“Dones cristianes en accions d’incidència política”, de Margarita Suárez

“Dones cristianes en accions d’incidència política”, de Margarita Suárez

Sonia HerreraMargarita Suárez, advocada i professora d’Ecologia a l’Escola Superior d’Estudis Franciscans de Madrid, ens parla en el seu assaig “Dones cristianes en accions d’incidència política” (“Mujeres cristianas en acciones de incidencia política”, en l’original) sobre les lluites sociopolítiques de dones creients l’activisme de les quals va més enllà de l’arquetip patriarcal. Un arquetip que històricament ha dibuixat a les dones cristianes com dones càndides i infantilitzades que dedicaven el seu temps a tota una mena d’activitats relacionades amb “una forma de caritat complaent amb la injustícia” que només servia per apaivagar consciències.

Aquestes dones en què se centra Suárez, en canvi, són les hereves dels moviments de dones del segle XIX que exercien una resistència activa tot i no ser considerades ciutadanes de ple dret i veure’s obligades a exercir una ciutadania d’agència centrada en la acció. Dones com Carol Gilberth, Jackie Hudson, Ardeth Platte, Dorothy Mae Stang, Nora Nash, Lucienne Siers o les integrants de la LCWR (Leadership Conference of Women Religious) en el seu conjunt que s’erigeixen com a “paràboles vivents” i “símbols profètics del missatge cristià” de Jesús, practicant el que Rafael Díaz-Salazar anomena un “profetisme ‘armat’ i ‘insubmís'” contra la ceguesa i l’amnèsia obligatòria de la qual parla Eduardo Galeano en el seu cèlebre text “El derecho de soñar”.

Molts són els àmbits des dels quals aquestes dones ens conviden a ser agents de canvi a través de l’acció, a mobilitzar-nos contra tota forma de violència i a donar passos fora de la nostra zona de confort, com solia proposar Jackie Hudson: objecció fiscal a les despeses militars i a les armes de destrucció massiva; activisme per la pau en zones de guerra com Sarajevo, Kivu o Ramala; ecofeminisme en pro de l’empoderament de les dones i de la conservació de la natura i el desenvolupament sostenible; lluita pel control ciutadà de la responsabilitat social corporativa (posant el dit a l’ull de grans corporacions i empreses com Goldman Sachs, DuPont, Chevron, McDonald ‘s, Coca-Cola o Wal-Mart); pressió política a les Nacions Unides i la Unió Europea; accions per una veritable justícia econòmica i contra els plans d’ajust que redueixen la despesa social…

Dones que, com molt bé descriu Margarita Suárez, “lluiten contra les noves formes de precarització i defensen la justícia global” mitjançant la desobediència i la resistència civil, arriscant la seva llibertat i fins i tot les seves vides, proposant així un cristianisme veritablement mobilitzador.

Dones que es neguen a ser silenciades, que denuncien públicament tota mena d’injustícies i que es converteixen moltes vegades en la veu dels que no tenen veu; que mantenen una posició ferma en la radicalitat del seu compromís cristià -“la pau és central per a l’Església si vol romandre fidel a Crist Ressuscitat” (Beati costruttori della pace)-; que proposen un canvi sistèmic a través de l’acció; que mostren al món “les contradiccions del nostre actual sistema econòmic-polític global militaritzat que genera fam, destrucció mediambiental, mort i malbaratament de recursos econòmics en armament”; que es declaren influïdes per “un Déu amorós, per un Jesús no violent que dóna la vida més que prendre-l’hi a un altre” tal com afirma Ardeth Platte; que han trencat els esquemes i els rols construïts pel patriarcat per enarborar valors que aquest mai els hi va assignar com l’autonomia, la independència i la resistència i que s’enfronten a ell en abordar temes com “el sacerdoci femení, l’avortament o el matrimoni homosexual”… Al capdavall, “dones cristianes conscients del món on viuen, còmplices dels moviments socials del ‘seu’ temps, actives i involucrades en les lluites més apressants de l’ésser humà en el nostre segle”.

***

Podeu llegir l’article de Margarita Suárez en el següent enllaç: “Mujeres cristianas en acciones de incidencia política”

Imatge extreta de: Evangelizadoras de los apóstoles


Per continuar fent possible la nostra tasca de reflexió, necessitem el teu recolzament.