La salut i la recuperació del mercat laboral

La salut i la recuperació del mercat laboral

Nani Vall-llosseraLa Maria era un càrrec de confiança de la empresa en què treballava, una companyia petita del sector de l’alimentació. No té formació universitària, però el seu talent i la seva experiència de més de deu anys des del naixement de l’empresa, l’havia convertit en secretària de direcció, comptable, relacions públiques i comercial. Sempre ha treballat més hores de les contemplades al seu contracte, per responsabilitat i perquè li agradava el que feia. En aquest tercer embaràs, igual que en els dos anteriors, ha retallat el permís de maternitat a menys de dos mesos i ha treballat des de casa. La incorporació a la jornada presencial completa ha estat un infern. Exigències desmesurades, dificultats per a la conciliació, menyspreu cap a la seva persona i la seva feina, provocació d’enfrontaments amb companys… li han comportat ansietat, insomni, baixa autoestima, dificultat per a mantenir la lactància materna. Li vaig donar la baixa. Dos dies després rebia la notificació de l’acomiadament.

En Hassan treballa com a reposador de productes de màquines de vending d’empreses i institucions. Ha de fer una ruta diària per reposar els productes que s’esgoten i retirar-ne els caducats. L’empresa ha acomiadat dos treballadors dels més antics i la resta ha hagut d’assumir les seves rutes. En Hassan sap que quan surt de casa ha de fer una ruta que dura 10 hores, que es pot allargar quan sorgeixen les freqüents incidències. Porta molts anys aquí, la seva vida i arribar a aconseguir una feina estable ha estat un camí difícil. Sap que si la perd, l’edat i la manca de formació qualificada, poden arribar a ser un obstacle insuperable. Ara li han obert un expedient i li han retallat el sou perquè un client va trobar un producte caducat. La propera falta pot ser causa d’acomiadament procedent. No pot dormir, amb la sobrecàrrega de feina actual, que et passi per alt una caducitat és molt fàcil. L’altre dia va tenir un petit accident amb la furgoneta.

La Clara és metgessa de família i treballa en l’atenció primària per vocació. Va acabar la seva formació: sis anys de carrera, un d’estudi de l’examen MIR i quatre d’especialització, en plena crisi. En el darrer any ha signat 53 contractes, ha cotitzat 80 dies i ha substituït 18 metges diferents. Aquesta precarietat afecta la Clara, posposa o impossibilita que pugui realitzar els projectes personals a què té dret, però també afecta la salut d’altres persones. Un dels principals beneficis de l’atenció primària per a la salut de les persones es deriva de la continuïtat i longitudinalitat en l’atenció, que es trenquen amb la precarietat laboral i la fragmentació. La precarietat laboral empitjora la qualitat de l’atenció sanitària.

La Ingrid treballa com a reposadora de productes en un supermercat. L’altre dia es va fer mal al genoll carregant productes durant la nit. El seu encarregat li va dir que recolzés el pes sobre l’altra cama i que l’endemà ja aniria als serveis mèdics de l’empresa. La Ingrid m’explica que quan va signar el contracte ja sabia que no havia d’anar a la sanitat pública per determinar si un problema de salut requeria repòs laboral. Són els serveis mèdics de l’empresa qui decideix si el treballador pot treballar o no amb el problema de salut i qui li concedeix, segons els seus criteris, uns dies de descans.

La Rosa ha vingut a dir-me que després de 6 mesos a l’atur ha trobat una bona feina. Treballava en la neteja d’escoles, contractada per una empresa externa després de molt temps enretirada del mercat laboral per un càncer. Durant alguns anys va aguantar cobrar els 700 euros que guanyava (a menys de 3 euros per hora) perquè tenia moltes ganes de tornar a treballar i necessitava els diners. Fa sis mesos va dir prou i va deixar una feina que l’esclavitzava i no li permetia gaudir de la vida guanyada al càncer. La Rosa necessita poc per viure, amb molt esforç i patiment ha après a gestionar l’ansietat i els cops que li ha donat una vida dura.

Són històries reals camuflades per respectar-ne la confidencialitat. La llista de noms i vides afectades per la situació actual del mercat laboral és incomptable. Aquesta és la recuperació que han aconseguit les polítiques neoliberals del govern i l’efecte de les successives reformes laborals. Aquest és l’atemptat a la igualtat d’oportunitats laborals de les dones. Aquestes són les conseqüències en la vida i la salut de les persones. Aquesta és la relació inversa entre la salut del mercat laboral i la salut de les persones.

acf_6949

Imatge extreta de: El Día

Per continuar fent possible la nostra tasca de reflexió, necessitem el teu recolzament.