Cristianisme i Justícia /Justícia i PauEl proper dilluns 7 d’octubre comença una nova edició dels Dilluns dels Drets Humans, una iniciativa de Justícia i Pau i Cristianisme i Justícia que es va posar en marxa fa més de deu anys amb l’objectiu de divulgar, analitzar i posar en valor els drets humans amb l’ajuda d’experts i institucions. Enguany comencem amb una taula molt especial on Arcadi Oliveres i Jesús Renau ens il·lustraran sobre quines haurien de ser les condicions avui per a viure en un món en pau, tot recordant els 50 anys de l’encíclica Pacem in Terris.

Amb motiu d’aquesta primera taula, Arcadi Oliveres ens ha volgut donar algunes claus per reflexionar i fer un primer tast del tema…

– Quines són les condicions necessàries per construir la pau?

La pau és un bé de segon nivell i, com a tal, requereix justícia social, el desenvolupament dels pobles, la cura del medi ambient, el respecte pels drets humans i el desarmament, entre d’altres condicions. Si tots aquests factors es compleixen es pot avançar cap a la pau.

– Vivim actualment en una societat en pau? I si no és així, què podem fer de forma col·lectiva i individual per contribuir-hi?

Gens ni mica. De forma col·lectiva hem de progressar en les condicions apuntades en la resposta anterior i, d’aquesta manera, podrem avançar cap a la pau. I com a ciutadans ens hem de comprometre i tenir coherència en el nostre comportament envers la pau.

– L’encíclica Pacem in Terris que tot just el passat mes d’abril va complir 50 anys, al seu epígraf 21 defensava el dret a la propietat privada dels béns de producció com un element sorgit de la pròpia naturalesa humana i “un mitjà eficient per garantir la dignitat de la persona humana i l’exercici lliure de la pròpia missió en tots els camps de l’activitat econòmica, i (…) un element de tranquil·litat i de consolidació per a la vida familiar, amb el consegüent augment de pau i prosperitat a l’Estat”. Està d’acord amb aquesta afirmació? La propietat privada és un dret inherent a les persones que contribueix a la pau social?

La propietat privada té el seu valor però no ha de ser un dret absolut, sinó que ha de ser un dret limitat a l’interès social. Ha d’estar subjecta a l’interès col·lectiu. Sempre s’ha de mirar des de la perspectiva de l’interès dels altres.

– Fa poques setmanes publicàvem un article d’en Jesús Renau al nostre blog que portava el títol següent: “L’ONU ha mort”. Creu en l’eficàcia de les Nacions Unides com a garant de la pau internacional?

A mi m’agradaria creure que les Nacions Unides poden actuar com a garants de la pau internacional, però es requereixen tres factors: un nivell més elevat de competències, un aprofundiment democràtic que ara no tenen, i disponibilitats financeres. Sobre aquest últim punt, m’agradaria afegir una observació que considero que s’ha de tenir en compte: l’ONU, per tirar endavant les tasques internacionals de pau que se li encomanen, disposa al llarg d’un any d’un pressupost sis vegades inferior al que té el Ministeri de Defensa espanyol. Em sembla espectacular.

Imatge extreta de: Eldiario.es

Per continuar fent possible la nostra tasca de reflexió, necessitem el teu suport.
Article anteriorLa periodista Gemma Parellada i el programa televisiu Latituds guanyen el VIII Memorial Joan Gomis
Article següentDeu consells per consumir electricitat més sensatament

DEIXA UN COMENTARI

Introdueix el teu comentari.
Please enter your name here