Conferència dels provincials jesuïtes a Europa, Orient Mitjà i Àfrica-MadagascarLa tragèdia de Lampedusa ha posat de manifest, recentment, el terrible patiment causat als migrants i a les seves famílies. Tots n’hem estat testimonis. En els darrers vint anys, molts milers de persones han mort en l’intent d’arribar a Europa. El papa Francesc visità Lampedusa i va expressar la seva indignació i pesar davant el patiment desesperat de les persones migrants. Nosaltres, els provincials jesuïtes i els Superiors Majors d’Europa, l’Orient Mitjà, i l’Àfrica-Madagascar, representem més de sis mil jesuïtes de dos continents. Ens unim al Papa en la seva atenció i preocupació pels immigrants que prenen enormes riscos a l’hora de buscar una vida millor i que fugen de situacions de perill per a la seva vida en els països d’origen. Fem aquesta declaració perquè creiem que les nostres societats viuen un moment d’urgència davant una qüestió moral greu.

Salvar vides, un imperatiu moral bàsic

Les raons dels fluxos migratoris i de refugiats són complexes. Entre les més significatives: les guerres, les persecucions, la inestabilitat econòmica, les catàstrofes ambientals i els Estats fallits que no són capaços de proveir la població d’allò imprescindible per a cobrir les necessitats bàsiques. Siguin quines siguin les raons, la tragèdia de Lampedusa ens mostra que tots estem cridats de nou al deure humà fonamental de salvar vides. No ens podem escapar d’aquest imperatiu moral.

Aturar el subministrament d’armes a Àfrica

Europa ha d’assumir la seva part de responsabilitat en els fluxos migratoris globals. Molts Estats europeus o les seves empreses subministren armes a l’Àfrica, sovint de forma encoberta. Aquests subministraments d’armes alimenten els conflictes, els quals, al seu torn, alimenten els corrents migratoris. El nostre món està tan interconnectat que no podem situar la frontera de la nostra preocupació només en el Mediterrani.

La regulació de Dublín

Molts països europeus són receptius a les persones que busquen asil. Però la “Regulació de Dublín”, que estableix que el primer país al qual s’arriba té la responsabilitat d’avaluar les sol·licituds, no facilita un repartiment equitatiu dels fluxos. Tots els països han de donar-se suport mútuament en solidaritat sobre aquesta qüestió i han d’assumir la responsabilitat conjunta en els fluxos d’asil i migrants.

Aturar la detenció de sol·licitants d’asil; millorar les condicions dels que estan detinguts

– Ens oposem a la detenció de les persones que sol·liciten asil. Hi ha alternatives possibles a la detenció, alguns governs les apliquen i estan funcionant bé.

– Els nens, siguin immigrants o demandants d’asil, han de comptar amb una protecció millor. S’ha de garantir el seu dret a l’educació, i una educació de qualitat.

– Les condicions de detenció dels migrants solen ser inhumanes. Si bé som conscients que els governs i els seus sistemes de protecció social s’han reduït, les condicions humanes bàsiques i l’atenció a les necessitats espirituals de les persones són moralment obligatòries.

No caure en discursos polítics extrems

Volem mostrar la nostra preocupació perquè els polítics d’un ampli ventall ideològic s’estan deixant influenciar per polítiques o discursos de l’extrema dreta. A mesura que la recerca de vots i d’èxit electoral es fa més intensa, el discurs polític corre el perill de ser ostatge de les formes extremistes del populisme. Fem una crida als polítics perquè no siguin aquests extremismes els que dictin el to del debat polític. L’Europa del segle xx ja ha demostrat què passa quan es permet que grups extremistes fixin l’agenda i prenguin el control. Instem a tots els països d’origen dels migrants a treballar per la pau i la justícia en aquests països, perquè tots els seus ciutadans hi puguin trobar una llar segura per a la seva família.

Donar suport als que estan ajudant a millorar les coses

Ens felicitem pels valents esforços de tantes conferències episcopals, grups religiosos i organitzacions no governamentals d’Europa que han fet del servei i la defensa dels refugiats i migrants la seva prioritat. Com a jesuïtes, agraïm especialment al Servei Jesuïta als Refugiats, a l’SJM (Servei Jesuïta a Migrants) a Espanya i altres organitzacions vinculades, tot el treball que fan amb compromís i professionalitat. Com a Companyia de Jesús a Europa i a l’Orient Mitjà, a l’Àfrica-Madagascar, renovem la nostra dedicació al servei dels marginats i els més pobres dels pobres en els nostres països i encomanem els migrants a les pregàries dels creients, i a la cura i preocupació de totes les persones de bona voluntat.

Nota: Els provincials dels Jesuïtes d’Europa i l’Orient Mitjà han aprovat aquesta declaració en la reunió anual a Roma, que ha tingut lloc del 17 al 23 d’octubre del 2013. Els provincials dels Jesuïtes d’Àfrica i Madagascar s’han sumat a l’aprovació a través del correu electrònic.

Imatge extreta de: Euronews

Per continuar fent possible la nostra tasca de reflexió, necessitem el teu suport.
Article anteriorEls Jesuïtes d’Europa i Orient Mitjà fan una crida per la pau a Síria
Article següentRealitat palpable

DEIXA UN COMENTARI

Introdueix el teu comentari.
Please enter your name here