Sector Social de la Companyia de JesúsTots hem de ser conscients que la superació de la pobresa i l’exclusió social constitueixen un gran repte del nostre temps. El marc internacional per aconseguir-ho són els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). Els ODS recullen metes sobre ecologia, serveis socials bàsics, igualtat de gènere, fiscalitat, drets humans i pau, que tots els països han d’assolir l’any 2030. Els recents Pactes Mundials de Migració i Refugi completen l’Agenda 2030 amb les causes, conseqüències i gestió de la creixent mobilitat humana, tant forçosa com voluntària.

Espanya ha de complir aquests compromisos en les seves polítiques domèstiques. Atès el nostre nivell de desenvolupament, també hem de contribuir amb la resta de la comunitat internacional al compliment dels ODS als països més empobrits. No obstant això, el pressupost espanyol per a la política de cooperació internacional s’ha retallat un 70% en l’última dècada, amb retallades encara més grans en ajuda humanitària, cooperació educativa i educació per a la ciutadania global. Això afecta severament les condicions de vida de milers de persones i els dificulta les possibilitats d’accés a una vida digna.

Necessitem una política d’Estat de cooperació internacional al desenvolupament, no subjecta a dinàmiques partidistes i que sigui la punta de llança de la política exterior.

Propostes:

  1. Apostar per una política exterior solidària. Suposa assolir un consens per sostenir una política d’Estat de cooperació internacional al desenvolupament fidel a les seves finalitats d’eradicació de la pobresa i promoció del desenvolupament sostenible, robusta en els àmbits autonòmics i locals i amb una participació activa de la societat civil espanyola i dels països on la cooperació internacional es fa present.
  2. Destinar a Ajuda al Desenvolupament (AOD) el 0,5% de la Renda Nacional, com a pas intermedi per arribar al 0,7% compromès en els Objectius de Desenvolupament Sostenible. Destinar a Ajuda Humanitària (per a emergències) un 10% de l’esmentada AOD.
  3. Desenvolupar mesures nacionals de resposta als Pactes Globals de Migració i Refugi, que permetin una gestió ordenada, legal i segura de les migracions, sota el principi de responsabilitat compartida entre els països. Els pactes brinden el marc per desplegar els efectes positius dels fluxos migratoris internacionals, abordar les causes de les migracions forçoses, garantir el respecte als drets humans i l’accés a protecció efectiva de les persones amb necessitat de protecció internacional. Els polítics han de parlar de la migració com a una oportunitat, no com a una amenaça.
  4. Promoure l’educació per al desenvolupament sostenible i la ciutadania global, destinant el 10% de l’Ajuda (AOD) a aquesta estratègia. És una dimensió fonamental de la política de cooperació internacional, dirigida a cultivar entre els ciutadans espanyols el sentit de pertinença a una comunitat global, el compromís amb la dignitat humana per damunt de qualsevol altre dret o interès legítim i la cultura de l’Hospitalitat.

Imatge extreta de: Pixabay

T'AGRADA EL QUE HAS LLEGIT?
Per continuar fent possible la nostra tasca de reflexió, necessitem el teu suport.
Amb només 1,5 € al mes fas possible aquest espai.
Article anteriorReptes socials davant les eleccions: crisi mediambiental
Article següentReptes socials davant les eleccions: protecció efectiva de la infància i l’adolescència

DEIXA UN COMENTARI

Introdueix el teu comentari.
Please enter your name here