Xavier Casanovas i Francesc MateuEns trobem a les portes d’un nou Mundial de futbol. El proper mes de juliol tots els mitjans de comunicació centraran l’atenció al Brasil, on tindrà lloc un dels esdeveniments que desferma més passions. Els futbolistes tornaran a ser els herois nacionals que aconsegueixen durant uns quants dies congregar famílies, alimentar esperances, etc.

Però, qui són aquests herois? En el passat Mundial de Sud-àfrica, La Roja va guanyar per primer cop. A part d’un gran prestigi i de protagonitzar els pòsters de milions d’habitacions de nens enlluernats, guanyar el Mundial va implicar cobrar una prima de 600.000€ per jugador. A causa de la doble imposició existent entre Sud-àfrica i Espanya, els herois de La Roja van decidir tributar la prima a Sud-àfrica, pagant només el 21% d’impostos, en comptes de fer-ho al seu país, on el pagament hauria estat del 43%. A aquesta dada hi podríem afegir el fet que els clubs de futbol professional mantenen un deute amb l’Agència Tributària Espanyola de 752 milions d’euros.

Aquest és només un exemple, anecdòtic, però significatiu, dels perills que entranya una fiscalitat injusta i insolidària, d’un sistema tributari que impedeix el repartiment de riquesa i l’eliminació de desigualtats, i del gran repte que hem d’afrontar com a societat.

***

Per què necessitem un sistema fiscal just? Hisenda som tots? Si vols llegir el Paper complet i saber-ne més, fes click aquí.

fraude fiscal

Imatge extreta de: En contra del fraude fiscal

T'AGRADA EL QUE HAS LLEGIT?
Per continuar fent possible la nostra tasca de reflexió, necessitem el teu suport.
Amb només 1,5 € al mes fas possible aquest espai.
Llicenciat en matemàtiques i màster en filosofia. Professor adjunt a la Càtedra d'Ètica i Pensament Cristià de l'IQS-Universitat Ramon Llull. Ha estat director de centre d'estudis Cristianisme i Justícia i és autor del quadern CJ Fiscalitat justa, una lluita global .
Article anteriorCIEs: criminalitzats, internats, expulsats
Article següentLa història d’un crim i diversos càstigs de Jérôme Kerviel

DEIXA UN COMENTARI

Introdueix el teu comentari.
Please enter your name here