El meu amic Andrea Rubera, un romà homosexual que té tres fills amb la seva parella, Dario, va escriure fa temps una carta al papa Francesc per explicar-li que volien enviar els seus fills a la parròquia, però tenien por que poguessin ser discriminats. Dies després, el papa els va trucar per dir-los: “Si us plau, dugui els fills a l’església, sigui transparent sobre la seva família, serà bo per a ells encara que no tots estiguin d’acord amb una família d’aquesta mena”. El seu consell va ser realment útil perquè ells van fer exactament el que Francesc els va dir.

El papa coneix persones LGTBI: els truca, rep parelles del mateix sexe i s’entrevista amb transsexuals al Vaticà.  S’entén així perquè ha dit al documental Francesco d’Evgeny Afineevsky: “Són fills de Déu, tenen el dret a una família. No es pot fer fora de la família ningú ni fer-li la vida impossible per això. El que hem de crear és una llei d’unions civils. Així estan coberts legalment. Jo vaig donar suport a això”. És el primer papa en pronunciar “gai” i parlar “d’unions civils”. És la declaració pública d’una postura seva ja coneguda, ara com a papa.

Francesc obre finestres sobre realitats incòmodes. És la seva missió. La Santa Seu no ha emès un comunicat oficial. L’entrevista no és un document papal. La doctrina continua intacta. Francesc trasllada aquestes relacions amoroses a l’esfera jurídica civil. Ara bé, que un papa es pronunciï sobre unions civils hauria d’influir en la manera en què gais i lesbianes són percebuts al món. Les seves paraules són un raig d’esperança per a revisar la doctrina. Francesc promou nous camins que dins l’Església s’haurien d’anar seguint.

Cerimònies de benedicció de parelles del mateix sexe, en el marc d’una eucaristia amb la comunitat, es venen  realitzant a Catalunya des dels anys noranta. Franciscans, dominics, benedictins i jesuïtes beneeixen parelles del mateix sexe, en un context de confiança i discreció dins les comunitats i parròquies. Ho vivim amb joia. Membres de l’Associació Cristiana de Lesbianes i Gais de Catalunya (ACGIL) ens vàrem reunir amb el bisbe de Barcelona, Joan Josep Omella (18/5/2018) i el bisbe de Solsona, Xavier Novell (9/6/2018), per presentar-los la realitat del col·lectiu LGTBI i oferir-los diàleg i col·laboració. La invitació es va fer a tots els bisbes catalans.

Les paraules del papa són una bona i nova ocasió per endegar una comissió de diàleg i treball amb els diferents bisbats de Catalunya, la Facultat de Teologia de Catalunya, Cristianisme i justícia i d’altres. Es pot seguir el model de col·laboració de l’Església catòlica alemanya a tall d’exemple. Efectivament, l’Església alemanya ha estat tractant durant anys el que ja és una pràctica comuna en altres esglésies cristianes, com els anglicans o luterans, que fins i tot han obert el debat sobre casaments igualitaris. El president de la Conferència Episcopal d’Alemanya, el cardenal Reinhard Marx ha assenyalat que si les persones homosexuals mantenen una relació de fidelitat durant anys i viuen l’un per l’altra, l’Església no pot ignorar-ho i dir que no té cap valor aquest vincle.

L’experiència i vivència de parelles del mateix sexe ofereix un punt de partença per a la posada al dia de la doctrina. D’altra banda, a tall d’exemple, el document Què es l’home? Un itinerari d‘antropologia bíblica de la Pontifícia Comissió Bíblica aporta elements nous a tenir en compte. Ofereix una nova visió de com la Bíblia i la tradició de l’Església han transmès la seva doctrina al respecte: “Una mentalitat arcaica i històricament condicionada”, s’afirma, que ha de donar pas a les dades d’altres ciències cap a “una nova i més adequada comprensió de la persona humana”. Ofereix una relectura bíblica a tenir en compte, també de l’homosexualitat. L’examen exegètic realitzat sobre els textos de l’Antic i Nou Testament ha revelat elements que han de ser considerats per a una avaluació de l’homosexualitat, en les seves implicacions ètiques. Certes formulacions d’autors bíblics requereixen d’una interpretació intel·ligent que resguardi els valors que el text sagrat pretén promoure, evitant així repetir textualment i literalment el que també comporta de trets culturals d’aquella època.

Estudiar la concepció de l’home en la Sagrada Escriptura i tenir en compte els reptes pastorals dels nostres dies, és cabdal per oferir als cristians i al món sencer un missatge de llum i esperança. Així doncs, l’Església oficialment beneeix animals, benedicció es fa cada any, coincidint amb la festivitat de Sant Antoni Abat, patró dels animals, cada 17 de gener. També beneeix motos, vaixells, edificis, avions… fins i tot el túnel ferroviari de St. Gotthard, Suïssa, el més llarg i profund del món…, però mai l’amor entre dues persones del mateix sexe! És això coherent? Així doncs, això cal repensar-ho i replantejar-s’ho. Des d’aquí la mà estesa per treballar!

[Imatge de TuendeBedePixabay]

T'AGRADA EL QUE HAS LLEGIT?
Per continuar fent possible la nostra tasca de reflexió, necessitem el teu suport.
Amb només 1,5 € al mes fas possible aquest espai.
Llicenciat en Ciències Empresarials (ESADE) i màster en Organitzacions No Lucratives per la Universitat de Barcelona (UB). Llicenciat en Teologia (Facultat Teologia de Catalunya) especialitzat en Bíblia. Gestió a ONGs: Amics de la Gent Gran (1993-98), F. Congost Autisme (1998-2000), F. Un Sol Món (2001-2005), Xarxa Promocions (2006-10) i F. Banc de Recursos (2010-2018). Des del 2018, administrador del Centre LGTBI de Barcelona. Membre de l’Associació Cristiana de Lesbianes i Gais de Catalunya (ACGIL) i del Fòrum Europeu de Grups Cristians LGTBI. Autor de “Homosexualitat a l’inici del segle XXI” i “L’esclavatge a la Bíblia. El miracle de Jesús al criat del centurió a Mt 8,6-13 i paral·lels”.
Article anteriorEl problema de ser “L’Escollit”
Article següentDesconfinar la Navidad

DEIXA UN COMENTARI

Introdueix el teu comentari.
Please enter your name here