Jesús Renau1.- La persona condemnada en judici per robatori, estafa o corrupció no ha de retornar els diners a les persones o entitats estafades o en el seu cas a la mateixa societat?

Aquell diner que ha adquirit no és seu, per molt que el tingui ingressat i custodiat en lloc segur. Pertany a persones concretes, a entitats o a la societat. La Justícia i la policia han de vetllar per que es torni als seus propietaris.

2.- La persona o entitat que ha mentit o calumniat, si es demostra l’engany, no ha de rectificar clarament i reconèixer i reparar el mal fet?

El mal fet a l’honor i a la bona fama de tercers reclama una rectificació en el mateix ordre de mitjans i publicitat en que va ser calumniada. No n’hi ha prou en una pena segons les lleis sinó que la rectificació és una part essencial de la mateixa pena.

3.- Els comentaris de mitjans en contra de persones o entitats encara no condemnades poden crear una opinió pública en contra? i si són absoltes, com retornar el mal fet?

El dret a opinar i notificar també té la seva normativa ètica fonamentada en el respecte a tota persona i als seus drets.  Si es demostra que és innocent, com es pot retornar la seva honorabilitat i bona fama? Les lleis haurien de preveure aquesta possibilitat que de fet és dona amb freqüència.

4.- Sembla que la mentida es va convertint en un mitjà en el debat o la confrontació i fins en la defensa legal. És acceptable? Com retornar a la veritat sobre la que s’ha mentit?

Una persona en defensa pròpia té el dret moral de callar o d’explicar-se, però no pot mentir. Sembla injust que fins i tot legalment en defensa pròpia sigui admesa la mentida. És una realitat vergonyosa, i no diguem si es referix a culpabilitats d’altres persones. Mentir sembla que ha entrat en la política, però cal recordar que el fi no justifica els mitjans.

Nota: amb cert orgull es diu que la civilització occidental és d’arrel judeo-cristiana. Aquestes arrels són contundents sobre aquests i altres temes.

preguntas

Imatge extreta de: Pixabay

T'AGRADA EL QUE HAS LLEGIT?
Per continuar fent possible la nostra tasca de reflexió, necessitem el teu suport.
Amb només 1,5 € al mes fas possible aquest espai.
Jesuita. Profesor de Teología Espiritual en el ISCREB. Director Espiritual del seminario interdiocesano. Miembro de Cristianisme i Justícia y del equipo de pastoral del Casal Loiola de Barcelona. Autor de artículos y publicaciones sobre la dimensión social de la espiritualidad y temas educativos.
Article anterior3,7 millones de niños y niñas refugiados no tienen una escuela a la que asistir
Article següentDignitat ferida

DEIXA UN COMENTARI

Introdueix el teu comentari.
Please enter your name here