Guillermo CasasnovasMentre que últimament la falta de confiança dels ciutadans en els seus governs (i encara en més gran mesura, en el partits polítics) és en boca de tots, el sector empresarial tampoc se salva del recel popular. Una enquesta recent de Metroscopia revela que més de la meitat dels espanyols desaprova la feina de les grans empreses espanyoles i multinacionals, percentatge que s’eleva al 70% en el cas de la patronal i els sindicats, i a més del 80% de desaprovació per al sistema financer. Les úniques que se salven són les petites i mitjanes empreses, que gaudeixen de la confiança del 84% dels ciutadans.

Sovint el problema és la falta de transparència pel que fa a les motivacions reals de les empreses. Si busquem com defineixen la seva missió algunes empreses en les pàgines web corporatives, no és estrany trobar-nos amb frases grandiloqüents que fan referència al seu compromís amb la societat i al seu objectiu de crear un món millor, mentre d’altra banda són protagonistes d’escàndols socials o mediambientals. A més, moltes grans empreses compten amb departaments de Responsabilitat Social Corporativa, que en algunes ocasions serveixen per transformar la seva manera de fer negocis, però en moltes altres són simplement campanyes de màrqueting o projectes caritatius fets amb les engrunes dels beneficis de la companyia. Els ciutadans demanen cada vegada més que les empreses no només es comportin de manera responsable, sinó que compleixin la seva part del ‘contracte social’. En aquest sentit, se’ls exigeix que aportin solucions als reptes que afrontem avui dia en les nostres societats -des de la precarietat de la feina fins al canvi climàtic, passant per la transparència en les relacions publicoprivades o la gestió eficient dels recursos naturals.

Una manera d’aconseguir que les empreses es moguin en aquesta direcció és promoure una concepció més àmplia del terme ‘benefici’[1]. Si ho traduïm a l’anglès, ens trobem que el podem traduir com ‘profit‘ o com ‘benefit‘. Mentre que el concepte ‘profit‘ es refereix a la rendibilitat per als accionistes de la companyia, ‘benefit‘ fa referència a un bé més general, no només monetari, i que pot repercutir en col·lectius diversos. En els últims anys, l’organització nord-americana B-Lab ha estat una abanderada d’aquesta manera d’entendre les empreses, a través d’una certificació anomenada B Corporation (B Corp). Les organitzacions que aconsegueixen aquest distintiu, per a això cal passar un rigorós test de l’impacte econòmic, social, i mediambiental generat, fan visible que, en la seva gestió, els beneficis dels accionistes estan al mateix nivell d’importància que els beneficis per a la resta de stakeholders: treballadors, clients, comunitats locals, etc.

El moviment B Corporation és present en més de 50 països, i empreses globals com la de gelats Ben & Jerry’s o la firma de roba de muntanya Patagònia són algunes de les més famoses que han obtingut la certificació. A Espanya es va llançar B Corp l’any passat i ja hi ha més de 20 companyies certificades, com el banc ètic d’origen holandès Triodos Bank o la cadena de supermercats ecològics Veritas. Obtenir el segell de B Corp no solament ajuda les empreses a diferenciar-se dels seus competidors, atreure inversió i talent o establir aliances amb altres B Corps, sinó que ajuda les pròpies organitzacions a dur a terme una gestió sostenible des dels punts de vista econòmic, social i mediambiental.

En una època en què les noves generacions de consumidors, treballadors, i fins i tot inversors són cada vegada més exigents amb les empreses privades, erigir-se com una organització que mira més enllà de la maximització dels seus beneficis pot ser una bona decisió estratègica. No obstant això, canviar el focus del ‘profit‘ al ‘benefit‘ (del benefici per a l’accionista a una generació de valor més àmplia) suposa un canvi de paradigma del rol de les empreses en la nostra societat: de subjectes passius (o fins i tot extractius) davant els reptes socials, a agents de canvi positiu per a l’entorn en el qual operen.

***

[1] Per a més detalls sobre el tema, veure el recent article de l’autor a la revista d’IESE Alumni: http://bit.ly/2lypMvw

beneficios

Imatge extreta de: Pixabay

T'AGRADA EL QUE HAS LLEGIT?
Per continuar fent possible la nostra tasca de reflexió, necessitem el teu suport.
Amb només 1,5 € al mes fas possible aquest espai.
Investigador y docente en ESADE, Universitat Ramon Llull. Doctor en Management por la Universidad de Oxford, su principal área de investigación son las prácticas que nacen en la intersección del mundo empresarial o financiero y el impacto social, tales como el emprendimiento social o la inversión de impacto. También es miembro del seminario social de Cristianisme i Justicia.
Article anteriorRefugiados latinoamericanos, en el olvido
Article següentPopulismos

DEIXA UN COMENTARI

Introdueix el teu comentari.
Please enter your name here