Cristianisme i JustíciaEl binomi fe-justícia ha estat sempre l’eix vertebrador de la reflexió de centres com Cristianisme i Justícia, que no només han estudiat la relació entre aquests dos elements sinó que han volgut mirar tota la realitat des d’ells. Són, com el Crist de Calcedònia: dues naturaleses inseparables, que sense confusió, s’han desplegat, en el cas de Cristianisme i Justícia, en les àrees teològica i social.

La inspiració prové sens dubte de la Congregació General XXXII (dels jesuïtes) que incorporava la justícia com una dimensió intrínseca de la fe, amb evidents ressonàncies a la tradició evangèlica de Mateu (Mt 25,31), de Joan (pe 1Jn 1 , 20) i de Jaume (Jm 2,14ss).

Als anys seixanta i setanta, encara en plena oposició dels dos blocs mundials i amb la plena emergència de la teologia de l’alliberament a Llatinoamèrica, la justícia s’entenia sobretot en clau econòmica, de desigualtat, pobresa i explotació. A poc a poc, però, s’han anat descobrint i desplegant altres elements de la justícia que tenen dimensions econòmiques però que requereixen, sobretot, una transformació de les causes culturals que les provoquen: drets de l’infant, de les dones, dels homosexuals, de la natura, de les religions, etc. La Congregació General XXXIV, a més de buscar una pacificació amb aquells companys que no van assumir la XXXII, va voler prendre en consideració aquests nous elementos.

Per això, el diàleg fe-justícia s’ha obert a qüestions de gènere, d’ecologia o de diàleg interreligiós, entre d’altres. Ens hauríem de preguntar, però, si hi ha contextos d’injustícia que no haguem tingut encara en consideració, o que es perfilen com a àmbits prioritaris per al futur.

El repte principal d’aquesta jornada va consistir doncs en mantenir el focus en les injustícies en sentit ampli, però sent capaços d’analitzar-les des de les diverses causes que les provoquen, mantenen o legitimen.

Per començar, aquí teniu el vídeo de l’obertura de la jornada (progressivament anirem pujant els vídeos de totes les ponències):

T'AGRADA EL QUE HAS LLEGIT?
Per continuar fent possible la nostra tasca de reflexió, necessitem el teu suport.
Amb només 1,5 € al mes fas possible aquest espai.
Article anteriorEcos del II Congreso Continental de Teología
Article següentLos líderes mundiales en París, el Papa en África

DEIXA UN COMENTARI

Introdueix el teu comentari.
Please enter your name here