La Plataforma per una Fiscalitat Justa, Ambiental i Solidària alerta que l’evasió d’impostos per part de les grans fortunes i empreses està creixent

La Plataforma per una Fiscalitat Justa, Ambiental i Solidària alerta que l’evasió d’impostos per part de les grans fortunes i empreses està creixent

Plataforma per una Fiscalitat Justa, Ambiental i SolidàriaLa Plataforma per a una Fiscalitat Justa, Ambiental i Solidària agrupa a més d’una vintena d’organitzacions socials i entitats de la societat civil[1] preocupades per l’evolució del nostre sistema fiscal i pel model de societat que se’n deriva. Creiem fermament que un sistema fiscal regressiu contribueix clarament a grans cotes de desigualtat i d’exclusió social. La Plataforma ha vingut treballant des dels seus inicis a l’any 2009 per obrir un debat públic sobre el nostre sistema fiscal amb propostes concretes i factibles que garanteixin la justícia social i ambiental.

Davant algunes opinions al voltant de la validesa i legitimitat de les dades sobre frau fiscal a Espanya, la Plataforma sosté que, segons les fonts de les que disposa[2], el volum de l’economia submergida a Espanya s’estima en un 23,3% del PIB (les dades més recents són de l’any 2009, s’espera una actualització d’aquests informes durant el 2013), i que el frau fiscal que se’n deriva és realitzat en un 71,8% per grans fortunes, corporacions empresarials i grans empreses[3].

A més, es disposa d’informacions complementàries[4]: memòria de les actuacions de l’administració tributària, dades resultants de l’amnistia fiscal, tinència de bitllets de 500 euros, etc., segons les quals les principals evasions fiscals provenen de les grans fortunes i empreses, confirmant i avalant així les tesis que sosté la Plataforma.

Diverses dades expliquen que l’evasió d’impostos per part de grans fortunes i empreses està creixent. Així, els diners en paradisos fiscals es situarien en una forquilla d’entre 17 i 26 milions d’euros (dades de Tax Justice Network), xifra que ha crescut des del 2009.

Per altra banda, països com EUA, alertats davant d’aquesta situació, han elaborat una llei (FATCA) d’aplicació a partir del 2014, per perseguir el frau internacional[5], que òbviament està més relacionat amb grans fortunes que amb rendes mitges i baixes.

Les dades de les que disposem son aportades pel Sindicat de Tècnics d’Hisenda (Gestha), entitat membre de la Plataforma, que ha recolzat amb el seu treball i estudi el contingut de les accions desenvolupades fins el moment. Evidentment aquestes dades són fruit d’estimacions, i no són un càlcul exacte donada la naturalesa submergida d’aquesta activitat econòmica. Malauradament, ni l’Agència Tributària ni el Ministeri d’Hisenda no treballen ni fan pública cap estimació del frau fiscal a Espanya, impedint així la millora de la lluita i la persecució del frau fiscal a l’Estat espanyol. Com hem proposat des dels inicis[6], considerem prioritari i urgent revisar tots aquells sistemes de gestió que permetin reduir aquest frau amb major control, seguiment, avaluació, reducció de procediments i fórmules de col·laboració entre administracions i ens públics.

Finalment, la Plataforma denuncia la reiterada criminalització de la pobresa i la utilització de les persones que més estan patint la crisi com a boc expiatori d’aquesta. Així doncs, afirmacions habituals i gratuïtes del tipus “la majoria de ciutadans evadeixen impostos” o bé “tothom ha viscut per sobre de les seves possibilitats” suposen un intent de corresponsabilitzar a tota la ciutadania per igual i evitar la depuració de responsabilitats davant d’una crisi que té culpables, que són una minoria, i que en molts casos s’estan beneficiant d’aquesta situació.

Com a Plataforma continuem exigint que es lluiti contra el frau fiscal amb determinació i posant a disposició els mitjans necessaris per fer-ho. Cal que de manera immediata s’aturi aquest procés de regressió fiscal que està contribuint a generar un sistema que cada vegada deixa més persones al marge, posant en greu risc la cohesió social, i augmentant l’escletxa entre rics i pobres.[7]

Plataforma per una Fiscalitat Justa, Ambiental i Solidària

Barcelona, 22 d’abril de 2013


[1] ACTUA. Plataforma Jove per l’1 de maig, AICEC-ADICAE Catalunya, AJEC (Associació de Joves Estudiants de Catalunya, ATTAC ACORDEM, CCOO DE CATALUNYA, CECAD (Confederació d’Entitats Catalanes d’Atenció a la Dependència), CONFAVC (Confederació d’AAVV de Catalunya), CUS (Coordinadora d’Usuaris de la Sanitat), CRISTIANISME I JUSTÍCIA (CiJ), ECAS (Entitats Catalanes d’Acció Social), ECOLOGISTES EN ACCIÓ DE CATALUNYA, ENGINYERIA SENSE FRONTERES, FEDERACIÓ DE COOPERATIVES DE TREBALL DE CATALUNYA, FETS (Finançament Ètic i Solidari), PROJECTE FIARE, FUNDACIÓ FRANCESC FERRER I GUÀRDIA, JOVES D’ESQUERRA VERDA (JEV), JUSTÍCIA I PAU, L’OCUC (L’Organització de Consumidors i Usuaris de Catalunya), MLP (Moviment Laic i Progressista), PTP (Associació per a la Promoció del Transport Públic), SINDICATO DE TÉCNICOS DEL MINISTERIO DE HACIENDA (GESTHA), UCC (Unió de Consumidors de Catalunya) i UGT DE CATALUNYA.

[2] Veure Annex 1 “Notas metodológicas”.

[3] L’Agència Tributària defineix les “grans empreses” com les que realitzen operacions per import superior a 6 milions d’euros a l’any.

[4] Veure Annex 2 “Memoria AEAT 2010”.

[5] Veure: http://www.uria.com/documentos/publicaciones/3367/documento/foro08.pdf?id=3884

[6] Veure: «La fiscalitat que volem a Catalunya. Proposta de la societat civil per uns impostos més justos i la lluita contra el frau fiscal» (Octubre 2010)

[7] Segons l’Institut Nacional d’Estadística (INE), el 2012, el 21,1% de la població espanyola vivia per sota del llindar de pobresa.

Per continuar fent possible la nostra tasca de reflexió, necessitem el teu recolzament.