Antoni Matabosch. Entre els Patriarcats de Constantinoble i Moscou s’ha desfermat una gran polèmica perquè el primer ha donat el seu vist-i-plau al procés d’autocefalia o independència de l’Església ortodoxa d’Ucraïna respecte de Moscou. La situació religiosa a Ucraïna és un trencaclosques considerable. Entre els catòlics hi ha els de ritus llatí i els greco-catòlics (de ritus oriental). Entre els ortodoxos hi ha tres branques: l’Església Ortodoxa Ucraïnesa  Autocèfala, l’Església Ortodoxa Ucraïnesa (Patriarcat de Kíev), i l’Església Ortodoxa Ucraïnesa Autònoma (Patriarcat de Moscou).

El cristianisme penetrà entre els eslaus orientals (actuals ucraïnesos, bielorussos i russos) de la mà dels bizantins, de Constantinople. El primer nucli fou a les terres de la Rus’ (la Ruthenia dels llatins i que no te res a veure amb el nom de Rússia), capital Kíev (actual capital d’Ucraïna). Destruida Kíev pels mongols la capital de l’estat es traslladà a Moscou i el metropolita que vivia a Moscou conservà el nom de metropolita de Kíev.

El riu Dnièper divideix Ucraïna entre la seva dreta (sota Polònia i després l’Imperi austro-húngar) i la seva Esquerra propera a Rússia. Al segle XV hi ha la primera escisió: Kíev continuà sota  la jurisdicció de Constantinopla (Església Ortodoxa Ucraïnesa Autocèfala) i la metropolia de Moscou s’independitzà i més tard s’erigeix en patriarcat el 1589; més tard (1686) absorbí unilateralment els ortodoxos de la riba esquerra del riu (Església Ortodoxa Ucraïnesa – Patriarcat de Moscou). En el moment de la independència d’Ucraïna (1990) bisbes i fidels de parla russa de l’esquerra del Dnieper s’escindiren de Moscou (no acceptaren l’antiga absorció) i fundaren l’Església Ortodoxa Ucraïnesa- Patriarcat de Kíev.

Què ha passat recentment? Doncs que el Patriarcat de Constantinoble ha declarat il·legal l’adhesió dels ucraïnesos al Patriarcat de Moscou de 1686 i ha iniciat el procés d’independència (autocefalia) de l’Església Ortodoxa Ucraïnesa, i per tant de no dependre més de Moscou sinó de Constantinoble. El metropolita de Volokolamsk, Hilarió Alfaiev, va anunciar la ruptura eucarística entre els dos patriarcats, un fet extremadament greu.

Els fets esmentats s’han de col·locar en un context llunyà de lluita per la preeminència dins el món ortodox. La primacia d’honor correspon a Constantinoble, que està en una posició religiosa i política molt feble; però Moscou és el patriarcat més potent en fidels i influx real.

El context més proper és el conflicte sociopolític a Ucraïna, entre l’oest de parla ucraïnesa i inclinats cap a occident, i un orient de parla i cultura russa. El president d’Ucraïna s’ha atrevit a afavorir el trencament.

Imatge extreta de: Pixabay

T'AGRADA EL QUE HAS LLEGIT?
Per continuar fent possible la nostra tasca de reflexió, necessitem el teu suport.
Amb només 1,5 € al mes fas possible aquest espai.
Article anteriorLa meua experiència com a voluntària del SJM en el CIE de València
Article següentDos nuevas parábolas: el poliedro y la pirámide invertida

DEIXA UN COMENTARI

Introdueix el teu comentari.
Please enter your name here