Inmaculada Naranjo i Jaime BadiolaAprofitant la celebració de la 2a Cimera Global d’Inversió Socialment Responsable, desenvolupada a Bilbao el passat 12 de juny, va tenir lloc un sopar-col·loqui anomenat “Inversors de la Fe”, al centre Arrupe etxea de la Companyia de Jesús.

Tant la Cimera com el sopar-col·loqui  van bascular al voltant del tema de les inversions ESG, que s’estan desenvolupant cada vegada més. Aquestes inversions es caracteritzen entre altres coses per atendre a criteris mediambientals, socials i de governança corporativa. En elles es busca una rendibilitat a llarg termini no basada en l’especulació financera, sino sustentada en els principis del bé comú i la cura dels pobres, tan defensats per la Doctrina Social de l’Església i pel mateix papa Francesc. Això no vol dir que s’hagi de renunciar a tenir una rendibilitat justa, que pot arribar a superar en diversos punts l’IPC, adequada al risc que es vol assumir.

En el sopar-col·loqui ens vam reunir unes 25 persones, responsables de la gestió economicofinancera de diferents institucions religioses, diòcesi de diversos llocs de la geografia espanyola i algunes fundacions vinculades a col·lectius eclesials. Vam tenir la sort de comptar amb Carlota García-Mañas, cap adjunta de diàleg amb empreses de l'”Església d’Anglaterra”, que havia participat aquella mateixa tarda en una de les conferències de la Cimera. L’objectiu del sopar-col·loqui era poder dialogar de manera més directa sobre aspectes lligats a la problemàtica de la inversió per a organitzacions cristianes en el segle XXI.

En primer lloc, la Carlota va compartir la manera de procedir en la selecció d’inversions a nivell financer. A l’Església d’Anglaterra compten amb un comitè ètic que, des d’un enfocament recolzat en una reflexió teològica cristiana, marca els criteris per a la selecció de les diferents empreses en què invertir. Per a això, es combinen criteris negatius que suposen l’exclusió de determinats tipus d’empreses l’objecte social de les quals es pot oposar a la doctrina cristiana, amb criteris positius de selecció d’empreses que realitzen bones pràctiques ESG.

A continuació va compartir amb nosaltres la seva comesa específica i la seva experiència en el diàleg amb les empreses a Anglaterra, per incidir a nivell social en polítiques sostenibles i d’inversió responsable. Essent cert que, com a inversors individuals, podríem no tenir força suficient per a això, ella ens va posar exemples concrets (v.g., Exxon-Mobile), en els quals havien pogut exercir la seva influència en la Junta General d’Accionistes i així canviar algunes de les seves polítiques no concordes amb criteris ESG.

Personalment, creiem que la seva experiència de col·laboració i diàleg ecumènic entre les Esglésies Cristianes a Anglaterra, ens va encoratjar a unir les nostres forces com a institucions eclesials a Espanya, per exercitar el nostre dret com a accionistes de cara a aconseguir que certes empreses millorin les seves pràctiques en els àmbits ESG. Seria una manera de desenvolupar la tasca profètica de donar veu als que no en tenen. Això ens pot ajudar, entre altres coses, a fer-nos conscients, posar en valor i mostrar a la societat l’impacte social que com a Església Catòlica estem desenvolupant a l’Estat Espanyol.

Fa uns dies es va publicar en aquest blog una ressenya sobre el document de la Congregació de la Doctrina de la Fe que feia referència a les consideracions per a un discerniment ètic sobre alguns aspectes del sistema econòmic i financer actual: de control ètic del mercat, de les finances, de les empreses… Els aspectes que allí es recullen crec que van en la línia del que va sorgir en la nostra trobada, amb el desig d’avançar en camins de transparència, des dels principis de la justícia social, global i ecològica i del bé comú de tota la humanitat, i en la justícia amb els més pobres.

inversores

Imatge extreta de: Pixabay

T'AGRADA EL QUE HAS LLEGIT?
Per continuar fent possible la nostra tasca de reflexió, necessitem el teu suport.
Amb només 1,5 € al mes fas possible aquest espai.
Article anteriorSentipensar para reconciliar
Article següentAquarius

DEIXA UN COMENTARI

Introdueix el teu comentari.
Please enter your name here