Nani Vall-llossera“La generació perduda. Espiritualitat per a temps incerts” és un article fill de la declaració de fi d’any de Cristianisme i Justícia. Llavors ens negàvem a assumir el paper que aquesta definició ens atorga i, recorrent el context històric i social en el qual hem crescut i hem començat a transitar per la vida adulta, fèiem una crida a l’esperança, l’alegria i la fraternitat, a la trobada i la lluita contra la indiferència com a eines per assumir que malgrat les dificultats, la desorientació i la incertesa, aquesta és “la nostra hora”, “el temps que tenim a mà per fer el futur”.

En aquest escrit, publicat en la revista Sal Terrae en un número titulat “Viure sense treballar. L’atur i els aturats”, ens centrem en els aspectes laborals que han portat a donar el nom de generació perduda als joves de fins a 29 anys que no aconsegueixen trobar la seva primera ocupació. Entre ells, uns amb un perfil de baixa formació i altres sobrequalificats que es veuen obligats a devaluar el seu currículum per trobar un treball remunerat. Recordem que aquesta generació sempre va tenir una relació conflictiva amb l’ocupació; per a alguns dels seus membres es van encunyar les etiquetes “mileurista” i “ni-ni” que van calar en l’imaginari col·lectiu, i que presagiaven que el treball anava a ser el cavall de batalla d’aquest grup generacional. Batalla perduda per a molts joves que estan sofrint la precarietat i la incertesa en les seves carns, la frustració de la falta de resultats de l’esforç, l’obligació d’emigrar i la necessitat de redefinir expectatives i prioritats. Batalla perduda contra el sofriment i la frustració tret que, superat el xantatge de la supervivència amb les necessitats bàsiques cobertes, aconseguim resituar a la persona en el focus del nostre temps. Per a això cal fer vida l’afirmació que no només el treball dignifica, promovent i valorant com socialment productius altres espais de realització, altres formes d’usar el temps i la força de producció orientades al ben comú. Per sobreviure a la precarietat i la incertesa que s’ha instal·lat en major o menor mesura, també és necessari recuperar la centralitat de les relacions personals, la confiança mútua i la gratuïtat.

Des d’un enfocament creient, proposem resituar el principi-esperança, la cerca de maneres de defensar els valors i ideals en els quals creiem, en el centre de la nostra vida. Una cerca que té valor en si mateixa, amb independència dels resultats, i que apartant-nos de l’ingenu “tot és possible” fa que “l’impossible passi”. Com a cristians també creiem que la comunitat, el servei i la cura del proïsme poden ser agafadors als quals agafar-se per transitar aquests temps incerts. Al costat de l’anterior, proposem la conspiració, el treball al costat d’uns altres per transformar la realitat i alhora recuperar l’esperança en un mateix i al món.

I finalment recordem que Jesús ens exhorta a trobar “odres nous” per al vi nou del nostre temps; nous marcs socials, polítics, de valors i de construcció de relacions, que permetin el desenvolupament dels potencials de tots i totes i la creació d’oportunitats perquè els joves puguin prendre el relleu de les generacions anteriors amb responsabilitat.

***
Podeu llegir l’article complet en el següent enllaç: “La generació perduda. Espiritualitat per a temps incerts”

Imatge extreta de: Knowthing


Per continuar fent possible la nostra tasca de reflexió, necessitem el teu suport.
Médica de familia en el CAP de Bon Pastor (Barcelona). Ha trabajado como médica en varios países del sur; con el Chad en el corazón. Conoce el CIE de Zona Franca y muchas historias de vida y sufrimiento de hombres que han sido privados de libertad en sus instalaciones. Forma parte del FoCAP, Fòrum Català d’Atenció Primària, que defiende una sanidad pública universal centrada en la atención primaria, donde se practica una medicina especializada en personas.
Article anteriorEsquerdes al mur XXIV: “Roba esportiva feta amb amor” per a promoure el comerç just
Article següentQuè ha fet per nosaltres el Tractat de Comerç d’Armes?

DEIXA UN COMENTARI

Introdueix el teu comentari.
Please enter your name here