Cristianisme i Justícia. La crisi humanitària provocada per l’èxode de milers i milers de sirians buscant refugi a Europa, ha despertat durant aquest curs una marea d’emotivitat. Certament no podia ser d’altra manera, veient la terrible magnitud de les imatges que la crisi ha generat i que s’han difós amplament en els mitjans de comunicació. L’emotivitat és sempre alguna cosa necessària, ja que mou a actuar, i així ha estat en el cas de la solidaritat despertada en molts països europeus; però és també alguna cosa fluctuant i poc sòlida, si d’ella no se’n desprenen accions més a llarg termini. En el nostre blog s’han escrit una gran quantitat de reflexions, intentant en la majoria dels casos posar nom, rostre i causes a allò que estava passant. Hem intentat en la mesura de les nostres possibilitats ampliar la mirada, per no quedar-nos en l’emoció passatgera, en una reacció visceral que s’acaba diluint en el no-res. Migració i refugi són drets humans, i és en el context de la defensa d’aquests drets que ha d’abordar-se la situació. No és estrany, doncs, que en la nostra anàlisi hagin parlat diversos juristes membres de l’equip, que ens han recordat allò que alguns governs europeus semblen haver oblidat: estem davant persones amb drets.

Tanmateix, a més a més d’aquesta dimensió del problema no hem oblidat tampoc una qüestió prèvia que inspira la nostra acció més enllà de les lleis: la necessitat d’articular un discurs sobre l’hospitalitat que desarmi i sigui antídot del discurs de l’hostilitat. Per què posats en el terreny emotiu, a més a més de la solidaritat, a Europa s’ha despertat la por, i aquesta emoció també mou i és terriblement perillosa. Ens ho demostren l’ascens dels partits xenòfobs a França, Àustria, Alemanya, Regne Unit…

Conscients de què estem immersos encara enmig de la crisi, i que des de dins es fa difícil dir una paraula objectiva i amb sentit, us oferim aquest recopilatori d’articles sobre immigració i refugi que hem anat publicant durant aquest curs.

refugio

Imatge extreta de: Pixabay

T'AGRADA EL QUE HAS LLEGIT?
Per continuar fent possible la nostra tasca de reflexió, necessitem el teu suport.
Amb només 1,5 € al mes fas possible aquest espai.
Article anteriorEl Papa en Auschwitz
Article següentEls llibres també són per a l’estiu: recomanacions literàries de l’equip de CJ (1)

DEIXA UN COMENTARI

Introdueix el teu comentari.
Please enter your name here