José Antonio Pagola: La fe no s'ha de viure per obligació, sinó per atracció

José Antonio Pagola: La fe no s’ha de viure per obligació, sinó per atracció

Cristianisme i JustíciaEl teòleg basc José Antonio Pagola va pronunciar aquest dilluns 14 d’octubre la conferència que obre el curs del centre d’estudis Cristianisme i Justícia. Ho ha fet a l’església dels Jesuïtes del carrer Casp de Barcelona, que ha quedat petita per acollir la nombrosa afluència de públic que va voler escoltar les paraules de Pagola.

El teòleg va presentar en aquesta xerrada, la seva visió del present i futur del cristianisme. Segons Pagola, l’Església ha perdut el seu poder d’atracció: els cristians n’han anat marxant, mentre una onada de passivitat generalitzada s’ha instal·lat en la majoria de creients. Tot això mentre, en les últimes dècades, la cúpula de l’Església s’ha anat tancat en un conservadorisme que ha fet la religió cristiana més anacrònica i menys significativa, allunyant-se de l’esperit profètic de Jesús de Natzaret.

Per Pagola, l’Evangeli ha quedat atrapat dins d’una religió en crisi, i només un alliberament d’aquest Evangeli i una tornada al projecte humanitzador de Jesús pot fer que la religió cristiana recuperi el seu poder d’atracció. El ponent aposta per una conversió de les comunitats cristianes, a partir d’un contacte directe amb l’Evangeli que impliqui una experiència i un desplegament de tota la seva força humanitzadora, amb preferència per a aquells que més pateixen.

En aquest sentit, Pagola es va mostrar en sintonia i esperançat per les declaracions del Papa Francesc, quan parla d’una Església que ha de cercar camins nous. Pel ponent, el Papa està creant un clima que pot fer possible canvis que fa uns mesos ni sospitàvem.

L’acte d’inauguració de curs també va servir per presentar els temes dels que s’ocuparà el centre en els propers mesos. Des de l’àrea social, que lidera Óscar Mateos, el centre posa l’accent a les “esquerdes” que es van produint a la nostra societat com a conseqüència i com a resposta a la crisi. Es treballarà, va dir Mateos, per posar fonaments a aquestes esquerdes que ens permeten veure que hi ha esperança, a partir de tres eixos: repensar l’economia des de la idea del bé comú, la regeneració de la política i com governar una economia desbocada. Pel què fa a l’àrea teològica, que encapçala Jaume Flaquer, la reflexió a l’entorn de Déu, l’Església i les religions s’orientarà a com fer creïble la fe cristiana en el món d’avui.

D’alta banda, i com va anunciar el director, Llorenç Puig, el centre culmina aquest curs el somni de publicar un llibre que fa síntesi del treball realitzat pel centre al llarg de 30 anys per fer visible d’indisoluble vincle entre fe cristiana y lluita per la justícia. El llibre, l’autor del qual és el teòleg Javier Vitoria, porta per títol Una teologia agenollada i indignada i ha estat publicat en català per Cristianisme i Justícia, i en castellà per l’editorial SalTerrae.

***
A continuació us deixem la gravació de l’acte d’inauguració de dilluns passat que inclou la conferència de José Antonio Pagola:

Per continuar fent possible la nostra tasca de reflexió, necessitem el teu recolzament.