«A la presó, cada persona és un dolor i necessita ser escoltada»

«A la presó, cada persona és un dolor i necessita ser escoltada»

Lucía Montobbio. [Catalunya Cristiana] Josep Maria Carod i Lidia Tudela comparteixen professió. Tots dos es dediquen a l’àmbit penitenciari des de la religió. Josep Maria Carod és religiós mercedari i responsable del Secretariat diocesà de Pastoral Penitenciària de Barcelona, i Lidia Tudela és responsable del ministeri evangèlic de presons del Consell Evangèlic a Catalunya.

Tant l’un com l’altre fa temps que es dediquen a aquest ofici per vocació. La Lidia explica que va tenir un punt d’inflexió a la seva vida que li va fer plantejar quina era la missió que Déu li volia encomanar, i així és com va arribar fins aquí. Per al Josep Maria també ha estat una qüestió d’obedi- ència divina: «És la meva realització, el meu somni com a mercedari, la meva vocació, estic agraït a Déu per confiar en mi; mai no acabes d’estar preparat del tot per respondre a les situacions que et trobes a la presó, però estic encantat de la vida.»

Les tasques que té un professional que s’encarrega de l’acompanyament espiritual o religiós dintre la presó van des de presidir o coordinar les celebracions litúrgiques o fer catequesi, fins a hores d’assistència personal. Però sobretot en Josep Maria i la Lidia destaquen que el més important és estar en disposició d’escoltar, «és el millor servei que nosaltres podem oferir».

Ells observen que les persones que estan als centres penitenciaris tenen set de ser atesos espiritualment. La Lidia descriu: «La presó és com el desert de la vida, allà et formules preguntes existencials com: què hi faig aquí?, per què estic aquí?, com hi he arribat? És un temps on la reflexió s’elabora i toca fons, on l’espiritualitat torna a aflorar.» En Josep Maria hi està d’acord i critica el fet que el món polític vulgui suprimir aquest servei. Recorda quan va llegir la notícia i la va comentar a l’eucaristia als joves interns. Els nois van contestar decebuts: Pero ¿dónde van, están locos o qué? La Lidia afegeix: «Som en un moment de desencís brutal, el fet religiós es vol amagar, però hem de pensar que una persona íntegra també és espiritual.»

Els professionals expliquen que les situacions que es viuen dins de les presons són un reflex social: «A les presons continuen anant-hi els pobres, les presons estan fora de les ciutats, això significa un aïllament, un no voler veure-hi. Dins d’aquests centres es viuen situacions d’angoixa com els interns d’origen estranger que ningú no va a visitar donat que amics i família viuen lluny d’aquí; o les mares, que poden tenir els fills a la presó amb elles fins als 3 anys però que després els han de donar a una família d’acollida.«A la presó, cada persona és un dolor i necessita ser escoltada.»

La Lidia i en Josep Maria saben que enmig d’aquest dolor troben moments de llum. En Josep Maria relata el cas d’un jove que té malsons, mentre dorm es visualitza cometent el mateix delicte un cop ha sortit de la presó. «El noi, davant d’aquest fet, m’ha explicat que llegeix la Bíblia d’hora cada matí, i m’ha confiat que ha quedat impactat amb el fragment de Zaqueu. Zaqueu puja a l’arbre per veure Jesús i aquest li diu que baixi, que aquell dia dinarà a casa seva. A partir d’aquell dia he vist aquest noi amb una mirada diferent, amb un somriure.»

La Lidia afegeix que és amb petites converses com coneixes les persones que es troben internes, i que moltes vegades t’adones que són persones que s’han trobat en una situació de molta vulnerabilitat, que el sistema ja havia condemnat abans que entressin a la presó.

***

Nota: Aquest article pertany al projecte Temps de Diàleg, dirigit pel Grup Estable de Treball de les Religions (GTER) i amb el suport d’Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya. Les entrevistes en premsa escrita es publiquen Catalunya Cristiana, i les entrevistes radiofòniques les emet Ràdio Estel. Per escoltar l’entrevista relacionada amb la que acabeu de llegir, feu clic aquí: http://www.radioestel.com/audio/20151126-22_00TEMPSDEDIALEG.MP3

jail-cells-429638_640

Imatge extreta de: Pixabay

Per continuar fent possible la nostra tasca de reflexió, necessitem el teu recolzament.