Jesús RenauEls nacionalismes estan servint de legitimació dels estats europeus que avui representen un greu fre per a la construcció de la Unió Europea. El concepte d’estat s’ha sacralitzat de tal forma que de fet tendeix a ser totalitari. Com a tal pot pactar, pot concertar acords, vendre i comprar, i tot això pot respondre a una legitimitat democràtica de baixa intensitat que legalitza la seva estructura econòmica i política segons els criteris dels partits que guanyen les eleccions. El que no vol perdre es la capacitat de poder intern i extern per cedir-los a una comunitat d’estats de la qual forma part.

Això explica que el parlament europeu no pugui decidir i controlar els acords o desacords que s’han gestat i concretat en les cimeres de caps de govern o d’estat. Un parlament que representa la legitimitat dels pobles d’Europa no pot controlar els pactes dels estats, si no és que s’hagin acordat en les cimeres dels poders estatals, com passa en temes de dèficit i endeutament.

Així és com la Unió Europea està parada  i més aviat fa la impressió que va perdent aquella empenta i la utopia que la van conduir a ser un model nou de governança de tot un continent. La idea dels fundadors, escarmentats pels desastres de les dues guerres mundials, era poder arribar a fer un autèntic estat federal en què les tradicions, cultures, religions i capacitats de tots fossin respectades  i valorades per tots. El gran mite que ha aturat aquest projecte és l’Estat nacionalista, arrelat en la historia i incapaç d’evolucionar vers un futur global basat en el respecte, la democràcia, la llibertat i el benestar de tots els ciutadans.

Aquelles nacions sense estat que aspiren a coronar els processos vers un estat propi, si tenen com a model els estats nacionals que hi ha a Europa, millor que es plantegin si val la pena augmentat el nombre d’aquestes fortaleses quasi inexpugnables. Elles haurien de representar un nou model d’estat obert vers una federació d’estats forta i operativa.

Per altra banda, moltes de les critiques que es fan a aquests nacionalismes recorden les paraules de Jesús sobre els fariseus que volien treure una petita brossa de l’ull d’altres i no veien la biga en els seus propis ulls. El model actual d’estats nacionals ha caducat per donar pas a l’estat federal dels pobles organitzats en estats europeus renovats i sotmesos a un vertader control democràtic per part de la Unió Europea.

Unión Europea

Imatge extreta de: Pixabay

T'AGRADA EL QUE HAS LLEGIT?
Per continuar fent possible la nostra tasca de reflexió, necessitem el teu suport.
Amb només 1,5 € al mes fas possible aquest espai.
Jesuita. Profesor de Teología Espiritual en el ISCREB. Director Espiritual del seminario interdiocesano. Miembro de Cristianisme i Justícia y del equipo de pastoral del Casal Loiola de Barcelona. Autor de artículos y publicaciones sobre la dimensión social de la espiritualidad y temas educativos.
Article anteriorCambio climático: nos estamos jugando la vida
Article següentMusulmanes y cristianos se unen para pedir puentes, no muros

DEIXA UN COMENTARI

Introdueix el teu comentari.
Please enter your name here