Deu consells per consumir electricitat més sensatament

Deu consells per consumir electricitat més sensatament

José EizaguirreEls mitjans de comunicació ens porten aquests dies la notícia d’un nou augment en les tarifes elèctriques anomenades “d’últim recurs” (les dels consumidors minoristes com tu i com jo). El diari ABC, a més d’informar que des de 2007 el rebut de la llum s’ha apujat un 63,5%, afegeix deu consells per aconseguir estalviar en el rebut de la llum. Com diu el subtítol, “Nombrosos gestos quotidians poden permetre’ns esmorteir l’impacte del nou augment de l’electricitat”: ús adequat de l’aire condicionat i de la calefacció, aïllar convenientment l’habitatge, utilitzar bombetes de baix consum, aprofitar la calor residual en les cuines de vitroceràmica, regular el termòstat del frigorífic… Consells tots que no ens resulten nous, encara que trobem a faltar dues mesures importants d’estalvi econòmic: ajustar la potència contractada i considerar una tarifa de discriminació horària. Consells en tot cas que es dirigeixen al comportament personal dels consumidors domèstics: no s’esmenta la possibilitat del consum compartit, ni de la despesa elèctrica per part d’entitats, empreses o municipis. Consells finalment que no es pregunten per les raons de l’augment del preu de la llum i que vénen a ser com els consells que es poden donar a la tardor per prendre mesures de protecció personal davant la inevitable baixada de les temperatures.

Per això se’m acut proposar, de forma complementària, aquests altres deu consells per consumir menys electricitat i fer-ho de forma més justa i sostenible. Així, a més d’estalviar-nos diners en el rebut domèstic de la llum, estarem contribuint a un sistema més sensat de producció i consum elèctric.

1. Fes-te preguntes. Consulta, llegeix, indaga… L’augment del rebut de la llum és un fet que té les seves causes, els seus actors i els seus beneficiaris. Llegeix diaris, però també informació complementària en altres fonts. Aprèn a manejar els conceptes que figuren en el rebut de la llum (“terme de potència”, “terme d’energia”, “lloguer d’equips de mesura”, “impost sobre l’electricitat”…). Forma’t la teva pròpia opinió.

2. Denúncia l’abús de les companyies elèctriques, l’estafa del mercat elèctric i l’engany del “dèficit de tarifa”. En els últims anys, les grans companyies elèctriques no han deixat de tenir beneficis ni de repartir dividends. De fet, les companyies elèctriques espanyoles gairebé doblen el marge de benefici de les europees. Els diners que l’Estat està pagant a les elèctriques contribueixen a aquests marges de benefici. «És veritat que s’han apujat els preus, però també a l’administració pública, ja que una part es finança amb càrrec als Pressupostos», ha dit recentment el ministre d’Energia i Indústria. Que és el mateix que dir: «És veritat que les companyies elèctriques tindran més ingressos -i, per tant, més beneficis-, però no només dels consumidors, també de l’administració pública, amb càrrec als Pressupostos».

3. Fes-te soci d’una cooperativa de producció i distribució d’electricitat 100% renovable. Encara que no hi participis gaire. La quota de soci sol ser molt discreta i a canvi rebràs informació sobre el sector (informació que no trobaràs en els grans mitjans de comunicació), podràs conèixer persones altament motivades en el tema i generoses en el seu compromís i estaràs contribuint al desenvolupament d’aquest tipus d’iniciatives tan valuoses i necessàries. SomEnergia, Zerzer i Goiener en són algunes.

4. Contracta un proveïdor ètic i ecològic. A Espanya ja hi ha companyies que subministren electricitat generada de forma 100 % renovable. El tràmit per canviar-se de companyia és senzill i en cap moment s’interromp el subministrament. Estaràs així expressant la teva preferència per l’energia sostenible i contribuint, almenys com a petit gest, al fet que el sistema de generació elèctrica del país vagi canviant. A més de les cooperatives esmentades en el punt anterior, Gesternova és una d’aquestes empreses comercialitzadores.

5. Intenta produir part de l’electricitat que consumeixes. Almenys, la que utilitzes en corrent continu (mòbil, ordinador, aparells electrònics…) o bé alguns llums led que poden funcionar a un voltatge molt baix. Investiga, pregunta i explora. Potser trobis plaques solars i bateries amb què alimentar aquests aparells i bombetes. Almenys intenta fer la prova. Estalviaràs electricitat a la xarxa, aprendràs unes quantes coses, contaminaràs una mica menys i segurament et sentiràs millor. No seràs el primer a il·luminar la casa amb corrent continu de 12 V.

6. Reclama l’aprovació d’una llei justa de producció domèstica d’electricitat. Una llei que porta anys sense aprovar-se, ja que ni aquest Govern ni l’anterior han mostrat gaire interès a fer-ho, i l’últim esborrany, a més, pretén penalitzar la producció domèstica d’electricitat. Exigeix una llei que lluny de gravar a qui genera electricitat a petita escala, afavoreixi la producció local d’electricitat, encara que això suposi menys vendes per a les grans companyies. ¿No és molt més sensat, si es pot, produir l’electricitat localment i poder abocar a la xarxa l’excés no consumit? Res d’això contemplen els nostres governants.

7. Associa’t a altres consumidors, encara que només sigui perquè vols pagar menys de llum. “La interrelació mundial ha fet sorgir un nou poder polític, el dels consumidors i les seves associacions” (Caritas in veritate 66). Fem un bon ús d’aquest nou poder!

8. Dóna suport a organitzacions que treballen perquè hi hagi més transparència, justícia i seny en el sector de l’energia. A més de les associacions de consumidors, les campanyes en aquesta línia de la Plataforma por un nuevo modelo energéticoGreenpeace i Ecologistes en Acció mereixen tenir suport.

9. Vota responsablement. Tingues en compte tot això a l’hora de votar els diputats del Govern estatal. El sector elèctric està regulat per l’Estat. En darrer terme, són decisions polítiques, decisions que prenen els polítics elegits pels votants. Uns polítics, en ocasions amb vinculacions personals amb les grans companyies elèctriques. Un escàndol.

10. I, per descomptat, estalvia electricitat, consumint el mínim, fent un ús adequat de la calefacció, aïllant convenientment l’habitatge, utilitzant bombetes de baix consum, regulant el termòstat del frigorífic… i totes aquestes estratègies que fa temps que sabem i que va bé que ens recordin.

Imatge extreta de: El Confidencial

Per continuar fent possible la nostra tasca de reflexió, necessitem el teu recolzament.