Especial 1 de maig: dignitat, drets laborals i justícia social

Especial 1 de maig: dignitat, drets laborals i justícia social

Cristianisme i JustíciaReforma laboral, acomiadament més fàcil i barat, 6.202.700 persones aturades, una desocupació juvenil superior al 57%, fuga de talent, pèrdua de drets laborals, polítiques de benestar social devaluades, reducció del paper de l’Estat, govern dels mercats financers, escassa inversió en R+D, precarització, empobriment, objetualització i mercantilització de la classe treballadora…

Davant d’aquest fosc panorama, és fàcil caure en la desesperança i preguntar-se, com feia Eduardo Galeano fa 12 anys, si l’estabilitat laboral i els altres drets dels treballadors s’han convertit en “un tema per arqueòlegs”, en “records d’una espècie extingida”…

“En el mundo al revés, la libertad oprime: la libertad del dinero exige trabajadores presos de la cárcel del miedo, que es la más cárcel de todas las cárceles. El dios del mercado amenaza y castiga; y bien lo sabe cualquier trabajador, en cualquier lugar. El miedo al desempleo, que sirve a los empleadores para reducir sus costes de mano de obra y multiplicar la productividad, es, hoy por hoy, la fuente de angustia más universal. ¿Quién está a salvo del pánico de ser arrojado a las largas colas de los que buscan trabajo?”

Que la por no ens paralitzi. Davant les polítiques deshumanitzades que només serveixen als diners, encara hi ha alternatives, i l’acció social és l’única manera d’invertir aquest ordre social, polític i econòmic que ha desvaloritzat tot allò que sona a solidaritat, a dignitat, a justícia social…

I en aquesta línia, avui, 1 de maig, volem sumar-nos al comunicat de l’HOAC i la JOC per “Construir un futur nou”.

Alhora, volem recomanar la revisió del quadern “Treball escombraries”, escrit per l’equip de Cristianisme i Justícia el 2001, per llegir amb una mica de perspectiva crítica aquesta crisi i la violència estructural que comporta a través de diversos testimonis que segueixen de plena actualitat.

I, finalment, us deixem amb les reflexions de Julia López, catedràtica de Dret del Treball, sobre la reforma laboral de 2012 que ella mateixa descriu com “una norma que trenca l’equilibri entre empresari i treballador, situant aquest últim en una situació greu de desigualtat i indefensió”.


Per continuar fent possible la nostra tasca de reflexió, necessitem el teu recolzament.