Esquerdes al mur XXIV: “Roba esportiva feta amb amor” per a promoure el comerç just

Esquerdes al mur XXIV: “Roba esportiva feta amb amor” per a promoure el comerç just

Fundación Taller de Solidaridad[Canal Solidario] La Fundació Taller de Solidaridad va presentar el dia 15 de juny la seva marca “Roba esportiva feta amb amor”, coincidint amb la IV Fira Professional del Comerç Just a Madrid. Es tracta d’una iniciativa pionera dins el sector del comerç just que pretén promoure els valors de la solidaritat, la justícia i el respecte als Drets Humans des dels centres educatius tenint l’esport com a valor transversal. Ana Silva, responsable de l’àrea de Comerç Just de TdS, afegeix: “Volem fer partícips del projecte als consumidors, que són els que tenen la capacitat d’escollir quins productes consumir”.

La marca ha vestit ja a més de 300 estudiants aquest any a Ourense i Lugo amb els productes dels Tallers de Natzaret, de Filipines. Seguint sempre els criteris de comerç just, TdS preveu estendre la marca a altres províncies d’Espanya. Es tracta d’una iniciativa que ofereix un benefici recíproc, ja que el compromís de l’equipament d’un centre educatiu dóna feina durant un mes a 25 dones del Taller de Mandaluying, també a Filipines.

Sota la marca TdS, aquesta ONGD vol impulsar la millora de les condicions de vida de dones joves de països d’Amèrica Llatina, Àsia i Àfrica. A Espanya es distribueixen més de 150 productes de comerç just des de l’any 2008, recolzant de forma sostenible més de 120 projectes amb un enfocament basat en la igualtat d’oportunitats, el respecte al medi ambient i els drets humans.

Rafael Veiga, coordinador de Taller de Solidaridad, afirma que “Roba esportiva feta amb amor” no només ofereix al consumidor roba amb un valor social, sinó també un producte d’alta qualitat. “La flexibilitat del disseny fa que puguin adaptar-se amb facilitat les diferents necessitats de centres educatius, clubs esportius, curses, agrupacions esportives, etc.  Permet una ampla gama de colors, materials, dissenys, i fins i tot la personalització de la serigrafia i el brodat”, explica Veiga.

Què hi ha darrera de cada peça de roba?

Des dels tallers de la Fundació intenten tenir cura tant dels teixits com dels acabats, tots pensats per a oferir la màxima durabilitat. Les peces estan confeccionades amb la màxima qualitat, no són d’usar i llençar. El projecte es sosté sobre l’ideal de produir i comercialitzar de forma responsable, defensant un canvi en el model de consum per anar a un model més humà i sostenible. TdS també defensa el treball, l’esforç i la justa remuneració com a sinònim de dignitat, facilitant l’autonomia davant les necessitats d’ajut.

“Des del llançament de la línia al maig de l’any passat hem facturat 3000€ i tenim una previsió de vendes de 6000€ per a l’any vinent amb quatre centres educatius. Volem posar rostre a les persones que fan la roba que portem, i els volem donar l’oportunitat de tenir una vida més justa”, afirma Ana Silva.

Tallers de Natzaret: un model de cooperació basat en el comerç just

Els Tallers de Natzaret són un projecte de les Serventes de Sant Josep que va néixer fa vint anys a Manila per a donar resposta a la creixent explotació de la dona a Filipines en diverses multinacionals del sector tèxtil i electrònic. Avui dia donen treball a gairebé 200 dones ens 600 tallers (Cebu, Mandaluyong, Rosario, Silay i dos més a Quezon City)

Aquests tallers volen ser una alternativa a l’explotació laboral de la dona, oferint a les joves formació i promoció econòmica, a més a més d’altres serveis com la Cooperativa de crèdit i el programa d’Habitatge, finançats per TdS. Els Tallers de Natzaret posseeixen la certificació internacional de productors de Comerç Just a través de la  World Fair Trade Organization.

El Comerç Just al Taller de Solidaritat

El Taller de Solidaridad importa els seus productes a través de relacions de compra a llarg termini que asseguri la continuïtat dels projectes prefinançant als productors la compra de matèria prima. A més a més, manté una relació directa amb els productors, assessorant-los en el disseny, gestió d’empresa, màrqueting i tècniques de venda per a incrementar la seva posició de negoci en el mercat local. Això els permet conèixer de primera mà els tallers, pel que fa a personal gestor, contractat, materials de producció, velant així pel compliment dels principis del comerç just.

Taller de Solidaridad s’encarrega també de la distribució dels seus productes en botigues especialitzades en comerç just, botigues de productes ecològics i ONG, així com dins del comerç convencional en botigues de bijuteria, artesania, llar, regals i qualsevol altre establiment solidari que vulgui contribuir en els objectius del comerç just.

La sensibilització és un instrument que la ONGD utilitza com a forma de potenciar en el Nord una societat crítica amb el model de relacions comercials amb els països del Sud fomentant el consum responsable.

¿Què és el comerç just?

Els productes de Comerç Just són una alternativa al comerç tradicional que, davant els criteris merament econòmics, tenen en compte valors ètics, socials i medioambientals. El comerç just persegueix un intercanvi just i equitatiu entre el Sud i el Nord que permeti als pobles productors viure dignament del seu treball. Les actuals relacions comercials a nivell internacional perjudiquen i empobreixen els pobles del Sud, obligant-los a participar del comerç internacional com a mà d’obra barata al servei de l’exportació, deixant de costat les necessitats de les pròpies comunitats.

El principi fonamental del Comerç Just és garantir als productors i productores del Sud un pagament just pel seu treball, així com unes condicions laborals dignes i respectuoses amb el medi ambient. El comerç just promou al nord un consum responsable basat en la plena consciència dels consumidors.

Imatge extreta de: Canal Solidario

 


Per continuar fent possible la nostra tasca de reflexió, necessitem el teu recolzament.