Cristianisme i Justícia[#2013aexamenAl llarg d’aquest últim any s’ha alçat un clamor de veus diferents que alerten sobre la necessitat d’una profunda regeneració política a tot l’Estat espanyol, on els valors més elementals semblen haver-se evaporat de la pràctica pública, tot i que se’ls esgrimeixi en teoria, sobretot per atacar l’altre. Segons un informe recent de Transparència Internacional, Espanya és el segon país del món en el qual ha augmentat més la percepció de corrupció durant el 2013.

El que el sociòleg Zygmunt Bauman va qualificar com a «modernitat líquida» sembla haver-se emportat «tot allò que era sòlid». Així, les fronteres entre allò immoral i allò moral, entre els valors i els antivalors, han perdut la solidesa que necessiten (i que no és incompatible amb algunes zones d’incertesa), i han passat a ser totalment «líquides» i a moure’s fàcilment en la direcció en què bufin els vents. Sobretot, el vent de la cobdícia.

Allà on el valor suprem és el diner, no hi podrà haver mai transparència, i la societat s’omplirà d’armes que constitueixen una amenaça només pel fet d’existir. Per això, sense una verdadera regeneració econòmica tampoc no podrà arribar l’anhelada regeneració política i el que alguns han anomenat «nou contracte social».

Per això creiem necessari escoltar les veus i les propostes que sorgeixen pertot arreu: una economia més productiva i menys especulativa; una profunda reforma fiscal que exigeixi més als qui tenen més, evitant els impostos indirectes que graven igualment rics i pobres; una persecució sense treva de tot el frau fiscal que ens esprem; un salari mínim just i digne, i una limitació dels ingressos més alts; una nova moral bancària que limiti els interessos i els cobraments abusius de comissions; una orientació cap a la «sobirania alimentària», que eviti estar en mans de decisions o successos produïts a milers de quilòmetres de distància…

Creiem que la situació exigeix una reconsideració dels límits i del dret de propietat i una primacia del treball sobre el capital a l’hora de normar l’activitat econòmica (dos punts cada vegada més clars en l’ensenyament social de l’Església).

Sense aquestes alforges no es pot emprendre cap viatge cap a la regeneració política.

[Extracte del document «A nosaltres ens toca escollir – Reflexió de fi d’any de CJ» – comparteix i segueix el debat a la xarxa #2013aexamen]

Imatge extreta de: David Hammerstein

Per continuar fent possible la nostra tasca de reflexió, necessitem el teu suport.
Article anteriorMés pobres, però, sobretot, més desiguals – #2013aexamen
Article següentMés Europa, però no aquesta Europa – #2013aexamen

DEIXA UN COMENTARI

Introdueix el teu comentari.
Please enter your name here