Sector Social de la Companyia de JesúsL’anomenat “miratge de la igualtat” (la creença que la igualtat formal davant la llei entre homes i dones implica necessàriament una igualtat real d’oportunitats a la vida quotidiana), ens impedeix, a vegades, identificar les desigualtats que existeixen en el nostre dia a dia. Aquesta desigualtat té múltiples expressions. Algunes es reflecteixen en la bretxa salarial existent entre homes i dones (les dones cobren un 22,9% menys que els homes), o en les hores dedicades a tasques d’atenció (les dones dediquen una mitjana de 2,5 hores més al dia que els homes a l’atenció de menors, persones grans o dependents, feines domèstiques, etc.), segons dades de l’INE. Sens dubte, l’expressió més greu d’aquesta discriminació és l’assassinat de dones a mans de les seves parelles (l’any 2018, 47 dones van ser assassinades a Espanya per les seves parelles[1], 98 dones segons dades d’organitzacions socials[2]).

Les massives mobilitzacions globals al voltant del 8 de març dels últims anys interpel·len la ciutadania i els governs a impulsar polítiques que afavoreixin la igualtat real.

Propostes:

  1. Adoptar com a marc polític i donar compliment a Espanya al Conveni del Consell d’Europa contra la violència de gènere (conegut com Conveni d’Istanbul). Aquest instrument recull la violència contra les dones com una vulneració dels Drets Humans i com una forma de discriminació. A més, inclou mesures de prevenció, protecció i sanció penal, així com polítiques integrades contra la violència de gènere.
  2. Disminuir la bretxa salarial entre homes i dones, i millorar les condicions dels sectors laborals més precaritzats i feminitzats, com és el sector del l’atenció i, especialment, el de les treballadores de la llar.
  3. Revisar el currículum educatiu des d’una perspectiva coeducativa i d’igualtat de gènere, que incorpori les aportacions de les dones a les diferents disciplines, que promogui la igualtat entre nens i nenes, i que potenciï el ple desenvolupament de totes les seves capacitats.

Creiem que calen polítiques públiques dirigides a eliminar tota mena de barreres i desigualtats, tant visibles com simbòliques, que contribueixin a la construcció d’una societat més igualitària, on el fet de ser nena o dona no sigui un element discriminatori i on totes les persones puguem viure amb la mateixa llibertat i dignitat.

***

[1] Ministerio de la Presidencia, relaciones con las cortes e igualdad en http://www.violenciagenero.igualdad.mpr.gob.es/

[2] Cfr. https://feminicidio.net/

Imatge extreta de: Pixabay

T'AGRADA EL QUE HAS LLEGIT?
Per continuar fent possible la nostra tasca de reflexió, necessitem el teu suport.
Amb només 1,5 € al mes fas possible aquest espai.
Article anteriorReptes socials davant les eleccions: una societat diversa i inclusiva
Article següentBajo presión: las exprimidas clases medias

DEIXA UN COMENTARI

Introdueix el teu comentari.
Please enter your name here