Teresa Forcades, una veu profètica enmig de la crisi

Teresa Forcades, una veu profètica enmig de la crisi

Cristianisme i JustíciaA finals de l’any 2013 algunes persones de l’equip de Cristianisme i Justícia vam pujar al Monestir de Sant Benet de Montserrat (Barcelona) per entrevistar a Teresa Forcades, monja benedictina i una de les promotores del Procés Constituent. Feia temps que volíem parlar amb ella. Teníem interès per preguntar-li sobre les seves motivacions, sobre la decisió d’un compromís tan explícit, sobre el moment polític que viu el país, sobre l’horitzó de les eleccions europees…  Va ser una conversa cordial, densa com tot el que diu i fa Teresa Forcades, que és capaç de combinar en un mateix discurs cites i referències filosòfiques, amb pedagògiques imatges i metàfores a l’estil dels evangelis. Aquella conversa va donar lloc a tres posts que vam publicar el mes d’abril i que van rebre milers de visites.

Volem avui recordar aquella entrevista i convidar-vos a llegir-la o rellegir-la. Moltes de les coses que s’hi diuen van ser corroborades per les eleccions europees de maig. L’èxit, per exemple, de la plataforma Podemos, un èxit que va sorprendre a tots, va demostrar allò que Teresa Forcades definia com una “activació de la subjectivitat política”.  Ens deia: “Hi ha moviment. És com el profeta Elies quan diu ‘estic sol, sóc l’únic que no he adorat als déus baal’, però quan s’activa es troba amb set mil més que s’han mantingut fidels que l’ajuden a fer la revolució (cf. 1Re 19:14 vs. 1Re 19,18). Per tant aquí ja hi ha gent que fa temps que està treballant i que està treballant bé”.

Els tres posts són, doncs, una invitació lúcida a un compromís que porti a “desmantellar el sistema actual i organitzar-nos perquè es donin les condicions necessàries per a un exercici digne de l’acció política”. Aquest curs hem pogut sentir una paraula profètica que afortunadament ja no és “veu que clama en el desert”.

Entrevista a Teresa Forcades (I): “La institució eclesial no ha d’anunciar-se a si mateixa”

Entrevista a Teresa Forcades (II): «Activar la subjectivitat política»

Entrevista a Teresa Forcades (III): «No hem de permetre que es consolidi un model antidemocràtic a Europa»

large_gallery_image

Imatge extreta de: Fragmenta Editorial

Per continuar fent possible la nostra tasca de reflexió, necessitem el teu recolzament.