Jesús Martínez Gordo. Marxista? Sí. Però no perquè se sotmeti als dictats de Karl Marx, sinó perquè, presidida seva Conferència Episcopal pel cardenal Reinhard Marx, entén que ha arribat l’hora de reformar-se a fons. La crisi de credibilitat que pateix és d’un enorme calat: pels abusos a menors i el seu encobriment; per la manera autocràtica com s’exerceix el poder, cosa cada dia més insuportable en una cultura democràtica; per l’arraconament de la dona, i pel manteniment d’una moral sexual a les antípodes de la que assumeix la immensa majoria dels catòlics. La conseqüència de tot això és una espectacular pèrdua de fidels. I la convicció que és urgent una reforma radical. Per això ha posat en marxa, en contra de tots els obstacles, un “procés sinodal vinculant” que, a partir del proper desembre i durant dos anys, diagnosticarà i proposarà al Papa, amb tota llibertat, el que estimi oportú sobre quatre problemes: “el poder, la participació i la divisió de poders a l’Església”; “la moral sexual”; “la forma de vida sacerdotal”, i “el paper de les dones en el servei i en el ministeri en l’Església”.

És una iniciativa que no només ha creat polèmica en els sectors involucionistes, sinó també en els espais de confort en què s’ha anat movent fins al present una cúria vaticana que, dissenyada més en referència a un model de govern monàrquic i absolutista que evangèlic i corresponsable, ha reaccionat de l’única manera que sap: reclamant la seva exclusiva competència sobre els assumptes que es volen abordar i denunciant el procediment que es pensa activar. Però d’aquí també la resposta dels alemanys: “cap aprofundiment teològic fa mal a ningú, especialment a l’Església” (Mons. Genn). I si, com a conseqüència d’aquest aprofundiment cal canviar les lleis, es canvien. Tot un exemple d’intrepidesa evangèlica que es troba molt a faltar en altres espais més propers, en els quals l’involucionisme, el nepotisme, el carrerisme i la mediocritat campen pels seus furs.

Com és conegut, el papa Bergoglio està entestat en la reforma de l’Església. Però no pot fer-la sol. Necessita ser acompanyat, tal com s’ha vist amb la modesta revolució que va assajar, en l’àmbit de la moral sexual (sínodes de 2014 i 2015), i que, continuada en el de l’Amazònia (octubre al 2019), ha obert les portes a l’alemany i també, entre d’altres, al suís i al possible Congrés de l’Església italiana. L’espanyola? A veure-les venir. Probablement perquè mira més a la cúria vaticana (i els seus racons secrets) que a qui la presideix, esperant que les aigües tornin al seu curs, és a dir, a la mediocritat ressenyada. Ja es va assajar una cosa semblant amb l’Assemblea conjunta de bisbes i sacerdots (1971) i amb l’Assemblea diocesana a Bilbao (1984-1987), i mira, apunten alguns, els nomenaments episcopals que els han plogut des de llavors a les esglésies del País basc.

Vist el fòrceps legislatiu que la cúria vaticana va aplicar a l’Església holandesa en el postconcili i la seva gairebé desaparició en l’actualitat, no sorprèn que els alemanys mirin cap endavant i exposin alguns punts sobre els quals volen demanar canvis doctrinals i legislatius. En un món com el nostre, indiquen, “el poder ha de ser compartit i el seu exercici, justificat”. Això vol dir, per exemple, que tots els batejats han de participar no només en el finançament de l’Església, sinó també en l’elecció dels qui els han de presidir, sobre la manera com han de governar, el temps que durarà i el control de la seva gestió. I, alhora, han obert el debat entre una majoria, partidària del principi d'”autodeterminació sexual”, i una minoria que, no volent cap canvi, busca propiciar una explicació i comunicació més plausibles. No falten tampoc les qüestions del celibat opcional i del sacerdoci de les dones, un assumpte, aquest últim, en què es juga la credibilitat de les reformes que es volen activar: l’Església, es recorda, no pot proclamar de manera creïble l’Evangeli excloent la “meitat de la humanitat” i atemptant contra la igualtat entre l’home i la dona que es fonamenta en la teologia de la creació.

La reacció sinodal d’aquesta Església “marxista” cal comprendre-la en el marc d’una llarga tradició postconciliar que Joan Pau II va avortar quan els bisbes nord-americans van tractar, consultant les bases catòliques, els problemes de la dissuasió nuclear (1983), la justícia econòmica (1986) i el sacerdoci de la dona (1992). A partir de llavors, la Santa Seu es va reservar en exclusiva la capacitat magisterial sobre aquestes i altres matèries, impossibilitant el seu tractament per les conferències episcopals. Els alemanys s’han cansat d’aquesta inacceptable cotilla. Al papa Francesc li correspon discernir el que pot ratificar com a acceptable i el que està necessitat de més consens eclesial. I també, col·locar al capdavant de la cúria vaticana persones que combreguin amb aquesta forma corresponsable i policèntrica de governar. La veritat és que no li falta feina.

 

Iglesia alemana

Imatge de James Henry extreta de Pixabay

T'AGRADA EL QUE HAS LLEGIT?
Per continuar fent possible la nostra tasca de reflexió, necessitem el teu suport.
Amb només 1,5 € al mes fas possible aquest espai.
Sacerdot diocesà de Bilbao; catedràtic emèrit a la Facultat de Teologia de el Nord d'Espanya (seu de Vitòria); membre de Cristianisme i Justícia (Barcelona); professor convidat de l'Institut Superior de Ciències Religioses Pius XII de Sant Sebastià i de la Pontifícia Facultat Teològica de la Itàlia Meridional (seu Capodimonte), a Nàpols (Itàlia); auxiliar de l'equip ministerial de la unitat pastoral de Basauri (Bizkaia). Algunes de les seves publicacions més recents: “La cristología de Joseph Ratzinger-Benedicto XVI a la luz de su biografía teológica”, Barcelona, Cristianisme i Justicia, 2008; “Cómo hablar hoy de conciencia y magisterio moral”, Bilbao, IDTP-DDB, 20102; “Verdad y revelación cristiana. La teología fundamental veritativa en la modernidad”, Vitoria, ESET, 2011; “¿Es Dios una proyección?” Bilbao, IDTP-DDB, 2014; “La conversión del papado y la reforma de la Curia vaticana”, Madrid, PPC, 2014; “Estuve divorciado y me acogisteis”, Madrid, PPC, 2016; “Ateos y creyentes. Qué decimos cuando decimos Dios”, PPC, Madrid, 2019; “Entre el Tabor y el Calvario. Una espiritualidad ‘con carne’”, HOAC, Madrid, 2021.
Article anteriorEm perdono a mi mateix/a?
Article següentPasseig pedagògic a través de relacions trencades

DEIXA UN COMENTARI

Introdueix el teu comentari.
Please enter your name here