Victor CodinaLa litúrgia nadalenca canta: “Avui ha nascut un Salvador, el Messies, el Senyor”, actualitzant així el missatge dels àngels als pastors de Betlem (Lluc 2, 11). Però, on ha nascut avui el Salvador?

Certament Jesús es fa present en la celebració eucarística de l’Església, però això no esgota tota la presència del Senyor. Com se’ns adverteix en l’evangeli del judici final (Mateu 25, 31-46), Jesús s’identifica amb els pobres, ells són els vicaris de Crist, la seva presència viva avui.

Francesc d’Assís va reproduir a Greccio el naixement de Jesús, col·locant el Nen sobre una mica de fenc, acompanyat per un bou i un ase, com bellament va pintar Giotto. Des de llavors, en acostar-se Nadal, en les famílies i en els temples es fan pessebres, amb figures de fang, amb molsa verda, muntanyes de suro, estrelles platejades i llums de colors… En alguns llocs s’organitzen pessebres vivents amb persones que representen Josep, Maria i el Nen Jesús.

Però tots aquests pessebres, per lloables que siguin, recorden i miren el passat. Per això podem seguir preguntant-nos on neix Jesús avui, perquè el Misteri de Nadal sempre és actual, Nadal sempre s’historitza, sempre hi ha un Pessebre vivent avui.

Certament Jesús no neix en els grans magatzems on per les festes de cap d’any regna l’orgia del consum, per més que contínuament s’entonin nadales…

Jesús neix avui, sense casa ni hostal, en molts llocs de la ribera de la Mediterrània, entre els milers de nens i nenes refugiats que arriben amb les seves mares a les costes de Grècia, Itàlia o Espanya i que moltes vegades moren a la mar Mediterrània, convertit avui dia en un veritable cementiri marí.

Les xarxes socials han difós la imatge del nen sirià-kurd Aylan mort a la vora de la platja de Turquia. Però són milers els nens que fugen de Síria, Iraq, Afganistan, a la recerca d’un país europeu que els aculli. En alguns països se’ls rep amb murs de filferros i punxes. No hi ha lloc per a ells, són il·legals, innominats, indesitjables, descartables.

Jesús neix entre els nens africans que sobreviuen als campaments del Sudan del Sud i entre els nens soldats centreafricans reclutats per grups terroristes. Jesús neix avui enmig dels nens centreamericans que travessen Mèxic per arribar als Estats Units i moren pel el camí, són assassinats o deportats. Neix entre els nens indígenes desplaçats de les seves terres ancestrals per les insaciables explotadores petrolieres. Neix entre els nens del carrer que viuen sota els ponts de ciutats de Llatinoamèrica i que de vegades desapareixen en campanyes policials de neteja social.

Afortunadament també neix Jesús en els nens i nenes acollits per algú amb amor, en els nens adoptats per famílies, en els nens de vilatges infantils que viuen acompanyats per mares substitutes, Jesús neix en llars on religioses cuiden amb molt d’afecte nens i nenes especials que caminen en cadires de rodes, però que tenen un nom: Joan de Déu, Marta, Zenaida…

Al costat de tots nosaltres també existeixen avui pessebres vivents, encara que no escoltem remors d’àngels... Només quan ens acostem a aquests pessebres vivents, podrem cantar amb tota veritat: “Avui ens ha nascut un Salvador, el Messies, el Senyor”.

baby-jesus--575x323

Imatge extreta de: El diario vasco

T'AGRADA EL QUE HAS LLEGIT?
Per continuar fent possible la nostra tasca de reflexió, necessitem el teu suport.
Amb només 1,5 € al mes fas possible aquest espai.
Jesuïta. Va estudiar filosofia i teologia a Sant Cugat, a Innsbruck i Roma. Doctor en Teologia per Roma (1965), professor de teologia a Sant Cugat mentre vivia a l'Hospitalet i Terrassa. Des de 1982 va residir a Bolívia on va treballar amb sectors populars i en la formació de laics a Oruro i Santa Cruz. Professor emèrit de la Universidad Católica Boliviana de Cochabamba, alternant amb treball de pastoral en barris populars. Ha escrit nombrosos llibres i articles. En 2018 va tornar a Barcelona on resideix actualment.
Article anteriorAño de la misericordia
Article següentNo todos deseamos un crecimiento económico sostenido, alteza

DEIXA UN COMENTARI

Introdueix el teu comentari.
Please enter your name here