De la “qüestió social” a la qüestió “ecosocial”

De la “qüestió social” a la qüestió “ecosocial”

Cristianisme i JustíciaEl 30 de novembre vam publicar en aquest mateix espai el vídeo de l’obertura de la1a Jornada de pensament fe-justícia: Actualitzant el diàleg entre la fe i la lluita per un món més just celebrada a Barcelona els dies 26 i 27 de juny de l’any passat. Més endavant vam publicar la ponència marc de la jornada que portava per títol “Injustícies en un món ferit, globalitzat i canviant. Com respondre al repte des del diàleg fe-justícia?” i poc abans de Nadal publicàvem la primera taula rodona de la jornada on es va abordar el tema del cristianisme i la postmodernitat.

Avui us presentem la segona taula de debat en què van participar Jaume Tatay, enginyer forestal i llicenciat en teologia, Mª del Mar Magallón, directora d’Alboan, i Santiago Álvarez, doctor en Economia i director de FUHEM-ecosocial.

S’intueix després de molts moviments mediambientals una recerca espiritual sincera i fins a un cert reencantament del món. En el cas de la nostra fe, si l’espiritualitat és l'”entranya de la religió”, allò que alimenta i sosté el discurs i la praxi del creient, què sosté i alimenta el compromís ecològic? En les últimes dècades s’han encunyat neologismes (justícia climàtica, justícia mediambiental, deute ecològic, ecocidi, etc.) i han aparegut nous moviments socials (a favor de la desinversió –divestment– en combustibles fòssils, per un tribunal internacional per a delictes mediambientals, etc.) que indiquen un canvi de mentalitat pel que fa als problemes ecosocials contemporanis. Com afecta al diàleg fe-justícia aquest debat al voltant d’aquesta nova dimensió de la justícia, que inclouria éssers no humans i futures generacions?

Per continuar fent possible la nostra tasca de reflexió, necessitem el teu recolzament.