Morts naturalitzades

Morts naturalitzades

Nani Vall-llosseraAvui novament. “Mor per sobredosi un detingut a la comisaria de Les Corts“. He estat a punt de quedar-me tranquil·la perquè aquesta vegada la policia no hi tenia res a veure, sobre tot després d’haver vist repetidament les imatges esfereïdores de la mort d’un home al barri del Raval de Barcelona quan, immobilitzat pels Mossos d’Esquadra, rep cops i patades dels agents que l’havien reduït.

Però no, no podem estar tranquils. Com pot ser que algú mori de sobredosi en una comisaria? És que es pot entrar droga en una cel.la? És que està permès que els detinguts es droguin? Com poden afirmar a les poques hores de produir-se la mort que la causa ha estat una sobredosi? L’home que ha mort va rebre assistència mèdica i va ser donat d’alta en un centre d’urgències d’atenció primària i en un hospital el dia anterior, quan ja estava detingut. Abans d’afirmar que algú ha mort pels efectes de les drogues en una comisaria, defugint tota responsabilitat i abocant-la en la persona morta, cal investigar molt seriosament el que ha passat i tenir certeses.

Plou sobre mullat. Aviat farà dos anys que al CIE de Zona Franca va morir Idrissa Diallo quan estava sota custòdia de la Policia Nacional. En aquella ocasió la certificació de la seva mort als 21 anys per causes naturals (no violentes) també va deixar molta gent tranquil.la.

Tenim un problema molt greu. Els abusos policials continuen produint-se amb la defensa explícita del Govern. Però més enllà de l’acció, hi ha l’omisió. Quan una persona està privada de llibertat, la policia és responsable de garantir els seus drets i la seva integritat. La pregunta en el cas d’Idrissa Diallo, en el de la comisaria de Les Corts i en d’altres, no és  -vull confiar- si la policia va causar la seva mort, sinó si la policia va fer tot el possible per evitar-la, si van rebre l’atenció que necessitaven.

És molt fàcil culpabilitzar aquests morts, tacar el seu nom i revelar informacions que pertanyen a la seva intimitat o a la confidencialitat de la seva història mèdica, perquè solen ser pobres i socialment arraconats i importen poc.

Mentre el Govern no estigui molt preocupat i sigui molt diligent i transparent a l’hora d’investigar i posar mesures preventives, en aquestes situacions la policia estarà sota sospita. Però potser perquè el Govern es preocupi, cal primer que estem tots molt intranquils.

***
A punt de publicar-se aquest post rebem la notícia que un home ha estat trobat mort al CIE de Zona Franca. L’home, ciutadà d’origen armeni, ha estat trobat penjat en una cel·la d’aïllament. Continua sense haver un reglament que reguli el funcionament dels CIE, ni tan sols, en casos d’aïllament en què les persones són sotmeses a un estrès psicològic de greus conseqüències, com es fa evident ara. Avui cridem amb més força que mai “Tanquem els CIE!”.

Imatge extreta de: Negro sobre blanco

 


Per continuar fent possible la nostra tasca de reflexió, necessitem el teu recolzament.