Bernardo Pérez AndreoLa crisi energètica que s’acosta, de la qual hem parlat no fa gaire, té com a corol·lari l’exigència que tot allò que requereix petroli per a la seva producció i distribució també arribi a la seva fi. No es tracta només de l’aplicació estricta de la segona llei de la termodinàmica, que regeix les destinacions de tot sistema productiu, aplicada com a llei de rendiments decreixents. Això ho sabem des de fa molt de temps: és impossible, en un sistema termodinàmic tancat, com és el planeta Terra, que hi hagi un ordre durant un temps il·limitat. És just el que succeeix amb el clima. Durant els últims 250 anys, després de la Revolució industrial, hem estat externalitzant el desordre termodinàmic produït pel model productivista cap al clima. El sistema climàtic en el seu conjunt ho ha estat assumint, produint de forma imperceptible per a nosaltres una modificació dels patrons climàtics de la qual comencem a pressentir les conseqüències ara que veiem palpablement els seus efectes.

L’efecte climàtic de l’externalització de sistema productiu, basat en la crema de combustibles fòssils, és el més evident i ja comencem a veure-li les orelles al llop. El que és encara poc evident per a la immensa majoria és que el sistema productiu actual té la seva base absoluta en l’ús de l’energia fòssil que la Terra ha emmagatzemat durant milions d’anys, convertint l’energia solar en carbó, gas o petroli. Segons alguns autors, vivim en l’antropocè, però és més apropiat anomenar-lo oleocè, ja que és el petroli, l’oli, el que regeix aquesta era. La nostra civilització és possible gràcies a aquest líquid meravellós que concentra una enorme energia en molt poca quantitat de matèria i, a més, és molt versàtil. Amb ell es produeixen els combustibles insubstituïbles que mouen la indústria, la maquinària pesada i el transport. Es produeixen els plàstics, dels quals estan fets la majoria de productes que tenim al nostre voltant, incloent-hi la roba. Es produeixen pintures, dissolvents, sabons i detergents. També, i més important, es produeixen fertilitzants i plaguicides. En tots aquests casos el petroli és substituïble, però no en les quantitats que la societat requereix. És més, sense petroli la civilització actual desapareixeria en uns pocs anys, només podria subsistir la cinquena part de la població actual.

El petroli és present en tot el que fa que aquesta civilització progressi de manera infinita. Sense ell, el sistema productiu que sosté més de 7.500 milions d’éssers humans (encara que gairebé un terç amb prou feines se’n beneficien o en passen), s’enfonsaria sense remei. En primer lloc, perquè l’única agricultura que pot assegurar aliment per a tanta gent és la intensiva. Els experiments agraris sense ús d’adobs químics i plaguicides, a més de seguir utilitzant combustibles fòssils per a la seva mecanització, són escassament productius i la seva rendibilitat depèn de les subvencions o de la consciència dels consumidors. Un terreny que s’exploti com fa 200 anys, sense adobs químics, en pocs anys deixa de ser rendible, una vegada que les plantacions han extret el nitrogen que naturalment hi ha a la terra o el que es pugui aportar amb adobs naturals. Si no s’utilitzen plaguicides, que són químics en la seva immensa majoria, la concentració de moltes plantes portarà a la proliferació de plagues i aquestes acabaran amb la producció. No és possible una gran producció si no es concentren grans quantitats de plantes, i si es fa, hi haurà plagues, es tracta d’una llei biològica. Reduir la concentració de les plantacions és solució si es redueix al seu torn la població que en depèn.

Una solució que es pot donar a aquest problema és el decreixement econòmic i poblacional. Si reduíssim la quantitat de producte consumit seria possible arribar a un equilibri entre el que el planeta pot aportar i el que la civilització necessita. Es tracta, en primer lloc, d’eliminar la producció de tot el que no sigui necessari, per evitar detreure recursos imprescindibles. Si parlem d’alimentació, és forçós eliminar, per exemple, la producció de cereals a l’Àfrica que alimenta el boví americà processat en hamburgueses de cadenes de menjar escombraria. Cal impedir la producció de tot el que tingui una petjada ecològica alta, especialment els que generin una gran petjada hídrica. La FAO estima que el 70% de la petjada hídrica del planeta està associada a la producció d’aliments. Produir un quilo de carn de boví, per exemple, implica el malbaratament de 15.400 litres d’aigua; no pel que consumeixi directament l’animal, sinó per l’aliment que ingereix. És més rendible, per tant, alimentar la població amb els cereals que menja el bestiar que amb el bestiar mateix.

Ara bé, no n’hi ha prou amb la reducció del consum. La reducció de terres cultivables, segons la FAO, farà impossible en 30 anys poder abastir l’increment poblacional que s’espera. Al costat d’això, la pèrdua de fertilitat del terreny conreat és un altre element que se suma als mals que ens esperen. Ni podem ampliar les terres de conreu, ni aquestes donaran més recursos, al contrari, la taxa d’explotació només disminuirà. Hem arribat al pic màxim extractiu en gairebé tots els recursos i això té un efecte generalitzat.

L’única solució viable és una reducció gradual de la població, compassada a la disponibilitat de recursos. Una civilització que consumeix l’equivalent a 2.5 vegades la capacitat de reposició del planeta és una civilització condemnada a l’extinció. Hem de reduir dràsticament el nostre consum de recursos i la contaminació associada, i hem de reduir el nombre d’habitants mitjançant una planificació ordenada. En cas contrari, la reducció vindrà imposada pel model de mercat neoliberal: els qui tinguin accés als recursos sobreviuran, els qui hagin estat expulsats de l’accés moriran.

La civilització capitalista neoliberal ha arribat al seu zenit. És impossible anar més enllà. Haurà de mutar per poder subsistir. És impossible mantenir el model civilitzatori més enllà d’uns quants anys. Dues solucions s’entreveuen a l’horitzó. La racional: reduir la vida a l’estrictament necessari i planificar la població; i la irracional, pròpia del model neoliberal capitalista: dividir el món en dos, d’una banda els que viuran bé, de l’altra els que lluitaran entre ells per sobreviure mentre segueixen produint.

Imatge de Peggy und Marco Lachmann-AnkePixabay 

T'AGRADA EL QUE HAS LLEGIT?
Per continuar fent possible la nostra tasca de reflexió, necessitem el teu suport.
Amb només 1,5 € al mes fas possible aquest espai.
Doctor en filosofia (Universidad de Murcia) i Teologia (Facultat de Teologia Sant Vicent Ferrer de València). Professor Ordinari de Teologia a l'Institut Teològic de Múrcia OFM. Des de 2010 coordina el Màster Universitari en Teologia (On line) a la Universidad de Murcia i dirigeix la Línia d'Investigació en Teologia en el Programa de Doctorat en Arts i Humanitats de dita Universitat. Treballa en dues línies d'investigació: una sobre la relació del cristianisme amb la societat postmoderna i l'altra sobre el Jesús històric i el cristianisme primitiu. Dirigeix la revista de l'Institut Teològic de Múrcia, Carthaginensia. El seu últim llibre: La revolución de Jesús. El proyecto del Reino de Dios (PPC, Madrid, 2018).
Article anteriorCaos o viento
Article següentDe la pandemia no saldremos igual: saldremos peor o mejor, de nosotros depende (y III)

DEIXA UN COMENTARI

Introdueix el teu comentari.
Please enter your name here