Reflexions per guarir un món ferit

Reflexions per guarir un món ferit

Cristianisme i JustíciaFa més de 20 anys que Cristianisme i Justícia va incloure entre els seus eixos de reflexió la qüestió del medi ambient i l’ecologia. Bona mostra d’això van ser publicacions com: Domineu la terra? (Alfonso García Rubio), Rescatar la feminitat per reanimar la terra (M ª José Arana), El repte de la terra. Ecologia i justícia en el s. XXI (Joaquim Menacho), Horitzó Kyoto (J.I. González Faus i Joan Carrera) o Crisi global de l’aigua: valors i drets en joc (Pedro Arrojo).

Aquesta preocupació no és intranscendent ja que el nostre planeta no deixa de mostrar símptomes de malaltia, una malaltia lligada a les arrels de la justícia social (i de la injustícia). Una malaltia provocada per la humanitat i a la qual la humanitat ha de donar resposta si vol sobreviure.

I és que tal com afirmava Joan Carrera en el seu quadern El problema ecològic: una qüestió de justícia, a la injustícia existent s’ha afegit una injustícia fruit del canvi climàtic que amenaça la supervivència de milions de persones i no tothom es troba a la mateixa situació de risc ni disposa dels mateixos recursos per combatre aquestes conseqüències.

Davant d’aquesta realitat, es torna imprescindible la reflexió i la sensibilització de la societat per promoure una nova cultura i un nou model de “desenvolupament” que deixi de mercantilitzar dels recursos naturals i se centri en el respecte pel medi ambient.

En aquesta línia, durant el curs 2013-2014, en aquest blog hem anat publicant diferents articles que creiem que és interessant revisar:

– “Ética y ecología: ¿seremos capaces de ampliar nuestra imaginación moral?”, de Jaime Tatay.

– Fernando López: “Necessitem simplificar la vida per ser feliços”, entrevista realitzada per Lara Bonilla.

– “Construyendo puentes para contribuir a sanar a un mundo herido”, d’Ecojesuit.

– “Religión y sostenibilidad: ¿Deberían las religiones entrar en el debate ecológico contemporáneo?”, de Jaime Tatay.

– “Sostenibilidad imprescindible”, de Manfred Nolte.

“Degradació mediambiental, salut pública i justícia socioeconòmica”, de Jaime Tatay.

“Deu consells per consumir electricitat més sensatament”, de José Eizaguirre.

– “El agua un elemento esencial para la vida”, del Pontifici Consell Justícia i Pau.

medio-ambiente-320x320

Imatge extreta de: Ecologismo.com

Per continuar fent possible la nostra tasca de reflexió, necessitem el teu recolzament.