Carles MarcetPortem ja 7 anys, i estem preparant la vuitena edició del curs de reciclatge en espiritualitat i teologia que venim oferint conjuntament el Centre Internacional d’Espiritualitat La Cova de Manresa i el centre Cristianisme i Justícia de Barcelona. Aquest curs està tenint una gran acceptació a nivell internacional, de tal manera que en pràcticament totes les seves edicions s’ha superat l’assistència respecte de les 30 places ofertes.

Fent una mica d'”examen” del camí recorregut, es va confirmant que el curs, més enllà d’oferir una bona “posada a punt” en matèries teològiques i d’espiritualitat i més enllà d’oferir uns bons continguts al respecte, el que proposa és una experiència integral en la qual aquesta formació teòrica es combina amb una vivència comunitària i un comú compartir la fe, els itineraris vitals i els reptes viscuts en els respectius llocs de missió i de treball, i es complementa amb un seguit de visites culturals i pastorals a llocs emblemàtics de Catalunya i amb l’aportació de diverses persones convidades que comparteixen amb els assistents la seva experiència vital, ja sigui des de l’àmbit de l’acció o reflexió social, de l’evangelització o del compromís sociopolític. Aquesta experiència integral té, a més, el valor afegit de la pluralitat de procedències (normalment de 15 o 16 països diferents en cada edició), de situacions vitals (religiosos i religioses de diverses congregacions, sacerdots diocesans, laics i laiques, pastors protestants i anglicans…) i d’edats (entre els 40 i 70 anys) dels participants.

Tot això ajuda al fet que, en el fons, el reciclatge més que un curs sigui una experiència d’una certa fondària. Molts dels participants, en les seves valoracions, han expressat fins i tot que en les seves vides hi ha un “abans” i un “després” del seu pas per Manresa. Per a molts altres, el curs a Manresa suposa un temps per refer-se interiorment, per reorientar o vigoritzar els seus compromisos, per curar ferides… En qualsevol cas, un temps dens i alhora serè -on no hi ha temps per avorrir-se i alhora ofereix la possibilitat d’amplis espais per a la pròpia reflexió, lectura i pregària- per recollir internament el camí vital recorregut i per disposar-se a emprendre el futur amb renovat vigor i esperança. En el fons això és el que anàvem buscant quan vam dissenyar el curs reciclatge.

Altres comentaris en les valoracions finals de l’experiència per part dels participants també ens han confirmat que anem per bon camí. Així, per exemple, la línia conductora i temàtica dels cursos al llarg del procés dels dos mesos, la veuen profundament carregada de lògica metòdica i saviesa cristiana. De fet els cursos teològics -on, en el fons, s’aborden els grans tractats de la teologia: Misteri de Déu, Cristologia, Escatologia, Església, etc.- van desembocant cap a una anàlisi teoricopràctica dels corrents de força que mouen el món globalitzat en què vivim i dels temes candents que això planteja (diàleg interreligiós, una moral per al nostre temps, problema ecològic, etc.). I aquest conjunt ve precedit i conclòs amb temes i experiències propis de l’espiritualitat ignasiana, de tal manera que pugui quedar visible el nostre desig que tant teologia com anàlisi social vagin precedits i amarats d’una profunda experiència espiritual i, alhora, condueixin a un creixement en aquesta dimensió pròpia de tota persona. Estant a Manresa, el relat del Pelegrí (autobiografia de sant Ignasi) obre el curs. No es tracta d’una lectura purament acadèmica de l’espiritualitat d’Ignasi expressada en el seu relat, sinó mes aviat d’una lectura sapiencial i pràctica que ens introdueixi en la relectura de les nostres autobiografies, les quals al llarg de la setmana compartim en grup. Això genera un ambient i dóna un to de profunditat, tant a la vida de grup com a les setmanes i cursos que segueixen. I l’experiència dels 8 dies d’Exercicis Espirituals tanca el cicle del camí recorregut en els dos mesos. És el moment d’anar-se preparant internament per al retorn als propis llocs de missió amb una mirada renovada cap a les coses “de sempre” o cap a les “novetats” que puguin aparèixer.

També per les valoracions escrites rebudes d’una immensa majoria de participants, anem percebent com resulta d’essencial per al bon funcionament de l’experiència la calidesa de l’acollida per part de tot el personal del Centre d’Espiritualitat. També això ho anàvem buscant i es va aconseguint: una experiència de qualitat sol ser possible quan les persones es troben a gust, en llibertat i com si estiguessin a casa.

Dir, finalment, que després del pas de cada grup per Manresa es manté un nivell de comunicació notori entre els participants. A través dels correus electrònics seguim compartint el que el Senyor va fent en les nostres vides, constituint així en petites comunitats unides en oració i missió.

***

Si vols més informació i vols veure el programa complet del curs, fes clic aquí.

manresa_1

Imatge extreta de: Cristianisme i Justícia

T'AGRADA EL QUE HAS LLEGIT?
Per continuar fent possible la nostra tasca de reflexió, necessitem el teu suport.
Amb només 1,5 € al mes fas possible aquest espai.
Article anterior«Tigres en les entranyes». Pel tancament dels CIES i contra les deportacions exprés
Article següentQuin món us trobareu?

DEIXA UN COMENTARI

Introdueix el teu comentari.
Please enter your name here