Cristianisme i JustíciaEl binomi fe-justícia ha estat sempre l’eix vertebrador de la reflexió de centres com Cristianisme i Justícia, que no només han estudiat la relació entre aquests dos elements sinó que han volgut mirar tota la realitat des d’ells. Són, com el Crist de Calcedònia: dues naturaleses inseparables, que sense confusió, s’han desplegat, en el cas de Cristianisme i Justícia, en les àrees teològica i social.

La inspiració prové sens dubte de la Congregació General XXXII (dels jesuïtes) que incorporava la justícia com una dimensió intrínseca de la fe, amb evidents ressonàncies a la tradició evangèlica de Mateu (Mt 25,31), de Joan (pe 1Jn 1 , 20) i de Jaume (Jm 2,14ss).

Als anys seixanta i setanta, encara en plena oposició dels dos blocs mundials i amb la plena emergència de la teologia de l’alliberament a Llatinoamèrica, la justícia s’entenia sobretot en clau econòmica, de desigualtat, pobresa i explotació. A poc a poc, però, s’han anat descobrint i desplegant altres elements de la justícia que tenen dimensions econòmiques però que requereixen, sobretot, una transformació de les causes culturals que les provoquen: drets de l’infant, de les dones, dels homosexuals, de la natura, de les religions, etc. La Congregació General XXXIV, a més de buscar una pacificació amb aquells companys que no van assumir la XXXII, va voler prendre en consideració aquests nous elementos.

Per això, el diàleg fe-justícia s’ha obert a qüestions de gènere, d’ecologia o de diàleg interreligiós, entre d’altres. Ens hauríem de preguntar, però, si hi ha contextos d’injustícia que no haguem tingut encara en consideració, o que es perfilen com a àmbits prioritaris per al futur.

El repte principal d’aquesta jornada va consistir doncs en mantenir el focus en les injustícies en sentit ampli, però sent capaços d’analitzar-les des de les diverses causes que les provoquen, mantenen o legitimen.

Per començar, aquí teniu el vídeo de l’obertura de la jornada (progressivament anirem pujant els vídeos de totes les ponències):

DEIXA UN COMENTARI

Introdueix el teu comentari.
Please enter your name here