Pakistan. D’altra banda, els talibans han creat a Qatar el seu centre de negociació política.

Turquia s’alça com a mediador entre els talibans i el món occidental en pertànyer a l’OTAN i haver-se quedat per a protegir l’aeroport. Torna a ser a més essencial per a evitar l’entrada massiva de nous refugiats d’aquesta regió a Europa. Jugant un paper clau a l’Afganistan i el Pakistan, Erdogan pot fer-se perdonar l’allunyament de l’OTAN i d’Occident d’aquests últims anys.

Finalment, tenim un nou actor que es manté discret: la Xina. Des de fa uns mesos ja donava per descomptada la victòria talibana, i ja ha mantingut algunes negociacions. La retirada estatunidenca li permet explorar una cooperació per a beneficiar-se de l’extracció de les terres rares present al país i del gas que produeix. La Xina projecta estendre el seu domini econòmic cap a Àsia sense immiscir-se en les polítiques contràries als Drets Humans d’aquests països. No obstant això, la Xina vigila molt de prop la possible defensa, per part dels talibans, de la minoria musulmana uigur.

En resum, el panorama futur és el lliscament del país des del domini occidental de l’OTAN a una influència dels països enfrontats als Estats Units: la Xina, l’Iran i Rússia, el Pakistan i l’Aràbia Saudita reconeixeran immediatament al nou govern, i Turquia s’oferirà de mediador.

El bloc occidental abandona l’Afganistan després d’haver constatat el seu complet fracàs. La caiguda immediata del sistema després de la retirada és la prova més clara d’això. La despesa militar espanyola, després dels deu primers anys de guerra, ja sumava 3000 milions d’euros. Ara, després de vint anys, els Estats Units ha dilapidat 1000 milions de dòlars de manera directa que arriben a 2 trilions comptant totes les partides. Quantes coses podrien haver-se fet en favor dels afganesos amb aquests diners?

[Imatge de David MarkPixabay]

T'AGRADA EL QUE HAS LLEGIT?
Per continuar fent possible la nostra tasca de reflexió, necessitem el teu suport.
Amb només 1,5 € al mes fas possible aquest espai.
Jesuïta. Professor a la Facultat de Teologia de Granada (Universitat Loiola) i director de la seva Càtedra Andalusa per al diàleg de Religions (CANDIR). Llicenciat en filosofia per la UB. Llicenciat en Teologia pel Centre Sèvres de París. Doctorat en Estudis Islàmics per l´EPHE (Sorbona de París) amb una tesi sobre el místic sufí Ibn´Arabî. Ha realitzat llargues estades a la majoria de països islàmics de la Mediterrània, especialment a Egipte (3 anys). Ha publicat a la col·lecció Quaderns CJ de Cristianisme i Justícia a la seva Fonamentalisme (maig de 1997), Vides Itinerants (desembre de 2007) i Islam, la mitja lluna… creixent (gener de 2016), així com diversos Papers CJ com «Coronavirus: una sola humanitat, una vulnerabilitat compartida» (maig de 2020) o «Palestina: la reivindicació impossible» (juny de 2021), entre d'altres.
Article anteriorSola davant del perill
Article següentUna gran lección de dignidad

DEIXA UN COMENTARI

Introdueix el teu comentari.
Please enter your name here