José A. ZamoraNo és infreqüent sentir parlar avui sobre una nova relació entre intimitat i espectacle. Alguns es refereixen a l’emergència d’una espècie de síntesi entre les dues anomenada “extimitat”. Segons això, s’ha creat un nou “interior” paradoxalment públic format per la blogosfera (webblogs, fotoblocs, videoblocs), Youtube, Tuenti, Facebook, Second-Life i, en fi, tot el que s’anomena la web 2.0. La indústria cultural o la societat de l’espectacle es comporten com una espècie d’interior, de “llar”, en el qual els individus semblen compartir les seves intimitats i escenificar la seva interioritat. La fórmula del reality-show “Gran Germà” s’ha convertit en un referent universal no només per la seva difusió planetària, sinó perquè contamina i amenaça amb imposar la seva matriu a tota la indústria cultural. Milions d’usuaris col·loquen vídeos casolans a les xarxes, es burlen dels contratemps d’altres en cercles digitals d’amics, munten veritables guerres de tweets al voltant de famosos, d’aficions o esdeveniments. Portals com Facebook funcionen com fòrums d’autopresentació, que exigeixen pràctiques més o menys diferenciades de autoescenificación.

El “mur” de Facebook simula les parets d’una llar, els límits dins dels quals els “amics” comparteixen la intimitat, aparentment protegits a voluntat d’aquells que no tenen accés a aquest interior. El sorprenent és que aquesta voluntat és bastant generosa. L’ampliació de la proximitat construïda electrònicament -el millor és tenir milers d’amics- va de la mà de la insubstancialitat i la insignificança dels continguts que es comparteixen. La majoria de fragments i retalls de realitat que digitalment codificats es distribueixen en les xarxes no tenen rellevància, constitueixen simplement petits reclams d’atenció que instauren una copresència virtual. L’intercanvi mateix s’imposa sobre allò que s’intercanvia, seguint la fèrria llei de la indústria cultural: “Tot té valor només en la mesura que pot ser intercanviat, no en tant que sigui alguna cosa per si mateix” (Horkheimer/Adorno). Estem doncs davant d’una ocupació libidinal de la pura atenció digitalitzada. El valor del que s’exposa depèn de la capacitat de captar l’atenció dels altres. Però no caldria oblidar que aquesta capacitat és el que el sistema econòmic converteix en valor dinerari. Facebook s’ha consolidat al costat de Google com la segona eina publicitària més important i pot esdevenir la porta d’un nou univers del màrqueting. La suspensió de la separació entre l’esfera privada i la comercial incoada en la seva pròpia constitució, lluny d’acabar amb l’esfera comercial, aprofundeix el seu domini. Cada dia, els usuaris de Facebook s’adjudiquen cinquanta milions de “likes” a empreses, el que ha portat a encunyar el terme “Like Economy”. En aquest sentit es pot dir que els usuaris realitzen un treball gratuït per a les empreses, una activitat que serveix de font gratuïta de dades per als processos de màrqueting, distribució i reclutament de personal.

La pregunta de per què els usuaris realitzen “lliurement” aquest treball no resulta fàcil de contestar. El que podem observar apunta als sentiments d’impotència dels subjectes completament socialitzats, la menesterosidad i les necessitats dels quals són explotades i convertides en material de valorització abstracta; necessitat de trobar espais (virtuals) on poder buscar allò al que no poden accedir a la seva vida quotidiana: la possibilitat d’expressar i d’afirmar, de ser ‘reconeguts’, d’assolir estimacions -en última instància, la set d’autoafirmació-. La disposició a deixar explotar els sentiments, els afectes, les vivències i les relacions, està precedida per l’experiència de nul·litat social que cada vegada es fa més perceptible per a un nombre més gran d’individus. A això potser caldria afegir, que aquesta forma d’explotació voluntària de la subjectivitat tanca el cercle del que en l’àmbit laboral es denomina “subjectivació del treball”. Amb ella es vol designar la significació que adquireixen els potencials subjectius i les capacitats no només laborals (relacionals, sentimentals, afectives, motivacionals, comunicatives, etc.) En la nova organització del treball. La totalitat de la persona amb tot el que constitueix la seva vida personal adquireix nova rellevància en el funcionament de les empreses. La competitivitat sotmet al “jo empresaritzat” al dictat d’una permanent optimització de si mateix, el converteix de manera cada vegada més totalitzadora en valor de canvi personificat. Per ambdós costats la capitalització de la subjectivitat i amb ella de la intimitat ha assolit en l’actualitat cotes insospitades. La flexibilitat i l’autorealització, l’experimentació amb identitats i el canvi de màscares, la fragmentació del subjecte i la sobreexposició dels seus fragments, etc. no són opcions, s’han convertit en una exigència davant la qual es juga la supervivència social i, de vegades també, la material. Amb totes aquestes pràctiques s’entrenen els individus per respondre als requeriments cada vegada més enèrgics de autovigilarse, d’avaluar-se a si mateixos, d’optimitzar-se i de “gestionar-se”. Així doncs, la capitalització de la intimitat a la Web 2.0 és congruent amb aquests requeriments que provenen del món del treball. Amb tot, aquesta capitalització a la Web 2.0 és tant més eficaç, ja que en ella els requeriments han perdut tot aspecte de coacció, posseeixen l’aparença d’una participació voluntària i lúdica.

Arribats a aquest punt, convindria no oblidar que ni la financiarització de l’economia ha aconseguit instaurar un capitalisme immaterial desconnectat de la reproducció material de la humanitat i lliure de crisi, ni Facebook pot sostenir-se sense ingressos que provinguin de l’economia real via publicitat. La crisi econòmica actual és també una crisi econòmica de la indústria cultural, els efectes de la qual han d’arribar. Alhora, l’esgotament de les reserves culturals vampirizadas per la indústria cultural i el no menys greu esgotament de les reserves somàtiques i psíquiques dels individus la intimitat veuen destruïda o bloquejada des de l’inici, que pateixen en pròpia pell i en el propi psiquisme el buidament que produeix l’esgotadora economia de l’atenció, aquest esgotament potser estigui revelant, en la seva fragilitat, un límit de la integració total. Per això la construcció d’una autèntica interioritat probablement hauria de començar per fer reflexiva en els subjectes l’avançada mercantilització a la qual ha estat sotmesa la seva ànima.

internet e intimidad

Imatge extreta de: El Frente

Per continuar fent possible la nostra tasca de reflexió, necessitem el teu suport.
Se doctoró en Münster (Alemania) y trabaja como Investigador en el Instituto de Filosofía del CSIC (Madrid) en los proyectos “Filosofía después del Holocausto: Vigencia de sus lógicas perversas” y “Integración, participación y justicia social. Ejes normativos de las políticas migratorias”. Es miembro del Foro Ignacio Ellacuría: Solidaridad y Cristianismo y de la asociación Convivir sin racismo (Murcia).
Article anterior6 reptes que plantegen els moviments socials al voluntariat
Article següentEl Poder

DEIXA UN COMENTARI

Introdueix el teu comentari.
Please enter your name here