Lorenzo Prezzi. [Settimana/Traducción de Jesús Martínez Gordo] Uns quaranta moviments eclesials, comunitats i associacions franceses han acordat en una “Carta d’Intencions” (encara no pública) emprendre un camí de reforma eclesial. Per primera vegada, sectors molt diferents de l’Església i associacions dedicades a activitats socials s’han preguntat com ajudar l’Església en aquest difícil moment. Informa d’això La Croix (16 d’octubre), subratllant el paper integrador de la iniciativa, anomenada “Promesses d’Eglise”.

Una resposta

Tot arrenca de la “Carta al Poble de Déu” (20 d’agost de 2018) en què el Papa feia una crida al món laïcal a col·laborar davant de la devastació causada pel maltractament infantil. Un petit grup informal es va reunir preguntant-se què fer.

Uns mesos més tard, en la primera reunió (maig de 2019), es van ajuntar representants d’una trentena de col·lectius eclesials d’allò més diversos: des de la “Communauté de l’Emmanuel” fins a la “CCFD-Terre Solidaire”, passant per les “Semaines socials” o la “DCC (Delegació Catòlica de Cooperació)”, el “Secours catholique” i “Chemin-Neuf”.

En la segona i tercera reunió (juny, setembre) es van ajuntar al voltant de setanta persones representant més de quaranta col·lectius. Al novembre, el projecte va ser presentat a l’Assemblea de bisbes, i dos d’ells van implicar-se en la iniciativa (Mons. D. Blanchet i Mons. F. Fonlupt).

És interessant subratllar el canvi de nom a mesura que ha anat creixent el grup. S’inicia amb el de “Gouvernance en Eglise” (el funcionament de la “màquina” eclesial), passant pel de “Synodalité” (reunió conjunta) per arribar al de “Promess d’Eglise” (amb l’entrada de moviments juvenils) .

Les qüestions abordades, tant en les trobades generals com en les específiques, són els de la dignitat dels batejats, la relació de confiança amb els sacerdots i bisbes, la forma de govern de l’Església, l’elaboració i presa de decisions eclesials, la relació entre l’home i la dona en la comunitat cristiana, la cura de les víctimes d’abusos i de les persones vulnerables, la formació del clergat, etc.

Cultura de sinodalitat

En comparació amb altres iniciatives laïcals, com la promoguda per una dotzena de personalitats (entre elles, Michel Camdessus, exdirector general de Fons Monetari Internacional) (cf. Settimananews: “Laici Francesi, trasformare la Chiesa“) sobre la reforma eclesial, la de “Promess d’Eglise”, tenen l’originalitat de ser el resultat d’una convergència entre col·lectius molt diferents, presidida més per la pertinença eclesial que per les reivindicacions individuals, amb una proximitat (no servil) als bisbes i a les esglésies locals. I, a més, amb la conseqüència de propiciar la trobada i coneixement directe de protagonistes de mons molt distants entre si.

El Secretari General de l’CCFD ha dit: “Promesses d’Eglise” no és un lobby, sinó una plataforma en la qual és possible una experiència sinodal”. Ho facilita l’absència d’una agenda massa tancada, i en el futur permetrà fàcilment la integració d’aquells que ho desitgin.

Per això, després de la redacció de la “Carta d’Intencions”, no s’ha definit un horitzó final precís. En comptes d’una representació que compti, com la dels catòlics alemanys, amb un Comitè Central (ara directament implicat en el procés sinodal d’aquesta Església), s’apunten altres formes de presència, com una mena de sínode nacional de l’Església. Com ha dit Mons. D. Blanchet: “No seria sorprenent que els líders nacionals dels moviments plantegessin la qüestió d’un sínode nacional, però, en tot cas, seria molt més important promoure una cultura de sinodalitat”.

Imatge de Christine SchmidtPixabay 

T'AGRADA EL QUE HAS LLEGIT?
Per continuar fent possible la nostra tasca de reflexió, necessitem el teu suport.
Amb només 1,5 € al mes fas possible aquest espai.
Article anteriorMi divorcio como salto de fe
Article següent¿Qué nos dirían hoy los seis jesuitas mártires del Salvador?

DEIXA UN COMENTARI

Introdueix el teu comentari.
Please enter your name here