Cristianisme i Justícia. El darrer quadern de CJ porta per títol “Europa, en la cruïlla”, i vol ser una anàlisi sobre el passat, present i futur de la Unió Europea, a les vigiles d’unes eleccions al Parlament Europeu que no desperten gaire entusiasme, i enmig d’una de les pitjors crisis econòmiques i polítiques des de la seva creació.

Els autors són Alfons Calderón i Lluís Sols, membres de l’àrea social del Centre, i persones amb el denominador comú de l’europeisme crític. Per una part una estimació profunda al projecte europeu inspirat per personatges de gran qualitat humana i política com Shuman, Monnet, Adenauer, de Gasperi (als quals es dedica gairebé tot un capítol) i per altra un profund desencís davant la situació actual. Desencís que els porta fins al punt de preguntar-se en la introducció si “val la pena seguir en aquesta Unió, tal com l’han deixada”. El quadern és fruit del pensament dels dos autors, però també de les discussions i ponències del seminari social dedicat a aquest tema al llarg de tot un curs a Cristianisme i Justícia.

El quadern és pedagògic i guia al lector per una reflexió feta més de preguntes que no pas de respostes definitives. El primer capítol intenta explicar per què el projecte europeu està avui dia tan qüestionat i valorar com s’ha gestionat la crisi econòmica actual. El segon capítol intenta aprofundir en el sentit profund del projecte, identificar quina Europa van somiar els pares fundadors i com la van posar en marxa. En el tercer capítol hem volgut explicar com és l’Europa que volem, si algun dia aconsegueix avançar de nou, superant la seva crisi actual.

La conclusió és gairebé un manifest que fem nostre des de Cristianisme i Justícia.

“Volem subratllar el nostre desacord amb el rumb que ha pres Europa aquests darrers anys. No ens agrada com ha encarat la crisi, ni tampoc els populismes demagògics, ni l’hegemonisme que algun Estat ha començat a practicar. No volem anar per aquest camí. Però seguim creient en la generositat i amplitud de mires del projecte que van somiar els «pares fundadors». Units, podrem fer que els interessos de la majoria prevalguin sobre els d’una reduïda minoria. Volem una Europa útil per als seus ciutadans. Una Europa oberta, compromesa amb el desenvolupament, la justícia i el medi ambient. Una Europa capaç de transformar-se i de col·laborar en la transformació de la resta del món”.

Convidar, doncs,  a la lectura atenta del quadern, precisament en aquest moment electoral, on la “cruïlla” d’Europa, tindrà en les urnes un primer i  important test.

T'AGRADA EL QUE HAS LLEGIT?
Per continuar fent possible la nostra tasca de reflexió, necessitem el teu suport.
Amb només 1,5 € al mes fas possible aquest espai.
Article anteriorEls moviments socials com a missatge
Article següentEspiritualitat i ecosensibilitat

DEIXA UN COMENTARI

Introdueix el teu comentari.
Please enter your name here