Sector Social de la Companyia de JesúsLa migració de les últimes dècades ha conformat una Espanya diversa. Cal que ens prenguem molt seriosament la gestió d’aquesta diversitat, com a una gran oportunitat. La integració és responsabilitat compartida de les persones migrants i de la societat d’acollida. La Comissió Europea ha alertat recentment sobre els alts nivells de desigualtat (vegeu apartat V), que afecten en major grau la població d’origen migrant. A més, les polítiques d’integració van desaparèixer amb la crisi, i l’últim Pla Estratègic de Ciutadania i Integració (PECI) data del 2011-2014.

A més, Espanya continua rebent persones que arriben per la frontera sud hispano-marroquina. El 2018, van arribar per la frontera sud gairebé 65.000 persones, moltes de les quals continuen després el seu viatge cap a altres països d’Europa. Les xifres d’arribades per la frontera sud no són alarmants; el que preocupa és la major duresa de la ruta mediterrània occidental, la major vulnerabilitat i risc que pateixen els qui hi transiten. Això es deu, en part, a una política dominada per la por i l’egoisme del nostre opulent continent –capaç d’abonar quantitats ingents de diners a altres perquè facin el que ningú voldria fer–.

Entre les persones que arriben pel Mediterrani i per altres vies, n’hi ha amb necessitats de protecció. Les migracions forçoses s’estan intensificant arreu del món, i augmenten les xifres de persones refugiades. Espanya ha fet un esforç els últims anys per ampliar i millorar el sistema d’acollida de sol·licitants d’asil, amb resultats parcials, exigus en alguns aspectes. Compta amb un model que podria tenir més èxit si comptés amb suports regionals i locals, si es combinés amb altres models com el patrocini comunitari, entre d’altres.

La Companyia de Jesús contribueix, de diferents maneres, a l’acollida i integració de persones migrants i refugiades, fomenta la cultura de l’hospitalitat i atén les causes que generen els desplaçaments.

Propostes:

  1. Invertir en integració social i reducció de la desigualtat. Implementar un Pla Nacional d’Integració i Cohesió Social i dotar un Fons d’Integració. Només des d’una mirada integral podem aconseguir amb èxit la integració, sent necessària la participació del govern central, de les administracions regionals i locals i del conjunt de la ciutadania.
  2. Protegir la vida de les persones i salvaguardar els drets a les nostres fronteres i als CIE. Mantenir les operacions de rescat al Mediterrani, abandonar pràctiques de devolucions sumàries a la frontera sud i lluitar contra les xarxes de tràfic i explotació de persones. Possibilitar vies legals i segures d’accés.
  3. Distribuir les persones refugiades als països de la Unió Europea segons un sistema de quotes d’acollida amb prou dotació de recursos de personal i financers.

Il·lustració de Miquel Serratosa Carbonell

T'AGRADA EL QUE HAS LLEGIT?
Per continuar fent possible la nostra tasca de reflexió, necessitem el teu suport.
Amb només 1,5 € al mes fas possible aquest espai.
Article anteriorReptes socials davant les eleccions: protecció efectiva de la infància i l’adolescència
Article següentReptes socials davant les eleccions: igualtat entre homes i dones

DEIXA UN COMENTARI

Introdueix el teu comentari.
Please enter your name here