Daniel JoverS’ha instal·lat una visió conformista que tendeix a justificar el drama actual culpabilizant a les víctimes. Una bretxa insalvable entre els integrats i els exclosos, neutralitzada per l’heterogènia capa de precaritzats. Aquesta seria la millor coartada per mantenir i reproduir la dualització de la societat: responsabilitzar als perdedors de la seva situació. I, com a pal·liatiu, una creixent assistencializació de les polítiques socials i d’ocupació que, tergiversant els conceptes d’inserció, comunitat i responsabilitat social es converteixen en un fals remei que segreguen i fragmenten selectivament.

La cultura de la inevitabilitat de l’exclusió social impedeix treballar a favor de la justícia i de la dedicació als més desfavorits. Però no hi ha pitjor falsedat que el de qui s’enganya a si mateix. Res no  canviarà si no aprenem a crear vincles, a fer un canvi mental. La transformació personal és condició de qualsevol canvi social. Necessitem elaborar un art de viure que sàpiga unir en fecunda interacció les motivacions personals i col·lectives. Sense ètica solidària ni esperança, no hi ha desenvolupament comunitari ni treball social possible. I perquè aquesta vida valgui la pena i sigui convivencial cal compartir problemes i solucions amb els altres. Aquest aprenentatge quotidià del valor del diàleg ajuda a arrelar en la cultura democràtica fonament de la participació i la capacitat de autoorganizació de les comunitats. És una manera d’expressar els desacords i punts de vista diferents perquè siguin fecunds. Moltes vegades els conflictes en diàleg poden ser alternatius a una violència que neix sovint en el silenci, la frustració o l’aïllament.

Davant la por, l’angoixa, l’individualisme i l’egoisme, cal impulsar cultures cooperatives orientades a l’emulació, a compartir la alteritat, la fraternitat i l’alegria. Només podem fer possible l’esperança si confiem en les capacitats i potencialitats de la gent organitzada com una manera millor d’avançar junts en la fraternitat.

El millor desenvolupament  comunitari local ha de ser no solament sostenible sinó solidari. Ha d’enfocar-se per a la promoció econòmica i l’ocupació però no dicotomitza les parts sinó que integra i complementa l’enfocament econòmic-social i l’ètic-cultural: fusiona el concepte desenvolupament  comunitari i el de territori socialment responsable fomentant la participació, la convivència i la regeneració democràtica de les ciutats. Fem junts territoris i comunitats socialment responsables nodrides de l’ètica cooperativa i solidaria!

Tota intervenció social i comunitària ha de ser honrada amb la realitat

Presento de manera esquemàtica nou intuïcions elementals com a referència i quadern de bitàcola per discernir i avançar en cooperació i fraternitat:

  1. Considerar les persones i comunitats com a subjectes de la seva pròpia història i no mers objectes de la nostra intervenció, reconeixent les seves capacitats i dignitat; ajudant al fet que siguin protagonistes dels seus processos.
  2. Tenir una perspectiva global-holística: centrats en el que és local però expressant la visió del món en el seu conjunt i les seves interrelacions i interdependències.
  3. Saber combinar l’atenció personal concreta, que pot ser pal·liativa, amb l’acció de promoció estructural i transformadora.
  4. Practicar el discerniment per diagnosticar i analitzar els problemes descobrint les claus essencials en la realitat sempre ambigua i contradictòria.
  5. Constància i persistència en els processos de canvi que requereixen sempre treballar a llarg termini.
  6. Capacitat d’establir acords, aliances i xarxes de cooperació assumint la diversitat com un valor
  7. Generar idees creatives i innovadores per respondre de manera eficaç i sensible als problemes.
  8. Capacitat de respondre amb qualitat des de la realitat històrica concreta i amb les persones concretes.
  9. Conrear permanentment la cura, la discreció i la interioritat per trobar sentit i significat en el que es fa.

Imatge de ComfreakPixabay 

T'AGRADA EL QUE HAS LLEGIT?
Per continuar fent possible la nostra tasca de reflexió, necessitem el teu suport.
Amb només 1,5 € al mes fas possible aquest espai.
Maestro, educador y emprendedor social, es cofundador del Equipo PROMOCIONES, Red de Conocimientos y Servicios Avanzados para el Desarrollo, organización de economía social y solidaria pionera en el campo del desarrollo local, la creación de empleo y empresas, la formación y la inserción profesional. Es presidente de la Asociación para la Promoción de Iniciativas Sociales y Económicas (APRISE) y asesor de educación y empleo de diversas instituciones públicas y privadas.
Article anteriorLa “no-dualidad” (advaita) y la Uni-Trinidad
Article següentDe la pandemia no saldremos igual: saldremos peor o mejor, de nosotros depende (II)

DEIXA UN COMENTARI

Introdueix el teu comentari.
Please enter your name here