Carmen Fontanals. A l’octubre de 2013, la Plataforma d’afectats per les Hipoteques (PAH) de Navarra va decidir fer una denúncia pública sobre els milers d’habitatges buits mentre moltes famílies tenen greus problemes i viuen en condicions indignes. Aquesta denúncia anava dirigida contra el Govern, per tenir paralitzada una llei sobre el dret a l’habitatge i disposar de 150 habitatges buits des de fa més de 10 anys, i contra els bancs que, a més d’aplicar clàusules abusives i interessos de demora en les hipoteques, són en l’actualitat la major immobiliària amb pisos buits que han aconseguit dels desnonaments a famílies.

Aquesta campanya a realitzar al novembre, contemplava una sèrie d’accions:

– Recuperació de dos habitatges a S. Jorge: 6 de novembre

– La fila de la vergonya denunciant els abusos en el lloguer social: 14 de novembre

– Concentració contra la banca: 21 de novembre

– Artistes en acció dibuixen, pinten en un rotllo que uneix els edificis del Parlament de Navarra i el Govern, com a denúncia per la paralització de la Llei sobre el dret a l’habitatge. 30 de novembre

Per a la recuperació de pisos buits, es va triar el barri de S. Jorge perquè davant del local veïnal hi havia 18 habitatges buits del Govern de Navarra. Eren antics pisos de caminers i estaven en condicions lamentables, en algun d’ells niaven coloms.

A la comissió d’habitatge de la PAH, van acudir 18 famílies que havien estat desnonades i vivien en condicions inhumanes (tota la família en una sola habitació llogada, en habitacions prestades per amics, o en un galliner, són alguns dels casos), però sols dues es van arriscar a “recuperar” els habitatges buits del Govern de Navarra amb el suport de la Plataforma de S. Jorge.

Una família nigeriana: parella i una filla de 13 anys que ocuparia el 1r A del número 4 del carrer Nicasio de Landa i una altra família, ell equatorià i ella colombiana amb 3 fills, un d’ells a l’Equador, que ocuparia el 3r A.

La PAH de S. Jorge es va encarregar de realitzar l’entrada “il·legal” però justa en els dos habitatges buits i un grup reduït de gent jove, els que s’encarregaven de les pancartes, va dormir a la casa dos dies des que es va convocar als mitjans de comunicació sobre la recuperació dels dos habitatges i els objectius de l’acció, per si la policia anava a desallotjar. Aquesta acció era l’única que incloïa risc per a les persones que la van portar a terme.

Dimecres 6 de novembre de 2013 en un ambient festiu es van col·locar als balcons de cada pis a recuperar una pancarta amb la denúncia dels pisos buits, mentre hi ha famílies que no tenen habitatge, sent un dret reconegut en la constitució i en la Carta de dels Drets Humans. La roda de premsa es va convocar a les 12 i hi van acudir pràcticament tots els mitjans. A la taula, en la qual es va explicar el motiu de l’acció, van parlar les famílies afectades, la PAH de S. Jorge, i d’altres Plataformes que es van solidaritzar. Els periodistes van poder preguntar el que desitjar. Després va pujar als pisos perquè es veiés l’estat dels habitatges i traguessin fotografies. La difusió mediàtica de l’ocupació era important per a la conscienciació de la situació i del drama social que suposa la manca d’un habitatge digne.

En acabar, al local veïnal, es van fer els equips de neteja, fontaneria, paleta, pintura, electricitat… per recuperar uns pisos abandonats… i es va començar ja a netejar.

La solidaritat de les persones, més de 65 persones que van col·laborar en la rehabilitació dels pisos, és un dels fruits i una de les oportunitats que ens deixa la crisi.

La família nigeriana viu al seu pis des de desembre i l’equatoriana des de gener, que va ser el temps que va durar la rehabilitació.

L’1 de febrer 2014 va celebrar una festa amb teatret sobre els fets i pica-pica solidari per agrair la col·laboració dels veïns i de les altres PAHs de Navarra.

En aquest moment el Govern de Navarra ha rehabilitat ja les façanes i reparat el bloc d’habitatges. La PAH està treballant per legalitzar la situació de les dues famílies i sembla ser que amb ajuda europea es rehabilitaran els altres pisos i potser és aquest el moment de solucionar-ho.

No pot ser que hi hagi pisos buits mentre hi hagi famílies que no tenen un lloc on viure. Units SÍ ES POT.

_h8e4155_jpg_20130326190108_2495_1

Imatge extreta de: Noticias de Navarra

Per continuar fent possible la nostra tasca de reflexió, necessitem el teu suport.
Article anteriorSenyors governants, la gent es mor
Article següentEuropa, democràcia o imperi?

DEIXA UN COMENTARI

Introdueix el teu comentari.
Please enter your name here