Pepe Baena. Hi ha unes paraules del capellà francès Antoine Chevrier que sempre han suposat un repte per a les comunitats cristianes que he acompanyat. “Hem de començar les obres i les parròquies evangelitzant, catequitzant, resant, fomentant la vida espiritual, deixant a Déu la cura d’enviar-nos els diners i les cases. Per a què serveixen les cases o els diners, si no es fa l’obra de Déu? Comenceu per les persones”.

L’altre dia a l’assemblea de voluntariat de Càritas vam arribar a poder dir que ara sí que tenim un local amb olor a gent. Després d’uns mesos de formació, organització, reunions diverses amb l’assistenta social i una trobada amb una altra experiència de Càritas, podem afirma amb temor i tremolor que comencem una “petita obra” de Déu. Uns projectes acompanyats amb la il·lusió de voluntaris i voluntàries que se senten cridats a estar al costat dels més dèbils. Homes i dones que fan del seu servei expressió de les meravelles de Déu. No m’avergonyeixo de proclamar amb el salmista: “Si el Senyor no construeix la casa, és inútil l’afany dels constructors. Si el Senyor no guarda la ciutat, és inútil que vigilin els guardes”. (Salm 127, 1)

Així, us puc mostrar els diversos projectes, coordinats entre sí, que s’han concretat a partir de les necessitats que hem anat besllumant al barri a través de la revisió de vida  (veure-jutjar-actuar).

– Equip d’acollida: grup de coordinació amb els serveis socials de l’Ajuntament i les assistents socials de Càritas Arxiprestal, que acullen cada divendres a les persones del barri per a orientar-les a partir de les seves necessitats.

– Taller de costura: grup que té l’objectiu d’atendre a dones de diferents cultures donant una formació bàsica de costura i altres activitats (elaboració de sabons amb olis, diverses manualitats), que facilita una integració social i una bona comunicació interpersonal; també es busca crear un espai de convivència intercultural.

– Taller de cuina: grup que es dedica a la cuina econòmica i nutritiva amb dones de diferents cultures del barri; també té l’objectiu de que hi hagi un intercanvi de cuina popular i receptes de diferents cultures; sense oblidar la integració social i una bona relació intercultural. Si tot va bé, aquest projecte començarà funcionar aquest mes de maig.

– Equip de pastoral de la salut i atenció a la gent gran: grup que es dedica a acompanyar malalts i a estar atent per a detectar alguna problemàtica d’àmbit econòmic, social… entre les persones grans del barri.

– Servei d’habitatge i de desnonaments hipotecaris: Grup que fa de mitjancer per a establir algun diàleg possible entre les persones afectades per desnonaments i les entitats bancàries, sempre treballant amb xarxa amb altres institucions com la PAH (Plataforma d’Afectats per la Hipoteca). També es dedica a altres qüestions relacionades amb l’habitatge.

– Servei de reforç escolar: Grup que en contacte amb les AMPAS, els professors i els directors de les escoles fomenten un espai de reforç per a els estudis dels nens i nenes amb dificultats.

– Grup de drogodependència: Grup que es coordina amb altres entitats eclesials, socials i municipals per a treballar i denunciar el problema de la droga, tant amb els afectats com amb les famílies.

– Grup de borsa de treball: acull a persones en situació d’atur i que busquen treball; amb la intenció de crear grups per a conversar sobre la seva situació, formació sobre currículum, entrevista de treball…; es coordina amb la borsa de treball de Can Ribes (Les Franqueses del Vallès) i amb la borsa de treball de Càritas Canovelles.

Cada projecte s’organitza i funciona d’una manera autònoma amb un total de 28 voluntaris i voluntàries que, algun d’ells, han realitzat el curs bàsic de voluntariat de Càritas. Cada més el coordinador o coordinadora de cada projecte es reuneix amb les dues persones responsables de Càritas, la treballadora social i el consiliari, que sóc jo.

Donem gràcies a Déu!

***
Pots llegir la resta de “esquerdes” fent clic aquí.

T'AGRADA EL QUE HAS LLEGIT?
Per continuar fent possible la nostra tasca de reflexió, necessitem el teu suport.
Amb només 1,5 € al mes fas possible aquest espai.
Article anteriorEspecial 1 de maig: dignitat, drets laborals i justícia social
Article següentMés enllà de la tècnica

DEIXA UN COMENTARI

Introdueix el teu comentari.
Please enter your name here