#25N: No hi som totes

#25N: No hi som totes

Gloria-Moran-Mayo.-Violencia-de-Genero.-100x100.-Acrílico-sobre-lienzoCristianisme i Justícia/Sonia HerreraMaría José Sánchez i María José Moreno de Ciudad de Mujeres van escriure: “Quan hi hagi manifestacions de indignats contra la violència masclista, albirarem el final de la mateixa”.

Encara no aconseguim entreveure ni tan sols el final d’aquest fosc túnel, d’aquesta violència naturalitzada que no fa que se’ns ennuegui l’esmorzar, d’aquest terrorisme silenciós amb víctimes de segona -pel que sembla- que no cessa i no dóna treva…

I és que considerant només a les dones que han estat assassinades per les seves parelles o ex parelles i només per tenir una dada comparativa, cal recordar, que en els 51 anys d’història d’ETA, la banda va assassinar 857 persones. Només a l’Estat espanyol des de 1999, 997 dones han estat assassinades pels quals eren o havien estat els seus companys. 997 en 15 anys! I, realment, són moltes més…

Si apliquéssim el concepte de feminicidi, molt més integral ja que inclou els assassinats de dones per raó de gènere, deixant al marge si existia o no una relació íntima amb l’agressor, en el que portem de 2014 diríem que ens falten 89. Les xifres oficials només reconeixen 45. Així que en les estadístiques tampoc hi són totes. Quantes víctimes de violència masclista no són reconegudes? A quantes se’ls nega la reparació i la justícia?

El feminicidi no és una cosa que passa en altres països. És un fenomen global, igual que ho és la cultura patriarcal. Però per més que les xifres[1] ens bufetegen constantment, seguim sense reaccionar. Seguim sense atapeir els carrers i les places amb cada nova víctima, seguim sense esgargamellar-nos cridant “ja n’hi ha prou!”.

És que les dones no som el proïsme? Podem anomenar-nos de veritat cristians/nes si seguim mirant cap a un altre costat davant aquesta barbàrie quotidiana? Jesús es va envoltar sempre de dones (cf. Mc 15,40-41; Lc 8,1-3) alliberant-les de tots els tabús i prejudicis que les oprimien, fins i tot de la mort (cf. Jn 8). I dones van ser també les que el van acompanyar en els seus últims moments.

Essent així, podem suposar que potser avui Jesús seria un d’aquests homes que qüestionen la masculinitat hegemònica que sustenta la violència contra les dones i la seva discriminació en tants àmbits. Si no va romandre callat davant injustícies d’una altra índole i davant l’exercici abusiu del poder, és lògic pensar que tampoc ho faria davant el feminicidi i la dominació masculina històrica que tan bé va descriure Pierre Bourdieu.

És cert, com deia Santa Teresa de Jesús, que “el món ens té acorralades”, però mentre ens quedi veu, la seguirem alçant -al costat de tants homes, companys de camí- contra aquesta xacra que enverina les nostres vides, que retalla les nostres llibertats, que ens nega i elimina.

No hi ha violència menor ni insignificant ja que totes formen part de la mateixa perversa cadena. L’ús sexista del llenguatge, les bromes i acudits de contingut sexual referits a les dones, la gelosia, el control sobre la parella, la manca de responsabilitat sobre les tasques de cura o el treball domèstic, els silencis com a forma de manipulació, la intimidació, la desautorització i el demèrit, el xantatge emocional, el control econòmic, el paternalisme… Tot això també és violència de gènere.

Queda molt per fer i som conscients que un dia en el calendari no és suficient per eradicar la violència masclista i que hem d’enfrontar-nos a ella dia rere dia, amb els ulls oberts, amb aquests ulls que, com diu Metz, ens fan “tornar a patir pel dolor dels altres” i “susciten en nosaltres fam i set de justícia” per a tots i, en aquest cas, per a totes.

Per una vida lliure de violència, avui i sempre: NI UNA MORTA MÉS!

***

[1] Un 35% de les dones de tot el món ha patit violència física i/o sexual durant una relació de parella o violència sexual fora de la seva relació de parella. Estudis per països assenyalen que el percentatge pot arribar a ser d’un 70% en algunes zones… Això dóna un total d’uns 920 milions de dones a tot el món.
Segons Femicide: a global problem, al voltant de 66.000 dones van ser víctimes cada any de feminicidis al món entre el 2004 i el 2009.

Gloria-Moran-Mayo.-Violencia-de-Genero.-100x100.-Acrílico-sobre-lienzo

Obra de Gloria Morán Mayo

 

Per continuar fent possible la nostra tasca de reflexió, necessitem el teu recolzament.