Gianni OrsiniEl proper Fòrum Social Mundial (FSM) es farà del 9 al 14 d’agost a Montreal, Quebec. Els dos últims s’havien fet a Tunis, el 2013 i el 2015. En aquest darrer, el Consell Internacional (CI) de l’FSM va decidir que el del 2016 es faria a Canadà, trencant així el ritme proposat el 2007 d’un FSM cada 2 anys, amb mobilitzacions mundials entre dos FSMs per significar la importància d’articular les lluites d’àmbit global amb les de cada dia d’àmbit local, necessàries per fer el canvi de baix a dalt. És així com va començar l’FSCat, el 2008, i és per això que es va repetir cada 2 anys fins al 2014.

Trenca també la geografia. Per primer cop l’FSM es fa en un país del Nord, i en un país membre del G7. L’FSM es trasllada, per tant, al cor del sistema capitalista. Un FSM al Nord trenca simbòlicament la dicotomia Nord-Sud i permet enfocar la mirada segons un eix local-global, més conforme a la realitat i més operatiu contra l’hegemonia d’un sistema global, asimètric i injust, ordenat de dalt a baix. Sobretot un sistema insostenible: segons un informe d’OXFAM, el 2015 les 62 persones més riques tenien més que la meitat de la població mundial –eren unes 150 l’any anterior i unes 350 poc abans…

Aquests canvis de ritme i d’ubicació son simptomàtics dels canvis al si de l’altermundisme, que s’han fet patents els últims anys:

  • “Multiplicació” de fòrums socials temàtics o geogràfics: després  de Tunis 2015, s’han organitzat els fòrums: mundial de les migracions; temàtic de Porto Alegre +15; de l’educació; sobre l’energia nuclear; l’FSM de Madrid; el Fòrum Català de Teologia i Alliberament; l’FSCat de Girona, etc.
  • Integració d’un model de mobilització social més proper al model d’Occupy o dels Indignats, buscant horitzontalitat radical i  participació de tothom, de baix a dalt: el grup “Primavera Erable”, en al·lusió a les primaveres àrabs, participa del “col·lectiu FSM 2016”, organitzador de l’FSM de Montreal; la “Nuitdebout”, a França, reivindica un canvi de sistema global, etc.
  • Sinergia, complementarietat i permeabilitat més dinàmiques entre associacions, grups i moviments, tot i respectant la diversitat, com si el denominador comú fos obvi, siguin on siguin i quines siguin les lluites.

Així doncs, el sistema és com un gran monstre que es combat des de molts costats… Chico Whitaker va fer servir, durant la trobada sobre “convivència planetària”, la metàfora guevariana de la guerrilla –no-violenta, això sí. “El sistema –deia- és com una gran barca al centre de l’oceà, i els “fòrums”, milers de petits vaixells llançats contra ella”. La metàfora no està allunyada de la realitat. Existeixen doncs veritables nebuloses de fòrums arreu del món, amb un objectiu global comú explícit: aturar el desmantellament del món, bé comú de tota la humanitat. El sistema seria al centre, envoltat per aquestes nebuloses. Cada fòrum articularia línies d’accions a nivell local o global que suposarien cops al sistema, sigui des de la desobediència i l’acció il·legal, encara que legítima, sigui des de la protesta legal i massiva, per a reformar-lo; o sigui, des de la posada en marxa d’altres móns possibles. Ja coneixem els canvis que aquestes lluites han propiciat a Barcelona i a l’Estat espanyol, i el cop que, esperem, tal enfrontament pugui significar per al TTIP.

L’FSM, tot i ser un fòrum més dins de les nebuloses, sent però l’hereu de Porto Alegre, tindria una força d’atracció especial i seria com la punta de llança de la gran nebulosa-fòrums per a soscavar el sistema, de baix a dalt. A Montreal s’esperen entre 50.000 i 80.000 persones, 1.500 activitats autogestionades, 15 grans conferències, ciutadans de 120 països. Funcionarà la participació on-line -milers de persones han ja pogut participar de les sessions preparatòries. S’espera sobretot que la participació, la repercussió mediàtica i l’impacte social, mediambiental i econòmic siguin veritablement significatius.

L’FSM com a lloc de trobada “locals-global”, d’iniciatives noves, d’intercanvis, sinergies, creativitat col·lectiva i accions…, continua sent una part important del procés per a  construir un mon solidari i sostenible, amb valors, on cada persona i cada poble tingui cabuda, sigui respectat/ada i pugui dir la seva. “Un altre món necessari, juntes i junts esdevé possible!”

T'AGRADA EL QUE HAS LLEGIT?
Per continuar fent possible la nostra tasca de reflexió, necessitem el teu suport.
Amb només 1,5 € al mes fas possible aquest espai.
Article anteriorCarta al president de la CEOE
Article següentIrrenunciables ètics sobre les finances i la usura

DEIXA UN COMENTARI

Introdueix el teu comentari.
Please enter your name here