TOPSHOT - A refugee boy looks on from his shelter inside a passenger terminal at the port of Piraeus near Athens on Febuary 8, 2016 , where dozens of refugee and migrant families live temporarily, prior being able to travel towards the borders. Streams of people fleeing conflict or poverty continue to make the often perilous journey from Turkey across the Mediterranean and through the Balkans, despite cold winter weather, in the hope of starting new lives in more prosperous European countries / AFP / LOUISA GOULIAMAKI 4638#Agencia AFPÀngel Miret. [El Punt Avui] A Catalunya i a molts estats europeus els refugiats no han arribat, si més no en el nombre que es preveia durant el 2015. El govern espanyol va acceptar que Espanya n’acollís més de 19.000 procedents de Grècia i d’Itàlia, i a Catalunya vàrem preveure que, d’aquest contingent, n’arribarien uns 5.000 a casa nostra. Però van passant els mesos i, a hores d’ara, n’han vingut només uns pocs centenars, la majoria d’ells procedents de Ceuta i Melilla. I, aleshores, les persones de bona voluntat, entitats cíviques, ajuntaments i la mateixa Generalitat, que s’havien preparat per oferir-los un acolliment digne, es pregunten: on són els refugiats? Pregunta a la qual intento respondre amb la següent hipòtesi:

El perfil de les persones refugiades que arriben a Europa seria majoritàriament el d’aquelles que tenen totes o alguna de les següents característiques: certs recursos econòmics, una xarxa relacional ja instal·lada al continent o una bona formació professional. Constituiria, doncs, un col·lectiu que quan comença la fugida ja ha dissenyat un projecte vital de futur. L’estada en els camps d’acollida de Grècia i d’Itàlia seria només un espai temporal en el trànsit cap a aquest projecte. Certament, a Europa n’arriben moltes (900.000 l’any 2015 segons Eurostat), però són moltes més les que, per exemple, s’han desplaçat dins del territori sirià (4.000.000) o que s’han instal·lat als països de l’entorn, especialment al Líban (1.200.000), Jordània (650.000) i Turquia (1.900.000) en condicions de gran precarietat i patiment. I aquestes són les que no tenen diners per pagar els traficants, que no tenen parents a Europa, que només parlen àrab o que tenen professions amb poques perspectives laborals.

Aquest fet, entre d’altres, explicaria el perquè els punts d’estada no s’han saturat fins a dimensions monstruoses. Senzillament, perquè les persones refugiades a Europa segueixen un camí que no té com a fita ni Espanya, ni Portugal, ni França, ni els països del sud, sinó que cerquen les condicions socials i, sobretot, les oportunitats laborals dels països nòrdics, d’Alemanya, d’Àustria…

Si la hipòtesi que plantejo fos certa, també explicaria el perquè de les dificultats de gestionar els reassentaments des dels camps cap als diferents estats de la Unió Europea que han mostrat la seva disposició a acollir-les. Com organitzar-ho si la mobilitat dels refugiats és alta i si una bona part tenen perfectament clar el país on volen reprendre la seva vida? I ara ens arriba la notícia que hi ha milers de menors que han desaparegut d’ençà que han arribat a Europa, i que podrien estar en mans de xarxes d’explotació sexual. Els traficants d’éssers humans i els seus diners organitzant el camí cap a Europa. Les conseqüències d’aquesta desigual distribució són evidents: mentre que alguns estats s’ho miren de lluny, d’altres com ara Suècia i Alemanya comencen a tenir un nombre de persones refugiades difícilment gestionable. I aleshores apareixen els conflictes, la por i la intolerància i la xenofòbia.

TOPSHOT - A refugee boy looks on from his shelter inside a passenger terminal at the port of Piraeus near Athens on Febuary 8, 2016 , where dozens of refugee and migrant families live temporarily, prior being able to travel towards the borders. Streams of people fleeing conflict or poverty continue to make the often perilous journey from Turkey across the Mediterranean and through the Balkans, despite cold winter weather, in the hope of starting new lives in more prosperous European countries / AFP / LOUISA GOULIAMAKI 4638#Agencia AFP

Imatge extreta de: El Punt Avui

T'AGRADA EL QUE HAS LLEGIT?
Per continuar fent possible la nostra tasca de reflexió, necessitem el teu suport.
Amb només 1,5 € al mes fas possible aquest espai.
Article anteriorProfecías autocumplidas
Article següentFormando un mundo alrededor de la esperanza

DEIXA UN COMENTARI

Introdueix el teu comentari.
Please enter your name here