Castigo

Coronavirus: càstig diví?

Juan Pablo Espinosa Arce

Al començament

Se’m va demanar, benvolguts lectors, poder compartir amb vostès algunes perspectives al voltant de si la irrupció del COVID-19 és potser un càstig diví. Per mirar de donar una resposta, que ja avanço dient que el coronavirus no és un càstig diví, sinó que és un moviment propi de l’autonomia de la creació, anem a recórrer a textos bíblics, antecedents magisterials i algunes reflexions enmig d’aquest temps de Pasqua. El que cregui que el COVID-19 va ser enviat per Déu per purificar la nostra pecaminosa humanitat, aquesta persona no ha cregut en el Déu de Jesús, en el Pare amorós que estima la vida i regala Vida en abundància (cf. Jn 10,10). Parlar d’un Déu castigador, masoquista, mig titellaire, que cerca que els seus fills i filles pateixin per salvar-se, és un afront contra el mateix Evangeli i, per tant, un afront contra el mateix Déu.

Dades de l’Escriptura i del Magisteri de l’Església

Si llegim atentament el Gènesi 1, el primer relat de la creació anomenat “sacerdotal”, podem trobar-nos amb una constant: la creació de Déu és essencialment bona. La partícula “I va veure Déu que era bo”, repetida per l’autor sagrat al final de cada dia de creació, és signe d’un Déu provident i amorós que es comunica amb l’ésser humà en la seva creació. El Concili Vaticà II en la Constitució Pastoral Gaudium et Spes, comentant l’acte creador de Déu, reconeix: “Per la pròpia naturalesa de la creació, totes les coses estan dotades de consistència, veritat i bondat pròpies i d’un ordre propi regulat, que el home ha de respectar amb el reconeixement de la metodologia particular de cada ciència o art” (Gaudium et Spes 36). Això vol expressar que Déu ha creat un ecosistema, un món, un espai que és essencialment autònom, és a dir, que posseeix les seves lleis, els seus cicles, els seus moments. En els cicles terrenals i creacionals reconeixem la presència de pluges, tornados, terratrèmols i epidèmies o virus. La terra creada per Déu es mou en els seus processos lliures, veritables i ordenats. El que l’ésser humà està cridat a fer, a la llum dels relats de la creació i de l’ensenyament de l’Església, és valorar i aprendre a detectar aquests cicles, a explicar-los i a ajudar a poder suportar-los. Déu respecta la llibertat amb què ha creat la terra. Ell la sosté, Ell la recrea, Ell la durà a la seva plenitud (Ap 21, 5) Aquesta és potser la dada més important de la lògica creacional. Per això no reconeixem càstigs divins en els cicles naturals. Déu i creació són autònoms.

Les dades de l’Escriptura no mostren mai un Déu complaent-se en el sofriment dels homes ni de la terra. Ell és abans de res un Déu amorós i compassiu. Si revisem, per exemple, els Evangelis, reconeixem com l’acció divina en l’acció de Jesús busca posar en primer lloc la dignitat i la bona vida de tota persona. Els miracles en són signes. El miracle és el pas d’una condició de “poca humanitat” a una vivència nova i integrada. Per exemple, en el text de l’Evangeli de Lluc 13, 10-16; 14, 1-5 es mostren dos casos de persones sofrents: la dona encorbada i l’home hidròpic. En aquests relats es mostra com Jesús discuteix amb els fariseus la factibilitat de fer el bé en un dissabte. Els jueus religiosos consideraven que fer el bé estava prohibit aquest dia, però Jesús col·loca el bé cap al germà per sobre la llei. El que importa en la perspectiva de Jesús és l’amor concret al proïsme. La salvació de la malaltia o de la desgràcia passa pel reconeixement de l’altre com un germà, un proïsme, una persona a la qual s’ha de cuidar i respectar. Déu en Jesús fa que la persona passi de condicions de dolor a condicions de bona vida. Déu i la seva compassió són, novament, signes que el dolor no és part integrant de el pla de Déu.

Dolor, COVID-19 i la Pasqua

Quan el papa Francesc va oferir la seva benedicció del 27 de març a la buida i plujosa plaça de Sant Pere, va utilitzar un text interessant: la tempesta calmada (Mc 6, 47-51). Aquest relat és comprès pels estudiosos com un text pasqual. Mostra Jesús travessant, passant el llac de Galilea d’una riba a una altra. El “passar” és el significat literal de la paraula Pasqua. El que estem celebrant aquestes setmanes és l’esdeveniment concret i universal del pas de la mort a la vida de Jesucrist. La Pasqua és la gran proclamació que la Vida és la que venç la mort. Ressona en el text i en les nostres pròpies paraules el crit d’angoixa davant el perill. Els deixebles de Jesús estan espantats. Nosaltres ho estem i no és dolent que ho experimentem. Fins i tot penso que dir: Tu com a cristià no pots tenir por, és un afront contra la pròpia humanitat. La por és part constitutiva de la nostra vida. El tema és què fem amb la por: romandre-hi o entre tots anar superant-la. Però això és un altre tema per a una altra columna

Davant del dolor i l’angoixa dels deixebles, Jesús intervé calmant la tempesta. Fins i tot, davant el dolor i el crit de Jesús a la creu en la citació del Salm 21 (Déu meu, per què m’has abandonat?), Déu Pare intervé en la Resurrecció. El crit dels deixebles, el crit de Jesús a la creu i el crit del món que pateix amb la pandèmia s’uneixen, s’impliquen, i permeten comprendre’s. En el cas del Jesús que calma la tempesta i en el Déu que ressuscita el Fill hi veiem una mateixa pràctica de solidaritat i salvació. Déu no es queda en el patiment, sinó que hi actua enmig salvíficament. Penso que aquesta pràctica de solidaritat i compassió és també un desafiament per a l’Església i per a la cultura. Les polítiques públiques pel que fa a la salut, la distribució de recursos enmig de l’altra emergència, la social, laboral o econòmica, són instàncies en les quals s’ha d’actualitzar una i altra vegada aquesta ètica de la compassió pel sofrent. Això és Pasqua, això és Resurrecció. Penso que el desafiament futur és imaginar una nova manera de ser humans que tingui els damnificats pel virus com a protagonistes. En ells s’actualitza la paraula de Jesús a Mateu 25, 35-40: Vaig estar malalt, es van compadir de mi. La Pasqua en temps de coronavirus és una crida a l’obstinada esperança que ens anima a reconèixer com el Crucificat ha sigut Ressuscitat.

Castigo

Imatge de fancycrave1 extrata de Pixabay

Per continuar fent possible la nostra tasca de reflexió, necessitem el teu recolzament.