Una vida innocent més perduda en l’actual conflicte armat sud-sudanès

Una vida innocent més perduda en l’actual conflicte armat sud-sudanès

Pau Vidal[Catalunya Cristiana] El 15 de novembre passat, a la matinada, el jesuïta kenià Victor-Luke Odhiambo va morir assassinat a Ceibet, Sudan del Sud. Tenia 62 anys d’edat, 40 de jesuïta i 31 de sacerdot. Era el director del centre de formació de professors de primària que la diòcesi ha confiat als jesuïtes. Un grup armat va entrar a la comunitat dels jesuïtes ben entrada la nit i amb dos trets va posar fi a la vida del Victor-Luke. Una vida innocent més perduda absurdament en l’actual conflicte armat sud-sudanès.

Recordo haver compartit amb en Victor-Luke unes setmanes durant el 2014, jo recent arribat al país, quan el nou projecte de centre de formació començava a prendre forma, i ell, professor de vocació, ja anava fent preparatius. Un home d’una peça, convençut que els jesuïtes havíem de comprometre’ns amb les realitats de més pobresa i necessitat, allà on fes més falta. Era un enamorat del Sudan del Sud, on portava ja més de 10 anys, malgrat la guerra i la violència. En aquella mateixa comunitat també hi vivia llavors un altre jesuïta que en els seus llargs anys de servei al país havia passat de tot, fins i tot un llarg segrest.

Quan l’any 1975 la Congregació General 32 va explicitar que la missió dels jesuïtes de defensa de la fe implicava necessàriament la lluita per la justícia, el P. Pedro Arrupe ja va avisar que sens dubte aquesta opció ens acostaria més als pobres però que alhora implicaria persecucions i fins la mort. De de llavors,més de 50 companys jesuïtes han mort violentament a Amèrica Llatina, el Pròxim Orient, l’Àsia, Europa i Àfrica. En un món terriblement injust com el nostre, l’anunci del missatge de justícia, d’amor i reconciliació de Jesús és més necessari que mai.

El president de la Conferència de Jesuïtes de l’Àfrica, en un comunicat oficial molt punyent després de la mort de Victor-Luke, aposta per un compromís ferm amb les necessitats del Sudan del Sud i entre d’altres coses:

  • Demana que el govern actuï per protegir les vides de tots els seus ciutadans i tots els que viuen i treballen al Sudan del Sud, sense fer diferències de nacionalitat, ètnia, religió o afiliació política.
  • Condemna la proliferació de les armes lleugeres al Sudan del Sud, bàsicament subministrades per països occidentals i de l’Àsia, i demana que se n’aturi immediatament el subministrament.
  • Demana que s’enforteixi el lideratge de l’Església local, amb els nomenaments necessaris dels líders eclesials (bisbes) per tal que puguin abordar les qüestions de fe i justícia que afecten les comunitats.
  • Insta la Unió Africana, els governs de la regió i la comunitat internacional a recolzar la implementació dels acords de pau del 12 de setembre d’aquest any.
  • Demana a tots els pares i mares, líders de famílies, clans, estats i a tota la nació del Sudan del Sud que s’apleguin per dir no inequívocament a la cultura de la violència i la mort. Hem de poder superar les forces de l’odi amb l’esperit i la força de l’amor, la justícia, la pau i la reconciliació.

Que el testimoni d’entrega total del jesuïta Victor-Luke ens encoratgi a tots a no arronsar-nos davant les dificultats i reptes que el nostre món contemporani ens planteja. Que el bon Déu ens hi ajudi.

***

Més informació a www.jesuits.africa

Imatge extreta de: Catalunya Cristiana

Per continuar fent possible la nostra tasca de reflexió, necessitem el teu recolzament.