Quaderns CJ: testimonis d’un canvi d’època

Quaderns CJ: testimonis d’un canvi d’època

Cristianisme i JustíciaDurant el curs 2013-2014 tres dels quaderns que hem publicat tenien en el seu títol les paraules: nou, canvi, revolució… No és pas casualitat. La reflexió de Cristianisme i Justícia està imbuida en el moment present per la intuició d’un canvi que va més enllà de la “simple reforma” que ens volen fer creure que vivim. Un canvi que afecta a tots els àmbits de la vida de les persones on l’econòmic, sembla el més evident, però sense oblidar tampoc els àmbits social, polític i cultural. Aquesta situació ha estat sobretot tractada en el quadern que Jesús Sanz i Oscar Mateos van titular “Canvi d’època. Canvi de rumb?”, una anàlisi en profunditat de les causes d’aquesta crisi i també una prospectiva (no pas fàcil) d’allò que en els propers anys pot desembocar en la construcció d’alternatives des dels moviments socials.

Aquesta reflexió ha tingut continuació en el quadern de Joan Carrera “La revolució de cada dia. Cristianisme, capitalisme i postmodernitat”, amb una exposició des d’una vessant més cultural, i on l’ètica cristiana entra en diàleg amb les noves propostes, des d’una perspectiva d’igualtat i humilitat, que la fa potencialment transformadora. La tesi de que la revolució “o serà del dia a dia o no serà” es demostra en el caràcter esencialment vital de moltes de les propostes alternatives. La recuperació del bé comú, la revalorització de la dimensió comunitària, la consideració de la vida com a do… no són elements purament teòrics o discursius, sinó que orienten cap a formes de nova vida, alternatives a l’alienació i al consum típicament capitalistes.

I com afecten aquests canvis a la Unió Europea? Doncs segons Luis Sols i Alfons Calderón, autors del quadern “Europa, a la cruïlla”, el projecte europeu sembla encallat. Si els canvis es dirigiran cap a la ruptura o cap a la reforma profunda de la Unió, està per veure, però aquest quadern ens va donar algunes claus per enfrontar-nos a unes eleccions europees amb una opinió molt més fonamentada.

Però el canvi i la novetat també han afectat a l’Església, fins al punt, que la sacsejada del Papa Francesc  tot i no estar present (encara) en els nostres quaderns sí que ha animat a J.I González Faus a parlar d’una Església nova per a un món nou, recuperant la lectura i el missatge conciliar de la Gaudium et Spes.

I finalment no ens hem oblidat d’un dels fruits lamentables de la nostra globalització de la indiferència i la desigualtat: les migracions. Sonia Herrera va dedicar tot un quadern a visibilitzar la realitat de les dones que migren de forma irregular des d’una doble perspectiva: la perspectiva de gènere, amb uns elements específics que sovint no són tinguts en compte, i la perspectiva de les fronteres (Mèxic, nord d’Àfrica , etc.). Malauradament al quadern no li ha faltat actualitat, si tenim en compte el que està succeint en les fronteres sud dels Estats Units i la Unió Europea.

Us convidem, doncs, aquest estiu a fer una relectura dels quaderns que hem publicat durant el curs:

“Una església nova per a un món nou”, de José Ignacio González Faus.

“Canvi d’època. Canvi de rumb?”, d’Oscar Mateos i Jesús Sanz.

“Atrapades als llimbs. Dones, migracions i violència sexual”, de Sonia Herrera.

“Europa, en la cruïlla”, de Luis Sols i Alfons Calderón.

“La revolució de cada dia. Cristianisme, capitalisme i postmodernitat”, de Joan Carrera.

Per continuar fent possible la nostra tasca de reflexió, necessitem el teu recolzament.