Jordi López Camps. La història contemporània de Catalunya s’està escrivint a partir de sentències. L’any 2010 el Tribunal Constitucional va tombar l’Estatut ratificat pel poble català, a més de les aprovacions prèvies dels parlaments català i espanyol. Després, el tribunal Constitucional ha anat anul·lant lleis, totalment o parcialment, aprovades pel Parlament català. Finalment, la sentència del Tribunal Suprem amb la dura condemna de líders socials i polítics, és un pas més en la judicialització continuada de la política catalana. Aquesta sentència banalitza el delicte de sedició i, per tal de justificar les dures penes imposades, erigeix ​​una jurisprudència que hipoteca l’exercici futur dels drets fonamentals com de reunió i manifestació. Un altre ruptura en la qualitat democràtica espanyola. Mentrestant, s’ha anat construint un relat contra l’independentisme amb l’ànim d’allunyar encara més la solució del conflicte català de l’àmbit polític. Els contraris al diàleg polític per resoldre la qüestió de l’encaix de Catalunya amb Espanya s’han esforçat a situar el problema, no el terreny polític sinó en el camp de la convivència ciutadana. Els relators polítics, ajudats per diversos mitjans de comunicació, han inventat un problema de convivència quan la realitat, sempre més tossuda que qualsevol ficció, s’encarrega de desmentir. El problema de convivència només existeix en les ments dels qui, davant la seva negativa d’abordar políticament el que és un problema polític, busquen en els meandres de la fantasia social amagar que el repte català qüestiona la solidesa democràtica del sistema constitucional de 1978.

Curiosament, quan comencen a sonar els tambors electorals, alguns partits de l’Estat s’emboliquen en la bandera d’Espanya i, davant l’absència de propostes polítiques sòlides per als molts problemes d’aquest país, exploren agitar l’anti-catalanisme per buscar vots als caladors del nacionalisme espanyol. Com Espanya porta des de fa anys en campanya electoral, l’independentisme català s’ha convertit en l’enemic a destruir. Els estrategues polítics no han percebut que aquest objectiu, tot i que pot donar-los molts vots en qualsevol d’aquestes dues Espanyes que, com va dir Machado, gelen el cor, s’està produint una notable desafecció de molts catalans que han integrat, també en el seu cor, les última estrofes del poeta Joan Maragall de la seva “Oda a Espanya”: “On ets, Espanya? / No et veig enlloc / No sents la meva veu atronadora? / No entens aquesta llengua – que et parla entre perills?/Has desaprès d’entendre an els teus Fills?/Adéu, Espanya!”. L’independentisme no minva ni disminueix la seva capacitat de mobilització.

L’independentisme ha comprès que ara es viu un moment poc donat a la poesia i sí a l’ocupació de l’espai públic. Considera que només així els poders de l’Estat i la comunitat internacional comprendran que el problema català no és una qüestió menor. És més, fa l’efecte que el moviment independentista té com a estratègia col·lapsar, en la mesura de les seves possibilitats, el quefer a Espanya. Sembla que estem a les portes d’un camí sense retorn. Hi ha d’haver seny per tot arreu i assumir que, davant el problema polític plantejat per l’independentisme només hi caben solucions polítiques. Pep Guardiola deia al final d’un vídeo de denúncia a la recent sentència del Tribunal Suprem: “fem una crida a la comunitat internacional a posicionar-se clarament per una resolució al conflicte basada en el respecte i diàleg. El reiterem en aquest marc només hi ha un camí: seure i parlar. Seure i parlar “. El diàleg és l’únic camí a seguir per resoldre el contenciós entre l’Estat i una part important de la societat catalana. Però, per ara, les cadires del diàleg estan buides. El temor és que, els que serien els responsables d’articular la resposta política segueixen pensant que el millor camí és la repressió i, com més millor. Per aquest camí perdrem tots.

La resposta popular a la sentència del Tribunal Suprem va pujant de to i és aprofitada per alguns sectors polítics per atiar els aspectes polaritzadors del conflicte. Fa la impressió que hi ha ganes per introduir, com sigui, la violència en el si de l’independentisme. Fins ara, el moviment independentista ha estat pacífic. Es va proclamar amb encert que després de les manifestacions independentistes no havien papers a terra. Però ara això està canviant. Últimament s’estan tirant molts papers a terra i es crema tot el que pugui cremar. Aquests incendis destrossen l’esperit d’una reivindicació que s’afirma admiradora dels moviments pacificistas. Però els fets dels últims dies evidencien que hi ha persones obstinades a presentar la cara inèdita de l’independentisme: la violència. Aquesta obsessió és coherent amb l’obstinació dels que consideren que cal forçar la reacció violenta dels independentistes. Aquests sectors pensen que el relat de trencament social està ben armat, però falta actes de violència dels independentistes on consolidar-lo. És qüestió d’insistir, diuen. Certament, la violència en els espais públics està traient el cap amb algunes intervencions al Parlament amb la missió de confirmar aquesta estratègia.

Em preocupa aquesta nova situació per la qual alguns estan empenyent les reaccions de l’independentisme davant la sentència del Tribunal Suprem. Abjuro dels incívics que han subministrat totes les excuses per als que estan entestats en construir el relat que l’independentisme s’ha tornat violent. M’espanta pensar que la proximitat de les properes eleccions alimenti aquesta necessitat de canalitzar violentament la indignació dels independentistes per treure rèdit polític. Els dirigents polítics haurien de posar-se al capdavant i liderar la canalització cívic de la protesta. Certs sectors independentistes haurien de fer una reflexió serena sobre l’estratègia a seguir per evitar situacions que només afavoreixen els contraris a les reivindicacions independentistes. Els governants catalans haurien de fer un exercici de realisme i sortir del món ideal que alguns semblen estar instal·lats. Cal governar des de les institucions i liderar el procés de forma més clara i contundent. Han de denunciar qualsevol resposta violenta, per més que les protagonitzin amics i coneguts. Si alguns no se sent amb prou força, haurien de donar pas als que poguessin assumir aquest lideratge. Els governants d’Espanya haurien de reflexionar seriosament sobre el camí a seguir per resoldre el problema que té l’Estat amb més de dos milions de catalans. Els dirigents polítics de l’Estat haurien d’abandonar el tacticisme electoralista i pensar més com estadistes. Espanya té un problema no resolt i el camí escollit fins ara per resoldre’l no és l’adequat. Les temptacions d’acudir a un nou 155 o aplicar la llei de Seguretat Nacional aguditzaria encara més el conflicte. Cal actuar aviat. No es pot eludir que cal tornar a situar el problema en l’àmbit polític. En cas contrari, correm el risc d’enfonsar-nos tots amb la cronificació del conflicte català.

 

Image by Vladimír Ješko from Pixabay

T'AGRADA EL QUE HAS LLEGIT?
Per continuar fent possible la nostra tasca de reflexió, necessitem el teu suport.
Amb només 1,5 € al mes fas possible aquest espai.
Avatar photo
Doctor en Biología, diplomado por ESADE en Gestión Pública y máster en Calidad de la Formación por el Instituto Nacional de Administración Pública. Es de la generación de mayo del 68. Desde su ingreso a la universidad ha estado vinculado a la política activa y movimientos eclesiales. Ha sido Director General de Asuntos Religiosos de la Generalitat y previamente Jefe de Servicio de Formación Local de la Diputación de Barcelona. Hasta enero de 2011 fue Presidente de la Comisión Ejecutiva del Patronato de la Montaña de Montserrat adscrito a la Presidencia de la Generalitat. Durante el año 2012 ha sido gerente de cultura de la Diputación de Barcelona y actualmente trabaja en esta institución. Blog personal: Vita Moleskine
Article anteriorHem d’acceptar una sentència així?
Article següentIglesia amazónica

DEIXA UN COMENTARI

Introdueix el teu comentari.
Please enter your name here