El curs de Romero, Espinal i els màrtirs de la UCA

El curs de Romero, Espinal i els màrtirs de la UCA

Cristianisme i JustíciaSens dubte aquest ha estat un curs per recordar alguns dels nostres màrtirs recents, referents de coherència en el seguiment de l’evangeli dels pobres. L’efemèride ha estat múltiple.

Vam començar amb la celebració dels 25 anys de l’assassinat, el 16 de novembre de 1989, de cinc jesuïtes entre els quals es trobava Ignacio Ellacuria, i dues dones, a la UCA del Salvador.

“No qualsevol lluita per la justícia és l’encarnació de l’amor cristià, però no hi ha amor cristià sense lluita per la justícia quan la situació històrica es defineix en termes d’injustícia i d’opressió”. I. Ellacuria

Vam seguir amb l’esperada beatificació de Monsenyor Óscar Romero, que va ser assassinat el 24 de març de 1980 a mans dels esquadrons de la mort mentre oficiava una eucaristia. Ha estat proclamat màrtir per l’Església el 23 de maig de 2015.

“L’Església no només s’ha encarnat en el món dels pobres i els dóna una esperança, sinó que s’ha compromès fermament en la seva defensa. Les majories pobres del nostre país són oprimides i reprimides quotidianament per les estructures econòmiques i polítiques del nostre país”. O. Romero.

Vam acabar amb la visita del papa Francesc a Bolívia, durant la qual va fer una pregària en el lloc on va ser trobat el cos de Lluís Espinal. El jesuïta va ser assassinat brutalment el 21 de març de 1980.

“El poble no té vocació de màrtir. Quan el poble cau en combat, ho fa senzillament, cau sense afectació, no espera convertir-se en estàtua. Per això necessitem vidents, polítics, tècnics, obrers de la revolució, però no màrtirs. No cal donar la vida morint, sinó treballant”. L. Espinal.

Com diu Víctor Codina, des de Bolívia, en un dels seus múltiples escrits: “Aquests màrtirs fan olor d’ovella, de poble, són expressió d’una Església que ha patit per sortir al carrer, formen part de l’Església dels pobres i per als pobres, difonen l’olor i l’alegria de l’evangeli”.

Una bona oportunitat per recordar la vigència del seu llegat i seguir admirant la valentia de vides lliurades a la causa dels més pobres, a la causa de la justícia. Agrupem a continuació alguns dels escrits que hem publicat al respecte aquest curs al bloc, així com dues entrevistes en vídeo que poden ser de gran interès.

– 25 anys del martiri salvadorenc, de Víctor Codina

– Una Església que no és perseguida no pot ser l’Església de Jesús, d’Ignacio Ellacuria

– Mártires en la Universidad, de Javier Vitoria

– Seguimos el mismo camino de Jesús y de los pobres: la persecución, de Óscar Romero.

– Monseñor Romero a los altares, de Victor Codina.

– “El Pueblo es mi profeta”, de José Maria Segura

– No queremos mártires, de Xavier Albó

– El papa Francisco y Luís Espinal, de Victor Codina

– Espinal, o el riesgo de un mártir descafeinado, de Daniel Mercado.

Per continuar fent possible la nostra tasca de reflexió, necessitem el teu recolzament.